Çalışmanın amacı; Ankara ilinde bulunan veteran atletlerin, beslenme alışkanlıklarını ve beslenme bilgi düzeylerini saptamaktır. Veteran 32 atlet üzerinde yapılan çalışmada, sporcuların %84.4’ünün erkek, %15.6’sının kadın olduğu saptanmıştır. BKİ (Beden Kütle İndeksi) sınıflamasına göre, katılımcıların %75’i normal vücut ağırlığına sahip, bel çevresi ortalamaları kadın ve erkek için sırasıyla; 77.6 ± 8.5 cm, 86.0 ± 8.7 cm’dir. Meslekleri farklı olan sporcular arasında, BKİ değerleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmamasına karşın (F=0.97, p=0.46), sayıca spora katılımı fazla olan emekli bireylerde BKİ değerlerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Sporcuların % 75’i doktor tarafından teşhis edilen herhangi bir hastalıkları olmadığını belirtmiştir. Gençlik döneminde herhangi bir spor dalı ile uğraştığını söyleyenler, % 59.4 oranındadır. Sporcuların, %28.1’i ergojenik ürün kullandığını, kullananların ise %55.6’sı vitamin-mineral tableti, %44.4’ü ise yağ yakıcı ve kas kütlesini artırıcı ürün kullandıklarını belirtmiştir. “Müsabaka olduğu günlerde beslenmenizde değişiklik yapar mısınız?” sorusuna, sporcuların %81.3’ü “evet” cevabını vermiştir. %43.8’i yağlı yiyeceklerden uzak durarak karbonhidratlı besinler tükettiğini, %31.3’ü hafif yemekler tercih ettiğini, %6.2’si ise vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler tükettiğini belirtmiştir. Beslenme bilgilerini saptamak amacıyla yöneltilen sorulara beklenen yanıtı verenlerin fazla olması olumlu bir bulgudur. Besin tüketim analizinde, enerji alımları veteran bir atlet için yeterli olmasına karşın, enerjinin makro besin öğelerine dağılımında dengesizlik (karbonhidrat tüketimi yetersiz, yağ tüketimi fazla) olduğu saptanmıştır
The aim of the study is to determine, the veteran athletes’ nutritional habits and nutrition knowledge levels in Ankara. It has determinated that the study has been done on 32 veteran athletes, 84.4% of the athletes were male, 15.6% of the athletes were female. According to BKI classification 75% of participants were normal body weight, their average waist circumference for women and men, respectively; 77.6 ± 8.5 cm, 86.0 ± 8.7 cm. Between the different professions of the athletes in terms of BMI values were no significant differences (F=0.97, p=0.46), but in spite of this, retired people who participate to sports more than, their BKI values were determined lower. 75% of athletes' were diagnosed by doctors and did not determined any diseas. 59.4% says that they were deal a kind of sports during their youth.. Athletes, 28.1% athletes says that they are using ergogenic product. 55.6% of ergogenic product users are using vitamin-mineral tablets, as if 44.4% 'of them are using fat burner and muscle mass increaser product, When asking the question to the athletes; "In the competition day do you do any differences on your nutrition?” 81.3% of the athletes said “yes”.43.8 of athletes says that they are staying away from fatty foods and consuming carbohydrate foods, 31.3% of athletes are prefering light meals, 6.2% athletes are consuming foods which contains highly vitamins and minerals. It is a positive finding to get more answers were expected to the questions which are asked to determine knowledge about their nutrition. In the analysis of food consumption, although taking energy is enough for a veteran athletes but it’s determined that there is a deficiency (insufficient consumption of carbohydrates, more fat consumption) in macro-nutrients distribution
Other ID | JA73UG95RZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 |