Kayıt dışı istihdam, Türk kamu yönetiminin önemli sorunlarının başında gelmektedir. Kayıt dışı istihdam edilen kişiler, aktif olarak çalışma hayatında olmalarına rağmen herhangi uzun veya kısa vadeli sigorta kollarından birine tabiiyeti olmadan çalışmalarını sürdürürler. Kayıt dışı çalışan işçinin temel motivasyonu, ücretine ek gelir sağlamaktır. İşveren ise kayıt dışı istihdam ile işçilik maliyetlerini düşürmekte ve karını arttırmaktadır. Piyasa aksaklıklarına sebep olması, iş barışının sağlanamaması, toplumsal hayatı olumsuz etkilemesi, ekonomik dengenin bozulması ve haksız rekabete yol açması; kayıt dışı istihdamın hızlıca akla gelen olumsuz sonuçlarından bazılarıdır.
Yazarın yüksek lisans tezinden türetilen bu çalışmanın amacı; kayıt dışı istihdam ile mücadele hakkında sosyal güvenlik denetmenelerinin bakış açısını ortaya koymak, denetim faaliyetlerinin etkinliğini arttırmak için farklı politika seçenekleri sunmak, sosyal güvenlik denetmenlerinin yaşamış olduğu mesleki problemleri dile getirmek ve ilgili problemlerin çözülmesi için öneriler geliştirmektir. Çalışma kapsamında, örneklem usulü ile seçilen 20 (yirmi) sosyal güvenlik denetmeni ile görüşülmüştür. Görüşmeler, açık uçlu sorular üzerinden mülakat yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Çalışmada, Türkiye’de kayıt dışı istihdamın başlıca nedenleri; işsizlik, vergi yükleri, ağır prim oranları, konu ile ilgili eğitim düzeyinin yetersizliği, ekonomik problemler, göç, yabancı ve çocuk işçi problemleri, sosyal güvenlik sistemindeki aksaklıklar, kurumlar arası koordinasyon problemleri, aflar ve kayıt dışılık denetimlerinin yetersizliği olarak belirlenmiştir. Meslek mensupları, kayıt dışı istihdam ile mücadelede; bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında kamu spotları ve reklamların yapılması ile prim ve vergi oranlarında indirime gidilmesini önermişlerdir. Ayrıca sigorta primi teşviklerininin, kayıt dışı istihdam denetimlerinin ve personel sayısının arttırılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Kayıt dışı istihdam ile daha etkin mücadele için denetim mekanizmasının daha adil bir alt yapıya oturtulması, personele meslek içi eğitimlerin verilmesi, kurumlar arası koordinasyonun geliştirilmesi ve idari para cezalarının tekrar düzenlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda; araştırma sonucu tespit edilen hususlar, belirli bir sistematik ile yorumlanmış ve kayıt dışı istihdam ile mücadelede yeni politika önerileri geliştirilmiştir.
Unregistered employment is one of the most important problems of Turkey. People who are employed unregistered continue to work without being subject to any long or short insurance branch, even though they are actively working. The main motivation of the unregistered worker is to earn additional income. The employer, on the other hand, reduces labor costs and increases profits through unregistered employment. Unregistered employment causes market disruptions and it has negative effect on business peace. Negative impact on social life, disruption of economic balance and unfair competition; are other negative consequences of unregistered employment.
The aim of this study, derived from the author's master's thesis is to reveal the perspective of social security auditors on the fight against unregistered employment, to offer different policy options due to increase the effectiveness of audit activities, to express the professional problems experienced by social security auditors and to develop suggestions to solve the related problems. Within the scope of the study, 20 (twenty) social security auditors selected by sampling method were interviewed. The interviews were conducted using open-ended questions and were conducted using the interview method.
In the study, we found that the main reasons for unregistered employment in Turkey are; unemployment, tax burdens, heavy premium rates, insufficient level of education on the subject, economic problems, migration, foreign and child labor problems, disruptions in the social security system, inter-institutional coordination problems, amnesties and inadequacy of informality controls. Professionals suggested making public spots and advertisements and reducing premium and tax rates in the fight against unregistered employment within the scope of awareness-raising activities. They also stated that insurance premium incentives, unregistered employment inspections and the number of personnel should be increased. In order to combat unregistered employment more effectively; the control mechanism should be provided with a fairer infrastructure, in-service training should be provided to the personnel, inter-institutional coordination should be improved and administrative fines should be reorganized. In this context, the issues identified as a result of the research were interpreted with a certain systematic and new policy recommendations were developed in the fight against unregistered employment.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Social Security |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2024 |
Submission Date | July 18, 2024 |
Acceptance Date | September 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |