Bu çalışma; Türkiye Süper Ligi’nde yer alan bir futbol takımında, sezon öncesi hazırlık antrenmanlarının oyuncuların seçilmiş fiziksel ve fizyolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemeyi hedeflemiştir. Katılımcıların fiziksel ve fizyolojik özelliklerini belirlemek için yaş, boy, vücut ağırlığı, bacak kuvveti, dikey sıçrama, esneklik ve anaerobik güç değerleri, beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve kütlesi ile yağsız vücut kütlesi ve vücut sıvı toplamları tespit edilmiş ve hazırlık evresi öncesinde ve sonrasında gerçekleştirilen iki ölçümden elde edilen her bir fiziksel ve fizyolojik değişken (p<0.05) anlamlılık seviyesinde, Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; iki ölçümden elde edilen verilerin karşılaştırılmasına göre, vücut ağırlığı, bacak kuvveti, anaerobik güç ve beden kitle indeksi açısından iki ölçüm arasında farklılık anlamsızken (p>0.05), dikey sıçrama, esneklik, vücut yağ yüzdesi ve kütlesi, yağsız vücut kütlesi ve vücut sıvı toplamında iki ölçüm arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05)
The purpose of this study was to determine the effects of pre-season training on selected physical and physiological characteristics of a soccer team’s players which take part in the Turkish Super League. For determining of participant’s physical and physiological qualities; age, body weight and height, leg strength, vertical jump, flexibility were measured and anaerobic power, body mass index, body fat percentage, body fat mass, fat free mass and total body water values estimated. These values, which obtained before and after preparation period, were compared as statistical. Statistical analysis was done by using Wilcoxon Two-Related-Samples Test. Alpha level was set as 0.05 for statistical significance. In conclusion; “Wilcoxon Two-Related-Samples Test” results indicated that there wasn’t any significant difference (p>0.05) in body weight, leg strength, anaerobic power and body mass index but vertical jump, flexibility, body fat percentage, body fat mass, fat free mass and total body water values have significant differences (p<0.05) between two measurements
Other ID | JA34GR82FP |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 8 Issue: 2 |