Review

Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler

Number: 7 December 23, 2024

Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler

Abstract

Hayvansal ve bitkisel yağlarda baskın formda özellik gösteren trans yağ asitleri (TYA), cis yapılandırmasına karşın trans konfigürasyonundaki bir ya da birden çok çift bağları ihtiva eden yağ asitleri olarak tanımlanmaktadır. Diyette yer alan trans yağ asitlerinin %82-90’ı endüstriyel olarak kısmi hidrojenasyon işlemleri sonucunda meydana gelirken, %2-8’i hayvansal kaynaklıdır. Tüm dünyada birçok gıda endüstrisinde vazgeçilmez ürün olarak tercih edilen hidrojene yağlar, margarin ve şortening işleme teknolojisinde yer alarak TYA alım literatüründe bulunmaktadır. TYA, metabolizmada doymuş yağ gibi davranmaktadır. Bu sayede LDL kolesterol düzeyini yükseltirken HDL kolesterol düzeyini ise düşürücü etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarla, TYA tüketimi ile kalp ve damar hastalıklarının oluşum riski arasında doğrudan bir ilişki olduğu ve pozitif bir korelasyon olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, TYA oluşum mekanizmaları, gıdalarda yer alma durumu ile ülkelerdeki tüketim alışkanlıkları, insan sağlığı üzerinde ne gibi değişiklikler gösterdiği ve Türkiye’deki trans yağ asitlerini azaltmak için alternatif yöntemler konusunda derlenen bilgilere yer verilmiştir.

Keywords

References

  1. Anonim, (2010). Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu. Kanun No. 5996. (Erişim tarihi Mayıs 2023).
  2. Anonim, (2016). Avrupa Birliği’nde trans yağlar için limit belirlenmesi çağrısı. www.gidahatti.com (Erişim tarihi Şubat 2023).
  3. Ari, H.O., Işlek, E., Özatkan, Y., Bilir, M.K., Demirkesen Mert, İ., Özcan Çetin, E.H., Yildirim, H.H (2021). Reducing the consumption of trans-fats and their negative impacts on health in Turkey: EVIPNet Europe: evidence brief for policy, Number 7. World Health Organization. Regional Office for Europe.
  4. Brandt, E.J., Myerson, R., Perraillon, M.C., Polonsky, T.S (2017). Hospital admissions for myocardial infarction and stroke before and after the trans-fatty acid restrictions in New York, JAMA cardiology, 2(6), 627-634.
  5. Chee VA, Teran E, Hernandez I, Wright L, Izurieta R, Reina-Ortiz M, Folres M, Bejarano S, Dao LU, Baldwin J, Martinez-Tyson D (2019). ‘Desculturización,’ urbanization, and nutrition transition among urban Kichwas Indigenous communities residing in the Andes highlands of Ecuador. Public Health, 176:21-8.
  6. Clarke, R & Lewington, S (2006). Trans fatty acids and coronary heart disease, BMJ, 333 (7561), 214.
  7. Craig-Schmidt, M.C (2006). World-wide consumption of trans fatty acids, Atheroscler Suppl, 7(2), 1-4.
  8. Downs, S.M., Thow, A.M., Leeder, S.R (2013). The effectiveness of policies for reducing dietary trans fat: a systematic review of the evidence, Bulletin of the World Health Organization, 91, 262-269h.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Basic Food Processes

Journal Section

Review

Publication Date

December 23, 2024

Submission Date

October 17, 2023

Acceptance Date

October 3, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 7

APA
Duruk, M. (2024). Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7, 1-17. https://izlik.org/JA46ED45ZA
AMA
1.Duruk M. Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2024;(7):1-17. https://izlik.org/JA46ED45ZA
Chicago
Duruk, Merve. 2024. “Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu Ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler”. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, nos. 7: 1-17. https://izlik.org/JA46ED45ZA.
EndNote
Duruk M (December 1, 2024) Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 1–17.
IEEE
[1]M. Duruk, “Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler”, Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, no. 7, pp. 1–17, Dec. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46ED45ZA
ISNAD
Duruk, Merve. “Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu Ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler”. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 7 (December 1, 2024): 1-17. https://izlik.org/JA46ED45ZA.
JAMA
1.Duruk M. Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2024;:1–17.
MLA
Duruk, Merve. “Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu Ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler”. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, no. 7, Dec. 2024, pp. 1-17, https://izlik.org/JA46ED45ZA.
Vancouver
1.Merve Duruk. Trans Yağ Asitlerinin Türkiye’deki Konumu ve Kullanımının Azaltılmasına Yönelik Tedbirler. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi [Internet]. 2024 Dec. 1;(7):1-17. Available from: https://izlik.org/JA46ED45ZA

Sirnak University Journal of Science licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-Non-Derivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).