Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Destinasyon Kalite Unsurlarının Analizi: Antalya Örneği

Yıl 2018, , 423 - 442, 30.08.2018
https://doi.org/10.24010/soid.453194

Öz

Bu araştırmanın amacı,
turistlerin destinasyon kalitesine ilişkin önem ve performans düzeylerini
tespit etmektir. Bu bağlamda, Antalya’yı ziyaret eden ve Antalya Havalimanından
çıkış yapan 416 Rus ve Avrupalı turiste araştırma amaçları doğrultusunda
geliştirilen anket formu uygulanmıştır. Araştırmanın analiz yönteminde ise
Martilla ve James (1977) tarafından geliştirilen Önem-Performans Analizinden
yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, destinasyon kalite boyutlarından;
ulaşım, güvenlik ve enformasyon boyutları yoğunlaşılması gerekenler, deniz-kum-güneş,
kaynaklar ve yiyecek-içecek olanakları boyutları korunması gerekenler, toplum
ve fiyat boyutları düşük öncelikliler, konaklama olanakları ve etkinlik
boyutları olası aşırılıklar bölümünde yer almıştır.

Kaynakça

  • Ak, B. (2010), ‘Parametrik Hipotez Testleri’ İçinde Ş. Kalaycı (Editör), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, ss. 73-82, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Akbaba, A. ve Özkul, E. (2011), ‘Uluslararası Turizmde Kalite Yönetimi’ İçinde İ. Pırnar (Editör), Uluslararası Turizm İşletmeciliği, ss. 377-395, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Alberto, A. L. T., Rocio, D. M. ve Salvador, P. M. (2010), ‘An Assessment of the Quality of A Tourist Destination: The Case of Nerja, Spain’, Total Quality Management, 21(3), ss. 269-289.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Geliştirilmiş 5. Baskı, Sakarya: Sakarya Yayınları.
  • Alvarez, M. D. (2007), ‘Destinasyon Kalitesi’ İçinde Ş. Gümüşoğlu ve diğ. (Editörler), Hizmet Kalitesi, ss. 280-296, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Andereck, K. L., Valentine, K. M., Knopi, R. C. ve Vogt, C. A. (2005), ‘Residents’ Perceptions of Community Tourism Impacts’, Anals of Tourism Research, 32(5), ss. 1056-1076.
  • Awaritefe, O. D. (2003), ‘Destination Environment Quality and Tourists’ Spatial Behaviour in Nigeria: A Case Study of Third World Tropical Africa’, International Journal of Tourism Research, 5, ss.251-268.
  • Bahar, O. ve Kozak, M. (2005), ‘Türkiye Turizminin Akdeniz Ülkeleri İle Rekabet Gücü Açısından Karşılaştırılması’, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2), ss. 139-152.
  • Baloğlu Ş. ve Mangaloğlu, M. (2001), ‘Tourism Destination Images of Turkey, Egypt, Greece, and Italy as Perceived by US-based Tour operators and Travel Agents’, Tourism Management, 22(1), ss. 1-9.
  • Büyüköztürk, S. (2010), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, 11. Baskı, Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Cengiz, F. ve Kantarcı, K. (2013), 'Üçüncü yaş Turistlere Yönelik Turistik Ürün Önem-Performans Analizi’, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 5(2), ss. 29-35.
  • Chaudhary, M. (2000), ‘India’s Image as a Tourst Destination-a Perspective of Foreign Tourists’, Tourism Management, 21(3), ss. 293-297.
  • Chen, J., Sonja, W. S., Barbieri, C. ve Xu, S. (2010), ‘An Application of Importance-Perfromance Analysis To Recreational Strom Chasing’, Proceading of the 2010 Northeastern Recreation Research Symposium, Newtown Square.
  • Chen, J. S. (2001), ‘A Case Study of Korean Outbound Travelers’ Destination Images by Using Correspondence Analysis’, Tourism Management, 22(4), ss. 345-350.
  • Chi, Geng-Qing C. ve Qu, H. (2008), ‘Examining The Structural Relationships of Destination Image, Tourist Satisfaction and Destination Loyalty: An Integrated Approach’, Tourism Management, 29, ss. 624-636.
  • Chu, R.K.S. ve Choi, T. (2000), ‘An Importance- Performance Analysis of Hotel Selection Factors in the Hong Kong Hotel Industry: A Comparison of Business and Leisure Travellers’, Tourism Management, 21, ss. 363-377.
  • Cronin, J. J.ve Taylor, S. A. (1992), ‘Measuring Service Quality: A Re-Examination and Extension’, Journal of Marketing, 56(3), ss.55-68.
  • Çimen, H. (2010), İkinci Konut Satın Almada Destinasyon Kalitesinin Etkisi: Alanya Örneği, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Delgoshaei, B., Ravaghi, H. ve Abolhassani, N. (2012), ‘Importance-Performance Analysis of Medical Tourism in Iran from Medical Tourists and Medical Services Provider’s Perspective: 2011’, Middle-East Journal of Scientific Research, 12(11), ss. 1541-1547.
