Research Article

Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2021
TR EN

Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı

Abstract

Küresel ölçekte varlığını sürdüren rekabet ortamında ayakta kalmak ve rakiplerine göre avantajlı konuma sahip olmak isteyen kurumlar, hedef kitlelerini etkileyebilmek için çeşitli iletişim stratejileri benimsemektedir. İletişim stratejileri ekseninde kurumlar, iç ve dış hedef kitlelerine mesaj iletmek, kuruma yönelik olumlu imaj oluşturmak ve itibar sağlamak gibi önemli amaçlarla kurumsal iletişim uygulamalarına başvurmaktadır. Bu bağlamda, gündeme yönelik çalışmalar ve gerçek zamanlı pazarlama da kurumsal iletişim uygulamaları kapsamında değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, kurumsal iletişim stratejileri kapsamında kurumların gerçek zamanlı pazarlama stratejileri ve gündemdeki konuları, logoları üzerinden işleyişleri araştırılmıştır. Bu çerçevede otomobil firmalarının, ulusal ve uluslararası gündemin en önemli maddelerinden birisi olarak COVID-19 salgınını kurumsal iletişim çalışmalarının bir parçası olarak logoları üzerinden işleyiş biçimini ortaya koymak için göstergebilimsel çözümleme yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmada, Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin “2020 Aralık Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar Değerlendirme” isimli raporunda yer alan otomobil firmalarının sosyal medya hesapları ve internet siteleri incelenmiştir. Bu süreçte COVID-19 ile ilgili logo çalışması yapan otomobil firmaların yaratıcı yeni logoları, göstergebilim kapsamında değerlendirilmiş ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yapılan inceleme neticesinde COVID-19 pandemisi sırasında logolarında görsel değişiklikler yapan otomobil firmalarının özellikle “sosyal mesafe” kavramına dikkat çektikleri ve bu bağlamda toplumsal duyarlılıklarını müşterilerine gösterme konusunda logoları üzerinden çalışmalar yaptıkları saptanmıştır.

Keywords

kurumsal iletişim, sosyal medya, gerçek zamanlı pazarlama, covid-19, otomobil markalarının logo analizi

References

  1. Aydın, D., Bişkin, F. ve Gürsoy, B. (2019). Gerçek Zamanlı Pazarlamanın İçerik Özellik ve Stratejilerinin Uzman Görüşü ve Örnek Uygulamalar Üzerinden Bir Değerlendirilmesi. Akdeniz İletişim Dergisi, (32), ss.192-216.
  2. Bat, M. (2014). Benzer ve Farklı Yönleri İle Kurumsal İmaj ve Halkla İlişkiler, (Editör: Ayşen Temel Eğinli) Halkla İlişkiler Ne Değildir? İstanbul: Say Yayıncılık.
  3. Batu, M. ve Yanık, A. (2020). Yeni Medyanın Dijital Toplumu Sosyal Medya & Ödüllü Kampanyalar, Ankara: İKSAD.
  4. Baskan Karsak, B. (2009). Logo Değişiminin Kurumsal Kimlik ve Kurumsal İmajla Bağlantısı: Unilever Örneği. Marmara İletişim Dergisi, (15), ss.113-120.
  5. Baudino, D. (2015). Real-time Marketing. Tesina di Teorie e tecniche della pubblicità Università degli. Torino: Studi di Torino.
  6. Baumann, S. (2020). Conversing with and Commercially Controlling the Customer – The Use of Social Media Networks in Corporate Communication. Cultural Cyborgs: Life at the Interface. Ed. W. Rumbles. pp.125-135.
  7. Bayraktaroğlu, A. M. ve Çalış, E. (2010). Amblem ve Logo Tasarımlarında Yalınlaştırmalar. Art-e Sanat Dergisi, 3(6), ss.1-22.
  8. Binbaşıoğlu, H., Deste, M. ve Ünal, A. (2015). Kurumsal İletişim Aracı Olarak Sosyal Medya: Türkiye’deki Konaklama İşletmelerinin Sosyal Medya Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma. Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi – III. ss.84-101.
  9. Bozkurt, Y. (2019). Markaların Sosyal Medyada Gündem Kullanımı: Gerçek Zamanlı Reklamlar. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, 6, ss.344-165.
  10. Carim, L. ve Warwick, C. (2013). Use of Social Media for Corporate Communications by Research-funding Organisations in the UK. Public Relations Review, 39(5), pp.521-525.
APA
Taşkıran, İ. B. (2021). Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı. Sosyal Mucit Academic Review, 2(1), 1-21. https://izlik.org/JA84RS42WT
AMA
1.Taşkıran İB. Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı. SMAR. 2021;2(1):1-21. https://izlik.org/JA84RS42WT
Chicago
Taşkıran, İlkay Burak. 2021. “Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı”. Sosyal Mucit Academic Review 2 (1): 1-21. https://izlik.org/JA84RS42WT.
EndNote
Taşkıran İB (June 1, 2021) Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı. Sosyal Mucit Academic Review 2 1 1–21.
IEEE
[1]İ. B. Taşkıran, “Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı”, SMAR, vol. 2, no. 1, pp. 1–21, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84RS42WT
ISNAD
Taşkıran, İlkay Burak. “Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı”. Sosyal Mucit Academic Review 2/1 (June 1, 2021): 1-21. https://izlik.org/JA84RS42WT.
JAMA
1.Taşkıran İB. Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı. SMAR. 2021;2:1–21.
MLA
Taşkıran, İlkay Burak. “Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı”. Sosyal Mucit Academic Review, vol. 2, no. 1, June 2021, pp. 1-21, https://izlik.org/JA84RS42WT.
Vancouver
1.İlkay Burak Taşkıran. Kurumsal İletişim Kapsamında Sosyal Medyada Gerçek Zamanlı Pazarlama: Otomobil Markalarının Logoları Üzerinden Covid-19’a Yaklaşımı. SMAR [Internet]. 2021 Jun. 1;2(1):1-21. Available from: https://izlik.org/JA84RS42WT