Research Article

KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI

Number: 1 December 28, 2019
EN TR

KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI

Abstract

Kilikia Bölgesi konumu itibariyle Neolitik Dönem’den itibaren pek çok yerleşime sahne olmuştur. Özellikle Dağlık Kilikia Bölgesi; Kelenderis, Olba, Soli Pompeiopolis, Korykos ve Elaiussa Sebaste gibi büyük kentlerin konumlandığı, Roma Dönemi’nden itibaren yoğun ticari hayatın içinde var olan bir geçiş bölgesi olmuştur. Tüm bu kentlerin içinde Elaiussa Sebaste, Roma Dönemi’ndeki ticari faaliyetleri ve Geç Roma Dönemi’ndeki üretim potansiyeli ile ön plana çıkmaktadır. MS 1. ve 3. yüzyıllar arasında Elaiussa Sebaste’deki seramik ve amphora buluntularının büyük bir kısmı bölgesel üretimlerden oluşmaktadır. Doğu Sigillata A Grubu formlarının yanı sıra, DR 2-4, Agora G 198, Agora M 54, Zemer 41 ve Pompei V amphoraları büyük bir buluntu grubunu oluşturmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde şarap taşımada kullanılan bu yeni formlar, Kilikia’da Roma’nın teşvikiyle artan tarım yatırımını kanıtlamaktadır. Farklı kapasite ve formlarda üretilen amphoraların Kilikia’nın farklı tür ve kalitedeki şaraplarının taşınmasında kullanıldığı düşünülmektedir. Bölgesel üretimler Roma İmparatorluk ve Geç Roma-Erken Bizans Dönemi’nde Yunanistan, İtalya, Afrika, Ege, Karadeniz Çevresi ve Suriye hatta Hindistan’a kadar uzak mesafelere ihraç edilmiştir. Makale çalışmasında Kilikia Bölgesi üretimlerinden Pompei V formu ele alınarak, farklı gruplar şeklinde tespit edilen Elaiussa Sebaste buluntuları sunulacaktır.

Keywords

References

  1. Abadie-Reynal 1989 C. Abadie-Reynal, “Les Amphores Protobyzantines D’Argos (IVe-VIe siècles)”, Bulletin de Correspondance Hellénique, Supplément XVIII, Recherches sur la Céramique Byzantine, (Ed. V. Déroche - J. M. Spieser), Paris 1989, 47- 56.
  2. Abadie-Reynal 1999 C. Abadie-Reynal, “Les Amphores Romaines en mer Noire (Ier - IVe s.)”, Production et Commerce des Amphores Anciennes en mer Noire, (Ed. Y. Garlan), Provence 1999, 255- 264.
  3. Abadie-Reynal 2007 C. Abadie-Reynal, “La Céramique Romaine D’Argos (fin du IIe siècle avant J.-C. – fin du IVe siècle après J.-C.)”, Études Péloponnésiennes, XIII, Ecole Française D’Athenes, 2007.
  4. Autret- Rauh 2008 C. Autret- N. Rauh, “Roman Amphora Production in Western Rough Cilicia”, Olive Oil and Wine Production in Anatolia During the Antiquity, International Symposium, (Ed. Ü. Aydınoğlu- A. K. Şenol), 06-08 November 2008, Mersin 2008, 109- 122.
  5. Autret- Marangou 2011 C. Autret- A. Marangou, “L’Importation des Amphores Ciliciennes à Chypre à l’époque Impériale”, ETAIPEIA KYIIPIAKΩN ΣΠOYΔΩN, IIPAKTIKA TOY Δ’ΔIEΘNOYΣ KYIIPOΛOΓIKOY ΣYNEΔPIOY, 2011, 357- 366.
  6. Autret 2015 C. Autret, “La Vigne, le Vin et les Amphores en Cilicie à L’Époque Romaine, Production et Diffusion du Ier s. av. J.-C. au IVe s. apr. J.-C.”, Archeologie Romaine, Université Paris – Sorbonne Université de Chyrpe, (Unpublished PhD Thesis), 2015.
  7. Böttger 1992 B. Böttger, “Die Kaiserzeitlichen und Spätantiken Amphoren aus dem Kerameikos”, Mittelungen des Deutschen Archaologischen Instituts, 107, 1992, 315- 381.
  8. Caro 1987 S. D. Caro, “Villa rustica in localita Petraro (Stabiae)”, Rivista Dell’Ist_tuto Nazionale D’Archeologia E Storia Dell’Ate, S. III, X, 1987.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Archaeology

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 28, 2019

Submission Date

December 13, 2019

Acceptance Date

December 17, 2019

Published in Issue

Year 2019 Number: 1

APA
Kızılarslanoğlu, H. A. (2019). KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI. Seramik Araştırmaları Dergisi, 1, 54-71. https://izlik.org/JA55PE94UU
AMA
1.Kızılarslanoğlu HA. KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI. SRMKA. 2019;(1):54-71. https://izlik.org/JA55PE94UU
Chicago
Kızılarslanoğlu, H. Asena. 2019. “KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI”. Seramik Araştırmaları Dergisi, no. 1: 54-71. https://izlik.org/JA55PE94UU.
EndNote
Kızılarslanoğlu HA (December 1, 2019) KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI. Seramik Araştırmaları Dergisi 1 54–71.
IEEE
[1]H. A. Kızılarslanoğlu, “KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI”, SRMKA, no. 1, pp. 54–71, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55PE94UU
ISNAD
Kızılarslanoğlu, H. Asena. “KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI”. Seramik Araştırmaları Dergisi. 1 (December 1, 2019): 54-71. https://izlik.org/JA55PE94UU.
JAMA
1.Kızılarslanoğlu HA. KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI. SRMKA. 2019;:54–71.
MLA
Kızılarslanoğlu, H. Asena. “KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI”. Seramik Araştırmaları Dergisi, no. 1, Dec. 2019, pp. 54-71, https://izlik.org/JA55PE94UU.
Vancouver
1.H. Asena Kızılarslanoğlu. KILIKIA BÖLGESİ ROMA DÖNEMİ ÜRETİMİ: POMPEİ V AMPHORASI VE ELAIUSSA SEBASTE BULUNTULARI. SRMKA [Internet]. 2019 Dec. 1;(1):54-71. Available from: https://izlik.org/JA55PE94UU