Erişilebilir Turizmde Görünmez Engel: Personel Kaynaklı Ötekileştirme
Abstract
Bu çalışma, erişilebilir turizmde fiziksel düzenlemelerin ötesinde ortaya çıkan ve görünmez bir engel niteliği taşıyan personel kaynaklı ötekileştirme süreçlerini, engelli bireylerin turizm hizmet deneyimleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülen çalışmada, turizm sektöründe erişilebilirliğin yalnızca fiziksel düzenlemelerle sağlanamayacağını; personel davranışlarının engelli bireylerin turizm deneyimleri üzerindeki rolünü anlamaya odaklanmıştır. İstanbul ilinde gerçekleştirilen çalışma, 36 engelli bireyin turizmden hizmet alma, deneyim ve tekrar seyahat etme süreçleri çerçevesinde değerlendirilerek analiz edilmiştir. Bulgular, personelin iletişim şekli, paternalist tutumları ve erişilebilirlik konusunda bilgi eksikliğinin, engelli bireylerin kendilerini turizm hizmet sürecinin öznesi değil, ikincil bir konumda deneyimlemelerine neden olduğunu göstermektedir. Personel davranışlarının çoğu zaman bilinçli bir ötekileştirme içermediği, ancak gündelik etkileşimler yoluyla ötekileştirici bir etki üreterek erişilebilirliğin uygulamada sınırlı biçimde deneyimlenmesine yol açtığı saptanmıştır. Çalışma, erişilebilir turizm uygulamalarının insan odaklı bir perspektifle ele alınması gerektiğine dikkat çekerek, personel farkındalığı ve eğitimin erişilebilir turizm bakımından kritik bir önem taşıdığını vurgulamaktadır. Bu yönüyle çalışma, erişilebilir turizmde insan faktörünü sistematik bir biçimde ele alan ve literatüre kavramsal bir katkı sunan bir araştırma niteliği taşımaktadır.
Keywords
Supporting Institution
Ethical Statement
Thanks
References
- Altun, S. (2024). Erişilebilir turizmde ötekileştirme [Yayımlanmamış doktora tezi]. İstanbul Üniversitesi.
- Altun, S., Çetin, G., & Kizilirmak, İ. (2023). Othering in accessible tourism. In S. L. Slocum (Ed.), Inclusion in tourism: Understanding institutional discrimination and bias (pp. 113–128). Routledge.
- Buhalis, D., & Darcy, S. (2011). Accessible tourism: Concepts and issues. Channel View Publications.
- Buhalis, D., Darcy, S., & Ambrose, I. (2012). Best practice in accessible tourism: Inclusion, disability, ageing population and tourism. Channel View Publications.
- Bulgan, G., & Çarıkçı, İ. H. (2015). Engelli turizmi: Antalya ilindeki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (7), 15–42.
- Burcu, E. (2015). Türkiye'de yeni bir alan: 'Engellilik sosyolojisi' ve gelişimi. Sosyoloji Konferansları, (52), 319–341.
- Burnett, J. J., & Baker, H. B. (2001). Assessing the travel-related behaviors of the mobility-disabled consumer. Journal of Travel Research, 40(4), 4–11.
- Cavinato, J. L., & Cuckovich, M. L. (1992). Transportation and tourism for the disabled: An assessment. Transportation Journal, 31(3), 46–53.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Tourism (Other)
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
June 19, 2026
Publication Date
-
Submission Date
April 10, 2026
Acceptance Date
June 16, 2026
Published in Issue
Year 2026 Number: Advanced Online Publication
