Microencapsulating vitamin C with dietary fibers and prebiotics can improve the storage, preservation, and marketing of vitamin C supplements. This research aimed to explore the feasibility of creating microcapsules using vitamin C, pectin, and alginate through a microencapsulation technique. Pectin was extracted from lemon peel using an acid treatment and then characterised. The morphology of the vitamin C-pectin-alginate microcapsules was examined by scanning electron microscopy. Time, temperature, and pH-dependent vitamin C release profiles of the vitamin C-pectin-alginate microcapsules were studied. The rate of release of vitamin C increased towards pH values close to 7.0, with a higher rate of 83.97% observed at pH 7.0. Additionally, temperature affected the release of vitamin C from the microcapsules, with approximately 47.2% release at body temperature (37°C) and a higher fluctuation in vitamin C release was observed at 20°C. This study revealed that pectin extracted from lemon peels can be used with alginate to encapsulate vitamin C.
1919B012215804
C vitamininin diyet lifleri ve prebiyotiklerle mikrokapsüllenmesi, C vitamini takviyelerinin depolanmasını, korunmasını ve pazarlanmasını iyileştirebilir. Bu çalışmanın amacı, bir mikrokapsülleme tekniği ile C vitamini, pektin ve aljinat kullanarak mikrokapsüller oluşturmanın fizibilitesini araştırmaktır. Pektin, asit muamelesi kullanılarak limon kabuğundan ekstrakte edildi ve karakterize edildi. C vitamini-pektin-aljinat mikrokapsüllerinin morfolojisi taramalı elektron mikroskobu ile incelenmiştir. C vitamini-pektin-aljinat mikrokapsüllerinin zaman, sıcaklık ve pH bağımlı C vitamini salım profilleri incelenmiştir. C vitamini salım hızı, pH 7.0'a yakın pH değerlerine doğru artarken, pH 7.0'da daha yüksek oranda %83.97 gözlendi. Ek olarak sıcaklık, vücut sıcaklığında (37°C) yaklaşık %47.2 salınım ile mikrokapsüllerden C vitamini salınımını etkiledi ve 20°C'de C vitamini salınımında daha yüksek bir dalgalanma gözlendi. Bu çalışma, limon kabuklarından ekstrakte edilen pektinin, C vitaminini kapsüllemek için aljinat ile birlikte kullanılabileceğini ortaya koydu.
TÜBİTAK
1919B012215804
The authors thank TUBİTAK for funding the work (2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, Projet no: 1919B012215804).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Natural Products and Bioactive Compounds |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 1919B012215804 |
Publication Date | April 24, 2024 |
Submission Date | July 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Metin AKSOY
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.