Bu araştırma, spor salonuna giden bireylerin beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyi ve besin desteği kullanım durumlarını belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan araştırmanın verileri anket aracılığıyla elde edilmiştir. Anket formu demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları, Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği ve besin desteği kullanımına yönelik sorulardan oluşmaktadır. Araştırmada 360 spor salonuna giden bireye (242 erkek, 118 kadın, ortalama yaş=22,1±5,6 yıl) ait veriler değerlendirilmiştir. Katılımcıların beslenme alışkanlıklarının önerilen düzende olmadığı, %19,4’ünün kötü düzeyde temel beslenme ve %17,5’inin kötü düzeyde besin tercih bilgisi olduğu ve %30,0’ının ise besin desteği kullandığı belirlenmiştir. Spor salonuna giden bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanımı ve yüksek beslenme bilgisi edinimine bağlı olarak, daha bilinçli ve doğru şekilde besin desteği kullanım tercihinin olabileceği düşünülmektedir. Bu konuda, özellikle spor ve sporcu beslenmesi alanında uzmanlaşmış diyetisyenler bilgi edinim kaynağı olarak tercih edilebilir. Ayrıca, spor salonuna giden bireylerin beslenme konusunda sıklıkla bilgisine başvurduğu salon antrönerlerinin de besinler, besin destekleri ve sporcu beslenmesi ile ilgili bilimsel kaynakları tercih etmesi ve bireyleri daha doğru ve sağlıklı bir şekilde yönlendirmesi önerilmektedir.
Yok
Yok
Araştırmada yer alan tüm katılımcılara teşekkür ederiz.
This study was planned and conducted to determine the nutritional habits, nutritional knowledge level and dietary supplement use of gymnasium users. The data of the descriptive cross-sectional study were obtained through a questionnaire. The questionnaire form consisted of demographic information, nutritional habits, Nutritional Knowledge Level Scale for Adults and questions about the use of nutritional supplements. In the study, the data of 360 individuals (242 males, 118 females, mean age=22.1±5.6 years) going to the gym were evaluated. It was determined that the dietary habits of the participants were not in the recommended order, 19.4% had poor basic nutrition knowledge, 17.5% had poor food preference knowledge and 30.0% used dietary supplements. It is thought that individuals who go to the gym may prefer to use dietary supplements more consciously and correctly depending on the acquisition of healthy eating habits and high nutritional knowledge. In this regard, dietitians specialised in sports and sports nutrition can be preferred as a knowledge obtaining reference. In addition, it is recommended that gym trainers, to whom individuals who go to the gym often consult about nutrition, should prefer scientific literature on nutrients, nutritional supplements and sports nutrition and provide more accurate and healthier information to individuals.
Yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Nutrition |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | Yok |
Early Pub Date | December 28, 2023 |
Publication Date | December 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |