Research Article

Çevredilbilim ve Dilin İmkânlarını Kullanmak: Çöp Kutularındaki Yazılar Üzerinden Çevre Bilinci Oluşturmada Hamburg Örneği

Volume: 9 Number: 3 December 31, 2024
TR EN

Çevredilbilim ve Dilin İmkânlarını Kullanmak: Çöp Kutularındaki Yazılar Üzerinden Çevre Bilinci Oluşturmada Hamburg Örneği

Öz

Yaşadığımız çağda çevre sorunlarının giderek artması, çevre bilinci oluşturmak üzere dilden mümkün mertebe yararlanmanın önemini, dolayısıyla da dilin, çevre sorunlarına karşı eleştirel tavır alma ve farkındalık yaratma noktasında kullanımına vurgu yapan, görece yeni bir disiplin olan çevredilbilim çalışmalarını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada öncelikle çevredilbilim kavramı ve gelişimine ana hatlarıyla yer verilecek, ardından, topluma çevre bilinci aşılamak üzere dilin imkânlarından ne ölçüde istifade edildiği/edilebileceği, Hamburg’daki çöp kutuları yazılarının analiziyle gösterilecektir. Almanya’nın en yeşil kenti olarak bilinen, çevre bilinci ve sürdürülebilir kentsel gelişim projelerinden ötürü farklı kurumlarca ödüllere layık görülen Hamburg’un dört bir tarafına konuşlandırılmış küçük kırmızı çöp kutuları üzerindeki kısa, öz, bir o kadar da çarpıcı ifadeler, belli kelime oyunlarıyla popüler kültür unsurları, edebiyat, sanat, müzik ve gündelik hayattan örnekler içermekte, böylece insanlar çöp kutularını kullanmaya teşvik edilmektedir. Hamburg’da çöp kutuları üzerindeki yazılarla nasıl ekolojik mesajların verildiğinin gösterileceği bu çalışma şüphesiz, Türkçenin bu husustaki imkânlarına dair de ciddi bir fikir verecektir.

Anahtar Kelimeler

Çevredilbilim , Hamburg , çöp kutusu yazıları , söylem , çevre bilinci

References

  1. Aksan, Doğan (1977). Her Yönüyle Dil (Ana Çizgileriyle Dil Bilim). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  2. Alexander, Richard & Stibbe, Arran (2014). “From the analysis of ecological discourse to the ecological analysis of discourse”. Language Sciences, 41, s. 104-110.
  3. Angelov, Angel G. (2017). “New Paradigm, New Horizons: From Sociolinguistics to Ecolinguistics”. Emilia Slavova, Bozhil Hristov vd. (Ed.). New Paradigms in English Studies: Language, Linguistics, Literature and Culture in Higher Education, Selected Papers from the Conference held at Sofia University. Sofia: “St. Kliment Ohridski” University Press, s. 154-166.
  4. Aşkın Balcı, Hülya (2019). “Etkileşim Dilbilimi ve Toplumdilbilim”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C. 12, S. 68, s. 45-55.
  5. Balcı, Tahir (2005). “‘Çevremdilbilim’e Doğru”. 17.07. 2024 tarihinde şu adresten alındı: https://www.academia.edu/40991113/ÇEVREDİLBİLİME_DOĞRU.
  6. Burchell, John (2002). The Evolution of Green Politics: Development and Change Within European Green Parties. Earthscan Publications Limited: London.
  7. Carter, Neil (2018). The Politics of the Environment: Ideas, Activism, Policy. Third Edition. Cambridge: Cambridge University Press.
  8. Couto, Hildo Honório do (2014). “Ecological approaches in linguistics: a historical overview”. Language Sciences, 41, s. 122-128.
  9. Çolak, Gülcan (2019). Toplumdilbilimi: Toplumsal Cinsiyet ve Dil. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.
  10. Demir, Kemal (2021). “Analysis of the Concept of “Hand” in Idioms in Turkish and German with Conceptual Metaphor Analysis Method and Its Pedagogical Implications”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, s. 477-484.
APA
Durgun, Ö. (2024). Çevredilbilim ve Dilin İmkânlarını Kullanmak: Çöp Kutularındaki Yazılar Üzerinden Çevre Bilinci Oluşturmada Hamburg Örneği. Söylem Filoloji Dergisi, 9(3), 1605-1622. https://doi.org/10.29110/soylemdergi.1554238