Research Article
BibTex RIS Cite

Sürdürülebilir Turizmin Gelişimine Yönelik Yerel Halkın Tutumlarını İncelemeye İlişkin Bir Araştırma: Akçakoca Destinasyonu

Year 2018, Volume: 15 Issue: 3, 603 - 619, 10.12.2018
https://doi.org/10.24010/soid.490709

Abstract

Sürdürülebilir
turizm, destinasyonların uzun vadede rekabet avantajı kazanmasında önemli bir
etken olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yerel halkın
sürdürülebilir turizmin gelişimine yönelik tutumlarını belirlemektir. Çalışmada
ayrıca katılımcıların demografik özelliklerine göre sürdürülebilir turizmin
boyutlarına bakış açılarında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Bu kapsamda
önemli bir turizm destinasyonu olan Düzce ili Akçakoca ilçesinde yaşayan
katılımcılar üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anket
formu aracılığı ile 382 katılımcıdan veriler elde edilmiştir. Elde edilen
veriler kullanılarak yapılan faktör analizi sonucunda, sürdürülebilir turizmin
gelişimine yönelik yerel halkın tutumlarına ilişkin altı boyut tespit
edilmiştir. Bu boyutlar, çevresel sürdürülebilirlik, planlama, halkın turizme
katılımı, ekonomik fayda, algılanan maliyet ve ziyaretçi memnuniyeti şeklinde
kategorize edilmiştir. Öte yandan, katılımcıların demografik özellikleri ile
sürdürülebilir turizmin gelişimine yönelik tutumları arasında anlamlı
farklılıkların olduğu belirlenmiştir.

References

  • Aklıbaşında, M., (2013). “Yahyalı İlçesi ve Yakın Çevresinin Peyzaj Potansiyelinin Sürdürülebilir Turizm ve Rekreasyonel Kullanımlar Yönünden Değerlendirilmesi” (Basılmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Alagöz, G., Güneş, E., ve Uslu, A. (2015). “Otel İşletmeleri ve Seyahat Acentaları Yöneticilerinin Sürdürülebilir Turizme Bakış Açısı: Bir Alan Araştırması”, Gümüshane University Electronic Journal of theInstitute of SocialScience/Gümüshane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 6(14):83-98.
  • Alkan, C., (2015). “Sürdürülebilir Turizm: Alaçatı Destinasyonuna Yönelik Bir Uygulama”, Journal of Yaşar University, 10(40), 6692-6710.
  • Altanlar, A. ve Kesim, G. A. (20111). “Sürdürülebilir Turizm Planlaması İçin Yöre Halkı ve Yerli Turistlerin Davranış ve Beklentilerini Anlamaya Yönelik Bir Araştırma; Akçakoca Örneği”, Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi 3 (2):1-20.
  • Ayaş, N. (2007). “Çevresel Sürdürülebilir Turizm Gelişmesi”, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1): 1-11.
  • Ayazlar, R., A, (2017). “Sürdürülebilir Turizm Tutum Ölçeğinin (Sus-Tas) Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(2), 80-92.
  • Aydın, İ. Z., Öztürk, A., ve Demirci, U. (2017). “Ülkemizin Korunan Alanları İçin Sürdürülebilir Ekoturizm Yönetimi Ölçüt Ve Göstergelerinin Belirlenmesi”, Turizm ve Araştırma Dergisi, 6(2), 73-94.
  • Aylan, K. F. (2017). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Kültürel Mirasın Yaşatılma ası: Nazarköy Örneği”, 3. Turizm Şurası Tebliğler Kitabı, Kasım, Ankara.
  • Batman O. ve Çalık, İ. (2013). “Otel İşletmelerinde Sürdürebilir Turizm Anlayış Kapsamında Ele Alınan Çevreye Duyarlı İşletmeler”, (Sakarya Turizmine Akademik Bir Nakış, Ed: Zengin, B.), Sakarya Üniversitesi Yayınları.
  • Can, E.,(2013). “Turizm Destinasyonlarında Sürdürülebilir Turizmin Sürdürülebilir Rekabet Açısından Değerlendirilmesi”, İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 23-40.
  • Çalık, İ. (2015). Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Araştırması (Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu), Gümüşhane Üniversitesi Yayınları, Gümüşhane.
  • Çalık, İ., (2014). “Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Analizi” (Basılmamış Doktora Tezi), Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Çelik Uğuz, S. (2011). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Burhaniye’nin Alternatif Turizm Potansiyeli”, Marmara Coğrafya Dergisi, Temmuz, 24,ss. S. 332-353.
  • Demirbulat, Ö. ve Dinç, N. (2017). “Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2):20-30.
  • Doğan, O., ve Yağmur, Y. (2017). “Yabancı Turistlerin Sürdürülebilir Destinasyon Algıları: Kemer Destinasyonuna Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(2), 487-506.
  • Doğan, O.; Yağmur, Y., (2017). “Yabancı Turistlerin Sürdürülebilir Destinasyon Algıları: Kemer Destinasyonuna Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(2), 487-506.
  • Duran, E.,(2013). “Yerel Halkın Sürdürülebilir Turizm Gelişimine Yönelik Tutumları: Bozcaada Örneği”, Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi, 2(3), 76-94.
  • Duran, E.; Özkul, E., (2012). “Residents’ AttitudesTowardTourism Development: A Structural Model ViaAkcakocaSample”, Journal of Human Sciences, 9(2), 500-520.
  • Ercan, P. (2014). “Sürdürülebilir Turizm Çerçevesinde Kitle Turizmi ve Otel Tasarımlarının İrdelenmesi”, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s. 56.
  • Erkol, G., ve Zengin, B.(2015). “Bölge Turizmini Planlama ve Sürdürülebilir Gelişim: Şanlıurfa Örneği”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(17): 377-396.
  • Genç, K., Atay, L., ve Eryaman, M. Y. (2014). “Sürdürülebilir Destinasyon Yaratma Sürecinde Örgütlenmenin Önemi: Çanakkale Turizmi Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(1), 49-61.
  • Güler, O. ve Tufan, E. (2013). “Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler” (Ed:AydınTükeltürk, Ş. ve Boz, M. ), İçinde Sürdürülebilir Bir Yatırım Örneği Olarak Yeşil Otelcilik, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Hacıoğlu, N. ve Avcıkurt, C. (2011). Turistik Ürün Çeşitlendirilmesi, Nobel Yayıncılık, Ankara. Kahraman, N. (2007). “Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar” (ed:Bulu, M. ve Eraslan, H.) İçinde Turizm ve Çevre İlişkisi, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği Yayınları, İstanbul.
  • Kahraman, N. ve Türkay, O. (2014). Turizm ve Çevre, 6. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Kaypak, Ş. (2012). ”Ekolojik Turizm ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(1):11-29.
  • Kozak, M., (2014). Sürdürülebilir Turizm Kavramlar- Uygulamalar, Ankara: Detay Yayıncılık, 1.
  • Kozak, N. ve Kayar, Ç. H. (2007). “Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar” (ed:Bulu, M. ve Eraslan, H.) İçinde Ekonomik, Sosyo-kültürel ve Teknolojik Açılardan Gelişim Süreci ve Türk Turizm Sektörüne Yansıması, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği Yayınları, İstanbul.
  • Masara, L.L. (2015). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Ortaya Çıkan Stratejiler” (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi, Antalya, S.9.
  • Mercan, Ş. O ve Özkök, F. (2013). “Sürdürülebilir Turizmde Yerel Yönetimlerin Önemi; Bozcaada Örneği”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5(1):409-418.
  • Mercan, Ş. O. (2010). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Bölgesel Planlama Ve Turistik Ürün Oluşumu: Altınoluk Örneği Üzerine Bir Araştırma” (Doktora Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Nunnally, Jum, C. (1957). PsychometricTheory, MacGraw-Hill, New York.
  • Sekaran, U. (2003). ResearchMethodFor Business, A SkillBuildingApproach, byWileyIndia.
  • Sezgin, M.; Karaman, A. (2008). “Turistik Destinasyon Çerçevesinde Sürdürülebilir Turizm Yönetimi ve Pazarlaması”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 1-2.
  • Sonuç, N. (2014). “Sürdürülebilir Turizm Kavramlar-Uygulamalar” (ed: Kozak, M.). İçinde Sürdürülebilir Turizm: Kavramsal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmaz, A. İbrahim; Ünal, Aydın, Çakır; Gülay (2015). "Sürdürülebilir Turizm Literatürü Üzerine Bir İnceleme: Türkiye Bağlamı", Mesleki Bilimler Dergisi, 4(2): 55-83.
  • Owusu, P. A.,veAsumadu-Sarkodie, S. (2016). A review of renewableenergysources, sustainabilityissuesandclimatechangemitigation. CogentEngineering, 3(1), 1167990.
  • Kurian, M. (2017). Thewater-energy-foodnexus: trade-offs, thresholdsandtransdisciplinaryapproachestosustainabledevelopment. EnvironmentalScience&Policy, 68, 97-106.
  • 3. Turizm Şurası, (2017), Şura Kitabı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1-3 Kasım Ankara.
Year 2018, Volume: 15 Issue: 3, 603 - 619, 10.12.2018
https://doi.org/10.24010/soid.490709

Abstract

References

  • Aklıbaşında, M., (2013). “Yahyalı İlçesi ve Yakın Çevresinin Peyzaj Potansiyelinin Sürdürülebilir Turizm ve Rekreasyonel Kullanımlar Yönünden Değerlendirilmesi” (Basılmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Alagöz, G., Güneş, E., ve Uslu, A. (2015). “Otel İşletmeleri ve Seyahat Acentaları Yöneticilerinin Sürdürülebilir Turizme Bakış Açısı: Bir Alan Araştırması”, Gümüshane University Electronic Journal of theInstitute of SocialScience/Gümüshane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 6(14):83-98.
  • Alkan, C., (2015). “Sürdürülebilir Turizm: Alaçatı Destinasyonuna Yönelik Bir Uygulama”, Journal of Yaşar University, 10(40), 6692-6710.
  • Altanlar, A. ve Kesim, G. A. (20111). “Sürdürülebilir Turizm Planlaması İçin Yöre Halkı ve Yerli Turistlerin Davranış ve Beklentilerini Anlamaya Yönelik Bir Araştırma; Akçakoca Örneği”, Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi 3 (2):1-20.
  • Ayaş, N. (2007). “Çevresel Sürdürülebilir Turizm Gelişmesi”, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1): 1-11.
  • Ayazlar, R., A, (2017). “Sürdürülebilir Turizm Tutum Ölçeğinin (Sus-Tas) Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(2), 80-92.
  • Aydın, İ. Z., Öztürk, A., ve Demirci, U. (2017). “Ülkemizin Korunan Alanları İçin Sürdürülebilir Ekoturizm Yönetimi Ölçüt Ve Göstergelerinin Belirlenmesi”, Turizm ve Araştırma Dergisi, 6(2), 73-94.
  • Aylan, K. F. (2017). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Kültürel Mirasın Yaşatılma ası: Nazarköy Örneği”, 3. Turizm Şurası Tebliğler Kitabı, Kasım, Ankara.
  • Batman O. ve Çalık, İ. (2013). “Otel İşletmelerinde Sürdürebilir Turizm Anlayış Kapsamında Ele Alınan Çevreye Duyarlı İşletmeler”, (Sakarya Turizmine Akademik Bir Nakış, Ed: Zengin, B.), Sakarya Üniversitesi Yayınları.
  • Can, E.,(2013). “Turizm Destinasyonlarında Sürdürülebilir Turizmin Sürdürülebilir Rekabet Açısından Değerlendirilmesi”, İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 23-40.
  • Çalık, İ. (2015). Doğu Karadeniz Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Araştırması (Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu), Gümüşhane Üniversitesi Yayınları, Gümüşhane.
  • Çalık, İ., (2014). “Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Analizi” (Basılmamış Doktora Tezi), Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Çelik Uğuz, S. (2011). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Burhaniye’nin Alternatif Turizm Potansiyeli”, Marmara Coğrafya Dergisi, Temmuz, 24,ss. S. 332-353.
  • Demirbulat, Ö. ve Dinç, N. (2017). “Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili”, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2):20-30.
  • Doğan, O., ve Yağmur, Y. (2017). “Yabancı Turistlerin Sürdürülebilir Destinasyon Algıları: Kemer Destinasyonuna Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(2), 487-506.
  • Doğan, O.; Yağmur, Y., (2017). “Yabancı Turistlerin Sürdürülebilir Destinasyon Algıları: Kemer Destinasyonuna Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 13(2), 487-506.
  • Duran, E.,(2013). “Yerel Halkın Sürdürülebilir Turizm Gelişimine Yönelik Tutumları: Bozcaada Örneği”, Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi, 2(3), 76-94.
  • Duran, E.; Özkul, E., (2012). “Residents’ AttitudesTowardTourism Development: A Structural Model ViaAkcakocaSample”, Journal of Human Sciences, 9(2), 500-520.
  • Ercan, P. (2014). “Sürdürülebilir Turizm Çerçevesinde Kitle Turizmi ve Otel Tasarımlarının İrdelenmesi”, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, s. 56.
  • Erkol, G., ve Zengin, B.(2015). “Bölge Turizmini Planlama ve Sürdürülebilir Gelişim: Şanlıurfa Örneği”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(17): 377-396.
