This study was planned to determine the nutrition
habits of the female workers, working that shift in
textile sector in Denizli Organized Industrial Zone. In
the study 107 female workers were included. The
ages of the workers were varying between 18 and 46
with an average of 26,5 ± 5,8. The 73 % of the women
was married, while the remaining 27 % was single.
According to the results of the study single women
skip more meals 62 % when compared to married
women. This difference was also found to be
statistically. Meaning full (p< 0,01). Breakfast is the
most skipped meal with a ratio of 51,4 %, 61,7 % of
the primary school graduate and 47,6% of the
secondary school graduate women reported that
working in shifts does not have any negative effects
on their eating habits. With the increase in the age of
the women, the ratio of the women stating it has a
negative effects is observed to decrease. While more
than half of the married women (58,0%) reported that
working in shifts neither positively nor negatively
affects their eating habits, among the single women,
the ratio of those stating that it has adverse effects on
their eating habits is slightly more than half (51,7%).
However, the impact of the age, level of education and
marital status on the opinions of the women about
whether working in shifts affects their eating habits
was found to be not statistically significant (p>0,05).
When the food consumption frequency of the women
is considered, cheese is the food that has the highest
consumption point (90,3) and it is followed by fruits
except for citrus fruits with 76,6 points, and the white
bread with 72,5 points. On the other hand, tea is the
drink that has the highest consumption point (78,5).
Bu araştırma, Denizli İli, Organize Sanayi Bölgesi,
Tekstil Sektöründe vardiyalı olarak çalışan kadın işçilerin
beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla
planlanmıştır. Araştırma kapsamına 107 kadın işçi
alınmıştır. İşçilerin yaşları 18- 46 arasında değişmekte
olup ortalama yaşları 26,5 ± 5,8'dir. Kadınların % 73'ü
evli, % 27'si bekardır. Araştırma sonuçlarına göre;
bekar kadınlar (% 62,0) evli kadınlara kıyasla (% 24,4)
daha fazla öğün atlamaktadırlar. Bu farklılık istatistiksel
olarak da anlamlı bulunmuştur (p<0,01). Atlanan
öğünler arasında ilk sırayı % 51,4 oranıyla sabah kahvaltısı
almaktadır. İlkokul (%61,7) ve ortaöğretim
mezunu (%47,6) kadınların çoğu vardiya sisteminin
beslenme alışkanlıkları üzerine hiçbir olumlu ya da
olumsuz etkisi olmadığını belirtmişlerdir. Kadınların
yaşları ilerledikçe olumsuz etkilediğini söyleyenlerin
oranında düşme görülmektedir. Evli kadınların yarısından
fazlası (%58,0) vardiya sisteminin beslenme
alışkanlıkları üzerine hiçbir olumlu ya da olumsuz
etkisi olmadığını belirtirken bekar kadınlarda (%51,7)
olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı yüksektir. Ancak
kadınların vardiya sisteminin beslenme alışkanlıklarını
etkileyip etkilemediği konusundaki görüşleri üzerine
yaş, eğitim durumu ve medeni durumlarının etkisi
istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05).
Kadınların besin tüketim sıklıkları dikkate alındığında
en yüksek tüketim puanına sahip olan yiyeceğin peynir
(90,3) olduğu bunu 76,6 ile turunçgiller dışındaki
diğer meyveler, 72,5 puan ile de beyaz ekmeğin izlediği
belirlenmiştir. En yüksek tüketim puanına sahip
olan içecek ise çaydır (78,5).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Issue: 14 |