Bu çalışmanın amacı yoğun fiziksel aktivite sonrası aktif toparlanma ve CHO alımının antrenmanlı kişilerde ve sporcularda alaktasit (ALG) ve laktasit güç (LG) değerlerine etkisinin 48 saat boyunca incelenmesi ve yüklenmeden ne kadar sonra başlangıç değerlerine ulaşılacağının anlaşılması idi. Araştırmaya 24 erkek (12 egzersiz yapan; yaş: 22,42 ± 1,31 yıl, boy: 172,51 ± 8,88 cm, vücut ağırlığı: 66,65 ± 5,71 kg;ve 12 profesonel futbolcu yaş: 18,33 ± 0,98 yıl, boy: 178,83 ± 4,57 cm, vücut ağırlığı: 71,68 ± 4,82 kg) gönüllü olarak katıldı. İlk olarak vücut kompozisyonu, aerobik ve anaerobik güç, enerji harcaması değerleri ölçüldü. Sonrasında katlımcılara dört farklı zamanda, maksimal oksijen tuketiminin (VO2maks) % 70’ine denk gelen bir saatlik koşuyu takiben aktif toparlanma ve normal diyet (AT-ND), pasif toparlanma ve normal diyet (PT-ND), aktif toparlanma CHO destekli diyet (AT-CHO) ve pasif toparlanma CHO destekli diyet (PT-CHO) uygulandı. Bu uygulamaların ALG ve LG parametrelerine etkilerinin incelenmesi için; koşu öncesinde, koşudan 30 dk sonra, 24 saat sonra ve 48 saat sonra ölçümler yapıldı.Gruplar arası istetistiklerde parametrik veriler için Bağımsız Örneklem T-testi, non-parametrik olanlarda ise Mann Whitney U testi kullanıldı. Grup içi analizlerde ise parametrik veriler Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi ile, non-parametrik olanlar da Friedman testi ile değerlendirildi. Bulgulara göre sporcuların güç değerleri, PT-ND uygulamasında koşu öncesi ALG değeri dışında, tüm ölçümlerde antrenmanlı yetişkinlerden yüksek bulundu. Bununla birlikte farklı toparlanma uygulamalarının bazı ölçümlerinde anlamlı farklılıklar gözlendi. Ancak bu değişiklikler karbonhidrat (CHO) alımı ve aktif toparlanma uygulamasından bağımsız idi. Sonuç olarak, VO2maks’ın % 70’ine denk gelen kalp atım hızlarında bir saatlik koşu sonrası vücut ağırlığının kg’ı başına alınan 1 gr CHO’nun ve aktivite sonrası yapılan aktif toparlanma uygulamasının sporcularda ve antrenmanlı yetişkinler üzerinde sıçrama testleriyle ölçülen alaktasit ve laktasit güç değerlerine anlamlı etki yaratmadığı elde edildi
The purpose of this study was to examine the effects of active recovery and CHO intake on alactacid (ALP) and lactacid power (LP) after intense physical activity during 48 hours in athletes and trained adults, and to find out how long it takes to reach the initial level after loading. A total of 24 men (12 trained adults; age: 22,42 ± 1,31 years, body height: 172,51 ± 8,88 cm, body weight: 66,65 ± 5,71 kg; and 12 professional soccer players: age: 18,33 ± 0,98 years, body height: 178,83 ± 4,57 cm, body weight: 71,68 ± 4,82 kg) participated in the study voluntarily. First of all, body composition, aerobic and anaerobic power, and energy expenditure of the participants were evaluated. Afterwards, active recovery and normal diet, passive recovery and normal diet, active recovery and CHO assisted diet and passive recovery and CHO assisted diet were applied to participants in four different times after one hour running at 70% of maximal oxygen consumption (VO2max). In order to evaluate the effects of these applications on ALP and LP; the measurements were performed before the running, and 30 minutes, 24 hours, and 48 hours after the running. Intergroup statistics for normal distribution parametric Independent Paired Sample T-Test, and for nonparametric distribution Mann Whitney U test were used. For in group statistics in accordance with the distribution parametric Variance Analysis in Repetitive Measurements test and nonparametric Friedman test were utilized. According to the findings; the power levels of athletes were recorded significantly higher than trained adults except for the ALP value obtained before the running measurement during PT-ND application. Moreover, significant changes were observed in some of the measurements of different recovery applications. However, those changes seemed that they occured indepentendly from CHO intake and active recovery. In conclusion, it was understood that the intake of 1 gr of CHO per kg, and active recovery applications after a one-hour running at 70 % of VO2max did not have any significant effect on alactacid and lactacid power levels obtained from jump tests of athletes and trained adults
Other ID | JA24FR59ZT |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 1 |