Cebimizdeki Değerli Çöp – Cep Telefonu Atıklarında Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu
Abstract
Teknolojinin hızla gelişmesiyle elektronik ürünlerin ömürleri kısalmakta ve elektronik atıkların sayısı buna paralel biçimde artış göstermektedir. Elektronik atıkların kazanılmasında ve/veya uygun bir biçimde bertaraf edilmesinde belediyelerin, üreticilerin ve tüketicilerin sorumlulukları vardır. Bu çalışmanın amacı elektronik atıkların önemli bir bölümünü oluşturan cep telefonlarında üreticilerin sorumluluklarını "genişletilmiş üretici sorumluluğu" kapsamında incelemektir. Genişletilmiş üretici sorumluluğu, cep telefonu üreticilerinin (n=12) kurumsal web siteleri aracılığıyla içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre cep telefonu üreticilerinden sadece bir tanesi Türkiye’de cep telefonlarını geri alma programı uygulamakta ve konuya dair bilgileri web sitesinde ayrı bir sayfa olarak aktarmaktadır. Diğer üreticiler ise henüz Türkiye’de geri alma programı uygulamamaktadır. Ayrıca diğer üreticilerin konu ile ilgili web sayfalarında yer alan bilgilerin bazıları Türkçe bazıları da İngilizce olarak yer almaktadır.
Keywords
References
- Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (22 Mayıs 2012), Resmi Gazete (Sayı:28300).
- Balde, C. P., Forti, V., Gray, V., Kuehr, R. ve Stegmann, P. (2017), The Global E-waste Monitor 2017. Bonn, Geneva, Vienna: United Nations University, International Telecommunication Union & International Solid Waste Association.
- Basel Convention (2011), Mobile Phone Partnership Initiative (MPPI) (http://www.basel.int/Implementation/TechnicalAssistance/Partnerships/MPPI/Overview/tabid/3268/Default.aspx adresinden erişildi).
- Bovea, M. D., Ibáñez-Forés, V., Pérez-Belis, V.,ve Juan, P. (2018), “A survey on consumers’ attitude towards storing and end of life strategies of small information and communication technology devices in Spain”, Waste Management, 71, 589–602.
- Choksi, S. (2001), “The Basel Convention on the control of transboundary movements of hazardous wastes and their disposal: 1999 Protocol on liability and compensation”, Ecology Law Quarterly, 28(2), 509–539.
- Darby, L. ve Obara, L. (2005), “Household recycling behaviour and attitudes towards the disposal of small electrical and electronic equipment”, Resources, Conservation and Recycling, 44(1), 17–35.
- ERRC (2018), Map of States With Legislation (https://www.ecycleclearinghouse.org/contentpage.aspx?pageid=10 adresinden erişildi).
- Gallo, D. T. (2013). Broad Overview of E-Waste Management Policies in the U.S. Global E Waste Management (GEM) Network Workshop. Philadelphia. (https://www.epa.gov/sites/production/files/2014-05/documents/overview.pdf adresinden erişildi).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Business Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Ayşen Coşkun
*
Türkiye
Publication Date
July 15, 2018
Submission Date
July 9, 2018
Acceptance Date
July 23, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 2 Number: 1