Objective: Gastrointestinal symptoms, cardiac arrhythmias, and neurological symptoms may occur with mad honey consumption. In our country, especially in the Eastern Black Sea region, it is often consumed widely, considering that it is traditionally a source of healing. In our study, we tried to analyze mad honey intoxication patients who applied to our hospital considering the reasons for honey consumption.
Materials and Methods: Demographics and reasons for honey consumption were recorded in 143 patients who applied to the Fındıklı State Hospital emergency department after mad honey consumption between 2013-2015. In addition to consumption as nutrients, the purposes of use such as lowering blood pressure, lowering and regulating glucose levels, increasing sexual desire, preventing gastrointestinal complaints, and preventing cancer were recorded.
Results: 143 patients were included in the study with a mean age of 52±14 (K/E: 31/112). All patients were hypotensive at the time of admission to the hospital, and 139 patients had bradycardia. There was no reported mortality. In addition to consumption as nutrients, blood pressure lowering (18% in 26 patients), lowering and regulating blood glucose levels (0.7% in 1 patient), prevention for gastrointestinal complaints (14.7% in 21 patients) and cancer treatment (0.7% in 1 patient) were detected.
Conclusions: There are rare studies in the literature review about the reason for the consumption of mad honey and there is no clear data. In our study, it was determined that the majority of patients used it for an alternative therapy to lowering blood pressure and preventing gastrointestinal complaints. As a result of scientific studies and the results of these data, we think that it would be appropriate to use mad honey. Since serious cardiac and neurological problems can occur in case of intoxication, we believe that it would be only appropriate to use mad honey in alternative treatment as a result of scientific reviews and the results of these data.
Amaç: Deli bal tüketiminde; gastrointestinal sistem semptomları, kardiyak aritmiler ve nörolojik belirtiler görülebilir. Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla geleneksel olarak şifa kaynağı olduğu düşünülerek yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Çalışmamızda deli bal tüketimi sonrasında hastanemize başvuruda bulunan hastaların bu balı niçin tükettiklerinin analizi yapılmaya çalışılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Fındıklı Devlet Hastanesi acil servisine 2013-2015 yılları arasında deli bal tüketimi sonrası başvuruda bulunan 143 hastanın demografik özellikleri ve balı tüketim sebepleri dosya taraması yapılarak kaydedildi. Besin olarak tüketim yanında tansiyon düşürücü, kan şekeri düşürücü ve dengeleyici, cinsel istek arttırıcı, mide bağırsak şikayetlerini önleyici ve kanser önleyici gibi kullanım amaçlarına dosya kayıtlarından ulaşıldı.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 143 hasta, yaş ortalaması 52±14 (K/E: 31/112) idi. Tüm hastalar hastaneye başvuru anında hipotansif olup 139 hasta bradikardik idi. Mortal seyreden hasta olmadı. Besin olarak tüketimi yanında, tansiyon düşürücü (26 hasta, %18), kan şekeri düşürücü ve dengeleyici (1 hasta, %0.7), mide bağırsak şikayetlerini önleyici (21 hasta, %14.7) ve kanser tedavisinde (1 hasta, %0.7) kullandığını belirten hastalar tespit edildi.
Sonuçlar: Deli balın tüketim sebebi ile ilgili literatür incelemesinde nadir çalışmalar mevcut olup net veriler yoktur. Çalışmamızda genellikle hastaların alternatif tedavi amacıyla tansiyon düşürmek ve mide bağırsak şikayetlerini önlemek amacıyla kullandıkları tespit edildi. Ciddi kardiyak ve nörolojik problemler oluşabilmesi nedeniyle; deli bal tüketiminin alternatif tedavide kullanımının bilimsel incelemeler ve bu verilerin sonuçları neticesinde yapılmasının uygun olacağını düşünmekteyiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 22, 2021 |
Submission Date | March 18, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır