Bu çalışmanın temel
amacı Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren yiyecek içecek
işletmelerinin likidite, finansal yapı, faaliyet verimliliği ve karlılık
durumlarının karşılaştırmalı olarak oran analizi yöntemiyle incelenmesidir.
Türkiye yiyecek içecek endüstrisine ilişkin veriler Türkiye Cumhuriyet Merkez
Bankası’nın yayınladığı 2014–2016 dönemine ait endüstri ortalamalarından
yararlanılarak oluşturulmuştur. Avrupa yiyecek içecek endüstrisine ait finansal
oranların ortalamasının belirlenmesinde ise Avrupa’da faaliyet gösteren ve
sağlıklı verilerine ulaşılan, 40 adet yiyecek içecek işletmesinin finansal
durum ve kar-zarar tablolarından yararlanılmıştır. Analizde, oran analizi
yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda likidite, finansal yapı, faaliyet
verimliliği ve karlılık durumları açısından Avrupa’daki yiyecek içecek
endüstrisindeki işletmelerin Türkiye’deki yiyecek içecek endüstrisindeki
işletmelerden daha iyi bir performans gösterdikleri belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 3 |
Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim, DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.