لا تخفى أهمية الجودة في المجال التعليمي والتربوي، وهذا البحث يوجه منظار الجودة الشاملة إلى رواية الصحابةِ للحديث النبوي الشريف، فهو نافذة معاصرة نطل من خلالها على عمل تاريخي أصيلٍ دائم الاتصال بحياتنا. ومشكلة البحث أن النظر في رواية الصحابة من خلال فلسفة الجودة الشاملة ومعاييرها يتيح الفرصةَ لفهمٍ أشمل لمنهجهم في الرواية وإدراكِ مقاصدهم فيها، حيث كان للصحابة أهداف دعوية من روايتهم وأحوال، وتفاعل مع المتلقين من جيل التابعين، فالنظر إلى روايتهم باعتبارها مُنتَجاً قابلاً لمعايير الجودة الشاملة يلقي الضوء على أبعاد اجتماعية أوسع من بُعدي العدالة والضبط. ويهدف البحث إلى تلمُّس أصول الجودة الشاملة المعاصرة وتتبع ملامحها في رواية الصحابة للحديث، وتجديد النظر في جهودهم، واتخذ البحث منهجاً وصفيّاً تطبيقياً، وانتهى إلى نتائج من أهمها أن ملامح نظام الجوده الشامله والذي تسعى اليه حاليا كل المجالات ويصلح للتطبيق فيها كان موجودًا عند الصحابه في نظام روايتهم للحديث النبوي من جهة الضبط والاتقان والسعي إلى صفرية الخطأ والمذاكرة والرقابة والاقتصاد ومنع الهدر، وكذلك مراعاه حال المتلقين ورضى المستفيدين، والانفتاح على العصر، والتفكير التأملي الناقد، واستشراف المستقبل.
The importance of quality in the educational field is not hidden. This research looks at the Companions’ narration of the Prophetic hadith through the total quality approach. It is a present-day approach through which we view an ageless historical work that is constantly connected to our lives. The problem of the research is to study the Companions’ narration of the Hadith through the philosophy of total quality. Its criteria provide an opportunity for a more comprehensive understanding of their approach to the narration and to realize their intentions in it. So, in the narrations, they had goals such as calling (to Islam) and interacting with the successors. Looking at their narrative as a product capable of total quality standards sheds light on broader social dimensions of justice and control. The research aims at touching on the origins of present-day total quality and trace its features in the companions’ narration of hadith, and to review their efforts. The research takes a descriptive and applied approach. This study concludes that the characteristics of the total quality system, which is currently sought in every field and suitable for practice, are available to the Companions who narrated the hadith: Record, control, excellence, striving for zero mistakes; work, competition, economy and waste prevention; also considering the situation of the recipients and the satisfaction of the beneficiaries; openness to the time in it; critical thinking and predicting the future…
Eğitim alanında kalitenin önemi gizli değildir. Bu araştırma, sahabilerin hadis rivayetine toplam kalite bakış açısı ile bakmaktadır. Bu bakış açısı, hayatımızla sürekli bağlantılı olan kadim bir esere baktığımız çağdaş bir penceredir. Araştırmanın problemi, sahabe anlatımına toplam kalite felsefesi üzerinden bakmaktır. Ölçütleri, rivayetteki yaklaşımlarını daha kapsamlı bir şekilde anlamaları ve rivayetteki niyetlerini gerçekleştirmeleri için bir fırsat sağlar. Zira sahabilerin rivâyetlerinde İslâm’a davet etme ve tâbiîn kuşağıyla etkileşime girme hedefleri vardı. Rivâyetlerine toplam kalite standartlarına sahip bir ürün olarak bakmak, adalet ve zabt boyutlarından daha geniş sosyal boyutlarına ışık tutar. Araştırma, çağdaş toplam kalitenin kökenlerine değinmeyi ve sahabenin hadis rivayetlerindeki özelliklerinin izini sürmeyi ve çabalarını yeniden gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma betimsel ve uygulamalı bir yaklaşım benimsemiştir. Şu anda her alanda aranan ve uygulama için uygun olan toplam kalite sisteminin özellikleri, Hz. Peygamber'in hadislerini rivayet etme sisteminde bütün bu vasıflar çerçevesinde sahabeler arasında mevcuttur: Zabt, kontrol, mükemmellik, sıfır hata için çaba sarf etme; çalışma, rekabet, ekonomi ve atık önleme; aynı şekilde alıcıların durumu ve yararlanıcıların memnuniyetini dikkate alma, içerisinde bulunan zamana açıklık, eleştirel düşünme ve geleceği öngörme…
Primary Language | Arabic |
---|---|
Subjects | History of The Social Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2023 |
Submission Date | September 16, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 15 |
Journal of Sirah Studies is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.