Bu araştırma Erzurum ilindeki kış sporları sporcularından 89'u kadın, 113'ü rastgele seçilmiş toplam 202 kış sporu sporcusundan oluşmaktadır. Demir ve Cicioğlu (2019) tarafından geliştirilen ”Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutum Ölçeği" anketi ve literatür taraması sonucunda oluşturulan anket kullanılarak öğrencilerin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, uyruk durumu, spor süresi, spor branşı) hakkında bilgi elde edilmiştir. 'kişisel bilgi formu'. Google form tekniği ile uygulanmıştır. Veriler SPSS 26 istatistik programında analiz edilmiştir. Toplanan verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için önce frekans analizi yapılmış, ardından Çarpıklık ve Basıklık değerleri incelenmiştir. Bu testler sonucunda verilerin normal dağılımına göre parametrik test analizleri, cinsiyet ve milli sporcu durum değişkenleri için T testi, yaş, atletik süre, branş ve eğitim durum değişkenleri için Tek Yönlü ANOVA Testi uygulanmıştır. Ayrıca farkın hangi gruptan olduğunu belirlemek için tukey testi yapıldı. Analizler Aralık ayında çalışmaya% 95 güvenle yapıldı. Çalışmada, katılımcıların sağlıklı beslenme tutum düzeylerinin yaş ve eğitim düzeyine göre karşılaştırılması sonucunda, beslenme ile ilgili bilgilerin doğruluğunda gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0 Aralık Aralık 05). Elde edilen sonuçlara göre 22-24 yaş grubundaki katılımcıların beslenme konusunda 16-18 yaş grubundakilere göre daha fazla bilgiye sahip oldukları, lisansüstü eğitim düzeyi yüksek katılımcıların ise lise döneminde beslenme konusunda daha fazla bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir.
This research consists of a total of 202 winter sports athletes, 89 of whom are women and 113 of whom were randomly selected from winter sports athletes in Erzurum province. Information about the demographic characteristics of the students (gender, age, educational status, nationality status, sports duration, sports branch) was obtained using the ”Attitude Towards Healthy Eating Scale" questionnaire developed by Demir and Cicioğlu (2019) and the questionnaire created as a result of literature review. 'personal information form'. It was implemented with the Google form technique. The data were analyzed in SPSS 26 statistical program. In order to determine whether the collected data showed a normal distribution, frequency analysis was performed first, and then the Skewness and Kurtosis values were examined. As a result of these tests, parametric test analyses according to the normal distribution of data, T test for gender and national athlete status variables, One-Way ANOVA Test for age, athletic duration, branch and educational status variables were applied. In addition, the tukey test was performed to determine which group the difference was from. The analyses were performed with 95% confidence in the study in December. In the study, as a result of comparing the healthy eating attitude levels of the participants according to age and education level, significant differences were found between the groups in the accuracy of nutrition-related information (p<0 Dec Dec 05). According to the results obtained, it was found that participants in the 22-24 age group had more information about nutrition than those in the 16-18 age group, while participants with a high level of postgraduate education had more information about nutrition during high school.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sport and Exercise Nutrition |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2024 |
Submission Date | November 8, 2023 |
Acceptance Date | March 6, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 2 Issue: 1 |