Türk Turizm Sektöründe Finansman Kararlarının Alt Sektörler Kapsamında Karşılaştırmalı Analizi
Öz
Bu çalışmanın temel amacı Türk turizm sektörünü oluşturan Konaklama, Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetleri, Seyahat Acentesi ve Tur Operatörlüğü Faaliyetleri ve Spor Faaliyetleri, Eğlence ve Dinlence Faaliyetleri alt sektörlerinin finansman kararlarının karşılaştırmalı olarak analiz edilmesidir. Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sektör bilançolarından faydalanılarak alt sektörlerin 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait finansal tabloları kullanılarak her bir sektör için 12 finansal yapı oranı hesaplanmıştır. Yapılan analiz sonucunda turizm alt sektörlerinin yabancı kaynak ile finansmanı tercih etmeleri sebebiyle finansal risklerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Vade yapısı bakımından incelendiğinde alt sektörlerin kısa vadeli yabancı kaynakları daha çok tercih ettikleri belirlenmiştir. Seyahat Acentesi ve Tur Operatörlüğü Faaliyetleri dışındaki sektörlerde varlık yapılarının duran varlık ağırlıklı olduğu dolayısıyla turizm alt sektörlerinde varlık ve kaynak kompozisyonuna dikkat edilmediği saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler
References
- Andrew, P. ve Schmidgall, R. (1993), Financial Management For The Hospitality Industry, USA: AH&MA.
- Antzoulatos, A. A., Apergis, N. ve Tsoumas, C. (2011), “Financial Structure and Industrial Structure”, Bulletin of Economic Research, ss.109-139.
- Arslan, O. (2005), “A Study on the CapitalStructure of the Turkish Real Sector Firms”, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 33, ss. 103-118.
- Bichon, P. (2009). Europe: Refinancing A Hotel in Today's Restricted Debt Markets [elektronik versiyon]. HVS Library: http://www.hvs.com/article/4307/europe-refinancing-a-hotel-in-todays-restricted-debt/. (28.11.2014).
- Brealey, R. A., Myers, S. C. ve Marcus , A. J. (2001), Fundamentals of Corporate Finance, Boston: The McGraw-Hill Companies, Inc.
- Ceylan, A. ve Korkmaz, T. (2008), İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
- Civan, M. ve Cenger, H. (2013). Borsada İşlem Gören Turizm İşletmelerinin Finansal Yapı ve Karlılık Oranları Arasındaki İlişkinin Analizi. 17. Finans Sempozyumu. Muğla: Muğla Üniversitesi, ss. 354-363.
- Değirmen, S. ve Gündoğdu, Y. (2010),“Türkiye’de İhracat Yapan Firmaların Finansman Stratejileri”, Business and Economics Research Journal, 4(1), ss. 1-18.
- Fritsch, C. H. ve Ivy, L. (2014). The New Reality of Hotel Financing [elektronik versiyon]. Hotel Brokers International: http://hbihotels.com/user_storage/New%20Reality%20of%20Hotel%20Financing.pdf. (03.01.2016)
- Gençtürk, M., Dalğar, H. ve Yılmaz, T. (2011),“Finansal Krizlerin İşletmelerin Finansman Kararlarına Etkileri: İMKB’de İşlem Gören İşletmeler Üzerinde Bir Araştırma”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12 (1), ss. 187-207.