  • Genç, K., Atay, L., ve Eryaman, M. Y. (2014). “Sürdürülebilir Destinasyon Yaratma Sürecinde Örgütlenmenin Önemi: Çanakkale Turizmi Üzerine Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(1), 49-61.
  • Güler, O. ve Tufan, E. (2013). “Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler” (Ed:AydınTükeltürk, Ş. ve Boz, M. ), İçinde Sürdürülebilir Bir Yatırım Örneği Olarak Yeşil Otelcilik, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Hacıoğlu, N. ve Avcıkurt, C. (2011). Turistik Ürün Çeşitlendirilmesi, Nobel Yayıncılık, Ankara. Kahraman, N. (2007). “Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar” (ed:Bulu, M. ve Eraslan, H.) İçinde Turizm ve Çevre İlişkisi, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği Yayınları, İstanbul.
  • Kahraman, N. ve Türkay, O. (2014). Turizm ve Çevre, 6. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Kaypak, Ş. (2012). ”Ekolojik Turizm ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(1):11-29.
  • Kozak, M., (2014). Sürdürülebilir Turizm Kavramlar- Uygulamalar, Ankara: Detay Yayıncılık, 1.
  • Kozak, N. ve Kayar, Ç. H. (2007). “Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Turizm Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar” (ed:Bulu, M. ve Eraslan, H.) İçinde Ekonomik, Sosyo-kültürel ve Teknolojik Açılardan Gelişim Süreci ve Türk Turizm Sektörüne Yansıması, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği Yayınları, İstanbul.
  • Masara, L.L. (2015). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Ortaya Çıkan Stratejiler” (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Akdeniz Üniversitesi, Antalya, S.9.
  • Mercan, Ş. O ve Özkök, F. (2013). “Sürdürülebilir Turizmde Yerel Yönetimlerin Önemi; Bozcaada Örneği”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5(1):409-418.
  • Mercan, Ş. O. (2010). “Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Bölgesel Planlama Ve Turistik Ürün Oluşumu: Altınoluk Örneği Üzerine Bir Araştırma” (Doktora Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Nunnally, Jum, C. (1957). PsychometricTheory, MacGraw-Hill, New York.
  • Sekaran, U. (2003). ResearchMethodFor Business, A SkillBuildingApproach, byWileyIndia.
  • Sezgin, M.; Karaman, A. (2008). “Turistik Destinasyon Çerçevesinde Sürdürülebilir Turizm Yönetimi ve Pazarlaması”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 1-2.
  • Sonuç, N. (2014). “Sürdürülebilir Turizm Kavramlar-Uygulamalar” (ed: Kozak, M.). İçinde Sürdürülebilir Turizm: Kavramsal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yılmaz, A. İbrahim; Ünal, Aydın, Çakır; Gülay (2015). "Sürdürülebilir Turizm Literatürü Üzerine Bir İnceleme: Türkiye Bağlamı", Mesleki Bilimler Dergisi, 4(2): 55-83.
  • Owusu, P. A.,veAsumadu-Sarkodie, S. (2016). A review of renewableenergysources, sustainabilityissuesandclimatechangemitigation. CogentEngineering, 3(1), 1167990.
  • Kurian, M. (2017). Thewater-energy-foodnexus: trade-offs, thresholdsandtransdisciplinaryapproachestosustainabledevelopment. EnvironmentalScience&Policy, 68, 97-106.
  • 3. Turizm Şurası, (2017), Şura Kitabı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1-3 Kasım Ankara.
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zülkif Dağlı This is me 0000-0003-1475-8819

Publication Date December 10, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 15 Issue: 3

Cite

APA Dağlı, Z. (2018). Sürdürülebilir Turizmin Gelişimine Yönelik Yerel Halkın Tutumlarını İncelemeye İlişkin Bir Araştırma: Akçakoca Destinasyonu. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(3), 603-619. https://doi.org/10.24010/soid.490709

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

26935

Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.