Sağlığın geliştirilmesi ve sürdürülmesinde önemli rolleri olan diyetisyenler kamu ve özel sektörde farklı rollerde ve farklı alanlarda dijital teknolojileri sıklıkla kullanırlar. Dijital teknolojiler ve uygulamalar diyetisyenlere yeni bilgilere ulaşmak, hasta takibi yapmak, rapor oluşturmak, bilgi güvenliğini sağlamak, diğer diyetisyenlerle iletişim kurmak gibi konularda destekler sunar. Bu çalışma diyetisyenlerin dijital okuryazarlık düzeylerini farklı değişkenlere göre incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel yöntemde yapılan çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye Diyetisyenler Derneği’ne kayıtlı mezun diyetisyenler ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmaya 128 mezun diyetisyen ve 75 son sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 204 gönüllü katılmıştır. Veriler sosyo-demografik bilgi formu ve Bayrakçı ve Narmanlıoğlu (2021) tarafından geliştirilen Dijital Okuryazarlık Ölçeği ile Google Forms üzerinden hazırlanan anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcıların dijital okuryazarlık düzeyi orta seviyede bulunmuştur. Bu sonuçlara göre diyetisyenlerin dijital okuryazarlık seviyelerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar önerilmiştir.
YOKTUR
Dietitians, who have important roles in the development and maintenance of health, frequently use digital technologies in different roles and in different fields in the public and private sectors. Digital technologies and applications provide support to dietitians in terms of accessing new information, patient follow-up, creating reports, ensuring information security, and communicating with other dietitians.. The objective of this study is to examine the digital literacy levels of dietitians according to different variables. The general screening models, was used in the study conducted in the quantitative method. The sample group of the study consists of registered dietitians of the Turkish Dietetic Association and senior students of the Department of Nutrition and Dietetics. A total of 204 volunteers participated in the study, of which 128 are dietitians and 75 are senior students. Data were collected through Google Forms using a socio-demographic information form and the Digital Literacy Scale developed by Bayrakçı and Narmanlıoğlu (2021).Data were collected through a socio-demographic information form and the Digital Literacy Scale developed by Bayrakçı and Narmanlıoğlu (2021) and a questionnaire prepared via Google Forms. As a result of the research, the digital literacy level of the participants was found to be moderate. According to these results, researches have been proposed to increase the digital literacy levels of dietitians.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sociology of Health |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2023 |
Submission Date | August 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 2 |