Research Article

İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi

Volume: 7 Number: 1 April 29, 2022
TR EN

İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi

Abstract

Türk topluluklarının din etkisi ile dünyaya bakış açısında önemli değişiklerin gerçekleştiği dönemlerden biri de Uygur Dönemi’dir. Bu dönemde oluşan yeni kültürü; yeni bir din ve onun gereklilikleri çevresinde oluşturulmuş, Türk topluluklarının eski gelenek, yaşantı ve kültürleriyle beraber yoğrulmuş bir sentez olarak değerlendirebiliriz. Bu yeni kültür, bu dönemde ortaya konmuş olan yazınsal türlere hem içerik hem de ifade biçimi olarak katkı sağlamış ve zengin bir yazınsal türün oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu yazınsal tür sadece din ve kültür motiflerinin yer aldığı, toplumsal düzen ile ilgili söyleyişlerin ifade edildiği metinler değildir. Bu metinlerle aynı zamanda bir uygarlığın dünya görüşü ve hayat felsefesi de ifade edilmiştir. Uygur döneminde bu düşünce ve felsefe ile ortaya konan eserlerden biri de İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade hikayesidir. Bu öyküde iyilik ve kötülük gibi iki zıt kavram, karakterlerin dünya görüşü ve hayatı algılama biçimi çerçevesinde anlatılmıştır. Bu çalışmada bu iki zıt kavram Saussure’nin dil-söz kuramı ile ele alınacaktır. Bir dilbilimci olan Saussure’ün dil bilimi anlayışı dil (langue) ve söz (parole) ayrımı üzerinden daha iyi anlaşılabilir. Saussure göre söz, dilin somut kullanımıdır; uygulanışıdır. Dil ise onu belirleyen, arka plandaki toplumsal yapıdır; sistemdir. Saussure, dil ve sözü homojen bir bütünlük oluşturan kavramlar olarak ele almaz, yapısı gereği ikisinin aynı teoriyle çözümlenemeyecek farklılıklar taşıdığına dikkat çeker ve ayrı olarak incelenmesi gerektiğini belirtir. Bu bakış açısından hareketle, bu metindeki iyi ve kötü kavramlarının arkasındaki derin yapı ifade edilmeye çalışılacaktır.

Keywords

Dilbilim, Saussure, dil-söz, Uygur dönemi, İyi Niyetli Şehzade Kötü Niyetli Şehzade, Uygurca, eski Türkçe, Lacan

References

  1. Caferoğlu, Ahmet (2000). Türk Dili Tarihi (4. Baskı). İstanbul: Enderun Kitabevi.
  2. De Saussure, Ferdinand (2001). Genel Dilbilim Dersleri. Berke Vardar (Çev). İstanbul: Multilingual.
  3. Rifat, Mehmet (1998). XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları 1. Tarihçe ve Eleştirel Düşünceler. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.
  4. Seçkin, Pelin (2020). Türkçede Olumsuzluk Algısı. Konya: Palet Yayınları.
  5. Tokyürek, Hacer (2021). Eski Uygurca İyi ve Kötü Prens Öyküsü’nde Kahramanın Yolculuğu. İnternational Journal of Old Uyghur Studies. C. 3. S.2, s. 177-216
  6. Tulum, Mehmet Mahir ve Azılı Kenan (2015). Eski Uygurca Edgü Ögli Tigin Anyıg Ögli Tigin (İyi Niyetli Şehzade-Kötü Niyetli Şehzade) Burkancı Seyirlik Eser. Ankara: Doğu Kütüphanesi.
  7. Yunusoğlu, Mağfiret Kemal (2020), Budist Türk Çevresi Eserlerde Metaforlar. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  8. Yüksel, Ufuk S. (2019). Saussure’ün Dil Bilimi Düşüncesi. Onto Online Psikoloji Dergisi. S. 17, s. 15-19.
APA
Gökkaplan, Y. (2022). İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi. Söylem Filoloji Dergisi, 7(1), 298-312. https://doi.org/10.29110/soylemdergi.1077742
AMA
1.Gökkaplan Y. İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi. Söylem. 2022;7(1):298-312. doi:10.29110/soylemdergi.1077742
Chicago
Gökkaplan, Yusuf. 2022. “İyi Niyetli Şehzade Ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi”. Söylem Filoloji Dergisi 7 (1): 298-312. https://doi.org/10.29110/soylemdergi.1077742.
EndNote
Gökkaplan Y (April 1, 2022) İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi. Söylem Filoloji Dergisi 7 1 298–312.
IEEE
[1]Y. Gökkaplan, “İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi”, Söylem, vol. 7, no. 1, pp. 298–312, Apr. 2022, doi: 10.29110/soylemdergi.1077742.
ISNAD
Gökkaplan, Yusuf. “İyi Niyetli Şehzade Ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi”. Söylem Filoloji Dergisi 7/1 (April 1, 2022): 298-312. https://doi.org/10.29110/soylemdergi.1077742.
JAMA
1.Gökkaplan Y. İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi. Söylem. 2022;7:298–312.
MLA
Gökkaplan, Yusuf. “İyi Niyetli Şehzade Ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi”. Söylem Filoloji Dergisi, vol. 7, no. 1, Apr. 2022, pp. 298-12, doi:10.29110/soylemdergi.1077742.
Vancouver
1.Yusuf Gökkaplan. İyi Niyetli Şehzade ve Kötü Niyetli Şehzade Hikayesinde İyi-Kötü Göstergelerinin Dil-Söz Bağlamında İncelenmesi. Söylem. 2022 Apr. 1;7(1):298-312. doi:10.29110/soylemdergi.1077742