  • Doğanlı, B. (2006), Turizm Destinasyon Markalaşması ve Antalya Örneği, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Duman, T. ve Öztürk, A. B. (2005), ‘Yerli Turistlerin Kızkalesi Destinasyonu ve Tekrar Ziyaret Niyetleri İle İlgili Algılamaları Üzerine Bir Araştırma’, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16 (1), ss. 9-23.
  • Edward, M. ve George, B. O. (2008), ‘Destination Attractiveness of Karela as an International Tourist Destinastion: An Impotance-Performance Analysis’ İçinde Conference on Tourism in India-Challenges Ahead.
  • Elliot, S. ve Papadopoulos, N. (2008), Toward a Comprehensive Place Brand: Expanding the Measurement of Tourism Destination Image, Sprott School of Business, Canada: Carleton University.
  • Eraqi, M.I. (2006), ‘Tourism Services Quality (TourServQual) in Egypt The Viewpoints of External and Internal Customers', Benchmarking: An International Journal, 13(4), ss. 469-492.
  • Erdoğan, Y., Bayram, S. ve Deniz, L. (2007), ‘Web Tabanlı Öğretim Tutum Ölçeği Açıklayıcı ve Doğrulayızı Faktör Analizi Çalışması’, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 4(2), ss. 1-11.
  • Frochot, I. ve Hughes, H. (2000), ‘Histoqual: The Development of A Historic Houses Scale’, Tourism Management, 21(2), ss. 157-167.
  • Gegez, A. E. (2010), Pazarlama Araştırmaları, 3. Baskı, İstanbul: Beta Yayınları.
  • Güçer, E. (2010), Destinasyon Seçim Kararında İmajın Etkisi: Antalya Örnegi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Egitim Bilimleri Enstitüsü, 2010, Ankara.
  • Halis, M., Türkay, O. ve Akova, O. (2010), ‘Turizm Sektörü İçin Toplam Kalite Yönetimi’ İçinde Demirkol Ş. ve M. Halis (Editörler), Turizm İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi, ss. 37-108, İstanbul: Değişim Yayınları.
  • Hjalager, A. M. (2001), ‘Quality in Tourism Through The Empowerment of Tourists’, Managing Service Quality, 11(4), ss. 287-296.
  • Hudson, S. ve Shephard, G. W. H. (2008), ‘Measuring Service Quality at Tourist Destinations: An Application of Importance-Performance Analysis to an Alpine Ski Resort’, Journal of Travel & Tourism Marketing, 7(3), ss. 61-77.
  • Kalaycı, Ş. (2010), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, 5. Baskı, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Kan, A. ve Akbaş, A. (2005), ‘Lise Öğrencilerinin Kimya Dersine Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması’, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(2), ss. 227-237.
  • Kayış, A. (2010), ‘Güvenilirlik Analizi’ İçinde Ş. Kalaycı (Editör), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, ss. 403-419, Ankara: Asil Yayın Dagıtım.
  • Kurt, S. (2009), Turizm Yönetimi ve Pazarlama Stratejileri, Çalışma Raporu, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
  • Lee, G. ve Lee, C.-K. (2009), ‘Cross-Cultural Comparison of The Image of Guam Perceived by Korean and Japanese Leisure Travelers: Importance-Performance Analysis’, Tourism Management, 30, ss. 922-931.
  • Lee, J., Breiter, D. ve Choi Y. (2011), ‘Quality of a Green Destination as Perceived by Convention Attendees: The Relationship between Greening and Competitiveness’, http://scholarworks.umass.edu/gradconf_hospitality /2011/Presentation/4/.
  • Lin Z. ve McLeay F. (2012), ‘Destination Quality of Great Britain: An Empirical Study of Chinese Tourists’, İçinde Academy of Marketing Conference, ss. 1-10, University of Southampton.
  • Lück, M. (2011), ‘An Importance-Performance Analysis of Backpackers at Robinson Crusoe Island Resort, Fiji’, Journal of Tourism Research, 3(1), ss. 43-53.
  • Martilla, J. A. ve James, J. C. (1977), ‘Importance-Performance Analysis. Journal of Marketing’, January, 41, ss. 77-79.
  • Moutinho, L., Albayrak, T. ve Caber, M. (2012), ‘How Far does Overall Service Quality of a Destination Affect Customers’ Post‐Purchase Behaviours’, International Journal of Tourism Research, 14, ss. 307-322.
  • Murphy, P., Pritchard, M.P. ve Smith, B. (2000), ‘The Destination Product and its İmpact on Traveler Perceptions’, Tourism Management, 21(1), ss. 43-52.
  • Nadeau, J., Heslop, L., O’ Reilly, N. ve Luk, P. (2007), ‘Destination In A Country Image Context’, Annals of Tourism Research, 35(1), ss. 84-106.
  • Örs, H. (2007), Hizmet Pazarlama Etkinligi ve Kalite, Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Özdemir, G. (2007), Destinasyon Yönetimi ve Pazarlama Temelleri İzmir İçin Bir Destinasyon Model Önerisi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Özkaya, F. D., Şanlıer, N. ve Cömert, M. (2008), ‘Otellerde Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Çalışan Personelin Gıda Güvenligi Bilgi Düzeyi’, Türkiye 10. Gıda Kongresi, ss.1039-1042.
  • Parasuraman, A., Zeithaml, V. A. ve Berry, L.L. (1985), ‘A Conceptual Model of Service Quality and its Implications for Future Research’, Journal of Marketing, 49, Fall, ss. 41- 50.
  • Porter M. E. (1998), ‘Clusters and the New Economics of Competition’, Harvard Business Review, November-December, ss. 77-90.
  • Prideaux, B. (2000), ‘The Role of Transport System In Destination Development’, Tourism Management, 21(1), ss. 53-63.
  • Raghu, B. (2009), Tourism policy, Possibilities and Destination Service Quality Management in Nepal, Degree of Doctor Philosophy, University of Macedonia, Thessaloniki, Greece.
  • Rittichainuwat, B. N., Qu, H. ve Mongknonvanit, C. (2002), ‘A Study of the Impactor Travel Satisfaction on The Likelihood of Travelers to Revisit Thailand’, Journal of Travel & Tourism Marketing, 12(2-3), ss. 19-43.
  • Santos, C., Coutu, G., Pimentel, P. ve Vieira, J. C. (2012), ‘Quality of the Azores Destination in the Perspective of Tourists’, Tourism and Hospitality Research, 12(1), ss. 32-42.
  • Seakhoa-King, A. (2007), Conseptualising ‘Quality of Tourism Destination’: An Investigation of the Attributes and Dimensions of Quality of a Tourism Destination, Doctor of Philosophy, Uneversity of Bedforshire, Luton and Bedford, Bedfordshire.
  • Sofi, M. R., Hakim, I.A. ve Gadoo, M. R. (2014), ‘Service Quality Variables and Tourist Satisfaction at Destination level-A Study of J&K Tourism’, International Journal of Applied Research and Studies, 3(2), ss. 1-9.
  • Sörenssson, A. ve Von Friedrichs, Y. (2013), ‘An Importance-Performance Analysis of Sustainable Tourism: A Comparison Between International and National Tourists’, Journal of Destination Marketing & Management, 2, ss. 14-21.
  • Tekin, Ö. A., Kalkan, G. ve Duman, H. (2014), ‘Hizmet Kalitesinin Önem-Performans Analizi ile Ölçülmesi: Üniversite Sosyal Tesislerinin Konaklama Üniteleri Üzerinde Bir Uygulama’, Uluslararası Sosyal Arastırmalar Dergisi, 7(31), ss. 751-770.
  • Tribe, J. ve Snaith, T. (1998), ‘From Servqual to Holsat: Holiday Satisfaction in Varadero, Cuba’, Tourism Management, 19(1), ss. 25-34.
  • Türkay, O. (2014), Destinasyon Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • UNWTO, (2013), World Tourism Barometer, 13, January.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2005), Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Ünlüönen, K. ve Çimen H. (2011), ‘Destinasyon Kalitesi: İkinci Konut Sakinleri Örneği’, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(35), ss. 353-369.
  • Vajčnerová, I., Šácha, J. ve Ryglová, K. (2012), ‘Using The Principal Component Analysis For Evaluating The Quality of A Tourist Destination’, Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis 60(2), ss. 449-458.
  • Vajcnerová I., Žiaran P., Ryglová K. ve Ivan A. (2014), ‘Quality Management of The Tourist Destination in The Context of Visitors’ Satisfaction’, Procedia Economics and Finance, 12, ss. 718-724.
  • Weiermair, K. ve Fuchs, M. (1999), ‘Measuring Tourist Judgments on Service Quality’, Annals of Tourism Research, 26, ss. 1004-1021. http://www.antalyakulturturizm.gov.tr (Erişim Tarihi: 22.05.2014)
Toplam 64 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erkan Güneş Bu kişi benim 0000-0002-9196-3958

Yayımlanma Tarihi 30 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Güneş, E. (2018). Destinasyon Kalite Unsurlarının Analizi: Antalya Örneği. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(2), 423-442. https://doi.org/10.24010/soid.453194

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel and Hotel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
26935
Dergimiz EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD ve ASOS tarafından indekslenmektedir.