Research Article

Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti

Volume: 2 Number: 1 June 30, 2022
TR EN

Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti

Abstract

Giriş ve Çalışmanın Amacı: Çalışmanın amacı grafitinin günümüzde dönüşüm geçirmesine sebep olan etkenleri gün yüzüne çıkararak, sergi mekânlarında görülmesinin grafiti kültürüne etkilerini ortaya koymaktır.
Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: Grafiti dünyada bir başkaldırı ve ben de varım demek için ortaya çıkmıştır. İlk çıktığı yıllarda vandal bir eylem olarak görülen grafiti, günümüzde popülerlik kazanması ile birlikte sanat olarak görülmeye başlanmıştır. Grafiti sanat olarak kabul gördükten sonra, grafiti sanatçıları müze ve galeri gibi sergi yerlerine de çalışmalar yapmaya başlamıştır. Grafitinin asıl amacı düşünüldüğünde bu durum bir tartışma konusudur. Grafitinin galeri ya da müzelerde sergilenmesi grafitiye aykırı bir durum ise, o halde grafiti sanatçıları popüler olmak uğruna grafiti kültürünü değişime yönlendirmiştir denebilir. Çalışmanın önemi grafiti kültürünün nasıl bir dönüşüm içerisinde olduğunu görünür kılmaktadır.
Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz yöntemine yer verilmiştir. Bu bağlamda elde edilen veriler konuya göre yorumlanmıştır. Grafiti sanatının değişimi incelenmiş ve bu değişim sonucunda oluşan unsurlara değinilmiştir. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde grafiti ve sokak sanatından bahsedilmiş, üçüncü bölümünde ise grafiti ve sokak sanatının popülerleşmesi ile birlikte galeri ve müzelerde yer alması incelenmiştir.
Bulgular: Grafiti temelinde vandal bir eylemdir. Bunun sebebi sanat için değil daha çok bir isyan biçimi olarak yapıldığından dolayı ve izinsiz bir şekilde yapılarak mekânın görüntüsünü değişmesinden kaynaklıdır. Bundan dolayı ilk yapılmaya başladığı yıllarda sanat olup olmadığı bir tartışma söz konusudur. Gelişen dünyada her şey gibi grafiti de değişim geçirmiştir. Günümüzde artık sanat olarak görülen grafiti insanlar tarafından kabul görmektedir. Bunun sonucunda grafiti yazarları galeri ve müze gibi sergi mekânlarına yönelmişlerdir.
Sonuç: Grafiti kültürünün geçirdiği değişimler göz önüne alındığında galeri ve müzelerde grafiti yazarlarını görmek olağan bir durumdur. Fakat galeri ve müze gibi mekânlarda bulunan grafiti yazarlarının çalışmalarına grafiti demek yerine farklı bir kategoriye ayırmak mümkündür. Bunun sebebi, temeli gereği grafitinin sokaklarda bulunmasının daha doğru bir yaklaşım olmasından kaynaklıdır.

Keywords

References

  1. ARAL, H. (2018). Bir altkültür olarak grafiti & sokak sanatının hâkim kültürle iletişimi: Atina örneği, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Galatasaray Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. ARTUN, A. (2019). Sanatçı müzeleri, İstanbul: İletişim Yayınları, 2.Baskı.
  3. ARTUN, A. (2021). Müze ve modernlik: Tarih sahneleri, sanat müzeleri I, İstanbul: İletişim Yayınları, 5.Baskı.
  4. AYDIN, A.F. (2020). Şehir markalaşması ve grafiti: örnekler üzerinden bir değerlendirme, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Dergisi (16): 233-258.
  5. BAĞIŞ, R.C. (2019). Bir alt kültür grubu olarak Denizli grafiti gençliği, Gaziantep University Journal of Social Sciences 18 (4): 1287-1309.
  6. BAL, B. (2014). Grafiti ve sokak sanatında eser ve akımların tarihsel süreçte değerlendirilmesi ve analizi, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. BAŞYURT, İ. (2019). İlişkisellikler çağında biyoiktidar, sanat ve sokak: mural İstanbul örneği, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. C215. (2014). Graffiti, sokak sanatı, muralismo: birbirine karıştırmasak artık şunları, Duvarların Dili Graffiti ve Sokak Sanatı, 31-37.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

November 9, 2021

Acceptance Date

January 24, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 2 Number: 1

APA
Evgin, Ş. N. (2022). Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti. ART/Icle:/Sanat/Ve/Tasarım/Dergisi, 2(1), 1-21. https://izlik.org/JA26XU49SE
AMA
1.Evgin ŞN. Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti. ART/icle. 2022;2(1):1-21. https://izlik.org/JA26XU49SE
Chicago
Evgin, Şeyma Nur. 2022. “Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti”. ART/Icle:/Sanat/Ve/Tasarım/Dergisi 2 (1): 1-21. https://izlik.org/JA26XU49SE.
EndNote
Evgin ŞN (June 1, 2022) Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi 2 1 1–21.
IEEE
[1]Ş. N. Evgin, “Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti”, ART/icle, vol. 2, no. 1, pp. 1–21, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26XU49SE
ISNAD
Evgin, Şeyma Nur. “Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti”. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi 2/1 (June 1, 2022): 1-21. https://izlik.org/JA26XU49SE.
JAMA
1.Evgin ŞN. Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti. ART/icle. 2022;2:1–21.
MLA
Evgin, Şeyma Nur. “Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti”. ART/Icle:/Sanat/Ve/Tasarım/Dergisi, vol. 2, no. 1, June 2022, pp. 1-21, https://izlik.org/JA26XU49SE.
Vancouver
1.Şeyma Nur Evgin. Dört Duvar Arasında Hapsolan Grafiti. ART/icle [Internet]. 2022 Jun. 1;2(1):1-21. Available from: https://izlik.org/JA26XU49SE

ART/icle: Journal of Art and Design

ISSN: 2718-1057
e-ISSN: 2791-7665