BibTex RIS Cite

SOME WATER QUALITY PROPERTIES OF ÇAVUŞÇU LAKE (KONYA/ILGIN)

Year 2014, Issue: 39, 1 - 9, 01.12.2014

Abstract

This study was carried out between April 2010 to March 2011; water samples were taken from five stations with different characteristics. In order to determine water quality of Lake Çavuşçu, physico-chemical parameters; ammonium, dissolved oxygen, conductivity, phosphate, calcium, chloride, magnesium, nitrate, nitrite, pH, potassium, temperature, water hardness, sulfate values were measured monthly for one year. During the study in Çavuşçu Lake, results were compared with according to Water Pollution Control Regulation (WPCR), water intended human consumption standards (TS 266), eutrophycation limit value and step organic pollution. Water temperature, dissolved oxygen, pH, ammonium, phosphate, nitrate, sulfate values was found in terms of first quality based on Water Pollution Control Regulations.

References

  • Akın BS, Atıcı T, Katırcıoglu H, Keskin F (2011). Investigation of water quality on Gökcekaya Dam Lake using multivariate statistical analysis, in Eskişehir, Turkey. Environmental Earth Science, 63: 1251–1261.
  • Anonim (1998). Ankara Kentine İçme Suyu Sağlayan Baraj Gölleri ve Havzasında Su Kalitesi. Araştırma Raporu, Ankara, 86 s.
  • Anonim (2014). http://www.google.com/earth/. 16.10.2014.
  • Atıcı T (2004). Sarıyar Barajı Planktonik Algleri Kısım: I – Cyanophyta, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Cilt II. Sayı XII. 88-98.
  • Atıcı T, Alaş A (2012). A Study on the Trophic Status and Phytoplanktonic Algae of Mamasin Dam Lake (Aksaray-Turkey). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12: 595-601.
  • Atıcı T, Obalı O (1999). Susuz Göleti (Ankara) Algleri ve Su Kalite Değerlendirmesi: G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 3, 99-104.
  • Barlas M (1995). Akarsu Kirlenmesinin Biyolojik ve Kimyasal Değerlendirilmesi ve Kriterleri. In: Doğu Anadolu Bölgesi I. ve II. Su Ürünleri Sempozyumu Bildirileri, Erzurum. 465-479.
  • Causape J, Quilez D, Aragues R (2004). Assessment of irrigation and environmental quality at the hydrological basin level I.Irrigation quality. Agricultural Water Management, 70, 195-209.
  • Çetinkaya O (2006). Türkiye Sularına Aşılanan veya Stoklanan Egzotik Ve Yerli Balık Türleri, Bunların Yetiştiricilik Balıkçılık, Doğal Populasyonlar ve Sucul Ekosistemler Üzerindeki Etkileri: Veri Tabanı İçin Bir Ön Çalışma. I. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, 07-09 Şubat 2006, Ankara, s: 205-236.
  • DSİ (2014). Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü. http://www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari. 16.10.2014
  • Elmacı A, Topaç FO, Teksoy A, Özengin N, Başkaya HS (2010). Uluabat Gölü Fizikokimyasal Özelliklerinin Yönetmelikler Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering and Architecture, 15 (1), s: 149-157.
  • Egemen Ö (2006). Su kalitesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yayın no:14, 6. baskı, 150 s, Bornovaİzmir.
  • Egemen Ö, Sunlu U (1999). Su Kalitesi (Ders Kitabı). Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Yayın No:14. E. Ü. Basımevi, Bornova/İzmir.
  • Forsberg C (1998). Which policies can stop large scale eutrophication. Water Science and Technology, 7 (3), 193-200.
  • Güler İ, Çobaoğlu Z (1997). Su kirliliği. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi, No: 43. 1. Baskı. 92 s. Ankara. ISBN 975-7572-60-8.
  • Henry R, Tundisi JG, Curi PR (1984). Effects of phosphorus and nitrogen enrichment on the phytoplankton in a tropical reservoir. Hydrobiologia, 118: 177-85.
  • Huber A, Bach M, Frede HG (2000). Pollution of surface waters with pesticides in Germany: modeling nonpoint source inputs. Agriculture, Ecosystems and Environment, 80, 191-204.
  • Kalyoncu H, Barlas M, Ertan ÖO, Çavuşoğlu K (2005). Aksu Çayının su kalitesi değişimi üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Endüstri Dergisi, 9-1.37-45.
  • Katip A, Karaer F (2011). Uluabat Gölü Su Kalitesinin Türk Mevzuatına ve Uluslararası Kriterlere Göre Değerlendirilmesi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering and Architecture, 16 (2), s: 25-34, 2011.
  • Kaya S, Pirinçci I, Bilgili A (1998). Çevre Bilimi ve Çevre Toksikolojisi. Medisan Yayın Serisi, Yayın No:36.
  • Lai XJ, Huang Q, Jiang JH (2012). Wetland inundation modeling of Dongting Lake using two dimensional hydrodynamic model on unstructured grids. Procedia Environmental Sciences, 13, 1091 – 1098.
  • Leblebici E, Seçmen Ö (2008). Türkiye Sulak Alan Bitkileri ve Bitki Örtüsü (2. Baskı). Ege Üniversitesi Yayınları Fen Fakültesi Yayın No:158, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Mutluay H, Demirak A (1996). Su Kimyası. İstanbul Üniv. Su Ürünleri Fak.. İstanbul.
  • Özdemir N (1994). Tatlı ve tuzlu sularda alabalık üretimi. Fırat Üniversitesi Yayınları, no: 35. 228 s. Elazığ.
  • Öztürk BY, Akköz C (2014). Apa Baraj Gölü (Çumra-Konya)’nün su kalitesi ve PCA analizine göre değerlendirilmesi. Biological Diversity and Conservation, 7/2, 136-147.
  • Reynolds CS (1993). The Ecology of Freshwater Phytoplankton. Chambridge Univ., 384 p.
  • Schwörbel J (1987). Einführung in die Limnologie. Gustav Fischer Verlag, 269 p. Stuttgart.
  • SKKY (2004). Su kirliliği kontrolü yönetmeliği, 31.12.2004 Tarih ve 25687 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Tanyolaç J (2009). Limnoloji (Tatlısu Bilimi). Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Taş B (2006). Derbent Baraj Gölü (Samsun) Su Kalitesinin İncelenmesi. Ekoloji, 15: 61, 6-15.
  • Taş B (2011). Gaga Gölü (Ordu. Türkiye) Su Kalitesinin İncelenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi/The Black Sea Journal of Sciences. İlkbahar/Spring 2011 Yıl/Year: 2 Cilt/Volume: 1 Sayı/Number: 3 Sayfa/Page 43-61.
  • TS 266 (2005). İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik. Sular-içme ve kullanma suları. Türk Standartları. Ankara.
  • Uslu O, Türkman A, (1987). Su Kirliliği ve Kontrolü. T.C Başbakanlık Çevre Genel Müdürlüğü Yayınları Eğitim Dizisi. 1. Ankara. 364s.
  • Ünlü A, Çoban F, Tunç MS (2008). Hazar Gölü su kalitesinin fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler açısından incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 23 (1): 119-127.
  • Yılmaz F (2004). Mumcular Barajı (Muğla-Bodrum)'nın Fiziko-Kimyasal Özellikleri. Ekoloji, 13, 50,10-17.
  • Yaramaz Ö (1992). Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yüksek Okulu Yayınları, No:4. Bornova. İzmir.
  • Yarsan E, Bilgili A, Türel İ (2000). Van Gölü’nden Toplanan Midye (Unio stevenianus krynicki) Örneklerindeki Ağır Metal Düzeyleri. Turk J Vet Anim Sci., 24: 93–96.

ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ

Year 2014, Issue: 39, 1 - 9, 01.12.2014

Abstract

Nisan 2010-Mart 2011 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada; farklı özellikteki beş istasyondan su örnekleri alınmıştır. Çavuşçu Gölü’nün su kalitesini belirlemek amacıyla fiziko-kimyasal parametrelerden; amonyum, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik, fosfat, kalsiyum, klorit, magnezyum, nitrat, nitrit, pH, potasyum, sıcaklık, su sertliği, sülfata ait değerler bir yıl boyunca aylık olarak ölçülmüştür. Çavuşçu Gölü’nde araştırma sonuçları, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY), insani tüketim amaçlı suların standartları (TS 266), ötrofikasyon sınır değerleri ve organik kirlenme basamağı ile karşılaştırılmıştır. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ne göre su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, amonyum, fosfat, nitrat, sülfat değerleri bakımından birinci kalitede olduğu görülmüştür.

References

  • Akın BS, Atıcı T, Katırcıoglu H, Keskin F (2011). Investigation of water quality on Gökcekaya Dam Lake using multivariate statistical analysis, in Eskişehir, Turkey. Environmental Earth Science, 63: 1251–1261.
  • Anonim (1998). Ankara Kentine İçme Suyu Sağlayan Baraj Gölleri ve Havzasında Su Kalitesi. Araştırma Raporu, Ankara, 86 s.
  • Anonim (2014). http://www.google.com/earth/. 16.10.2014.
  • Atıcı T (2004). Sarıyar Barajı Planktonik Algleri Kısım: I – Cyanophyta, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Cilt II. Sayı XII. 88-98.
  • Atıcı T, Alaş A (2012). A Study on the Trophic Status and Phytoplanktonic Algae of Mamasin Dam Lake (Aksaray-Turkey). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12: 595-601.
  • Atıcı T, Obalı O (1999). Susuz Göleti (Ankara) Algleri ve Su Kalite Değerlendirmesi: G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 3, 99-104.
  • Barlas M (1995). Akarsu Kirlenmesinin Biyolojik ve Kimyasal Değerlendirilmesi ve Kriterleri. In: Doğu Anadolu Bölgesi I. ve II. Su Ürünleri Sempozyumu Bildirileri, Erzurum. 465-479.
  • Causape J, Quilez D, Aragues R (2004). Assessment of irrigation and environmental quality at the hydrological basin level I.Irrigation quality. Agricultural Water Management, 70, 195-209.
  • Çetinkaya O (2006). Türkiye Sularına Aşılanan veya Stoklanan Egzotik Ve Yerli Balık Türleri, Bunların Yetiştiricilik Balıkçılık, Doğal Populasyonlar ve Sucul Ekosistemler Üzerindeki Etkileri: Veri Tabanı İçin Bir Ön Çalışma. I. Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, 07-09 Şubat 2006, Ankara, s: 205-236.
  • DSİ (2014). Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü. http://www.dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari. 16.10.2014
  • Elmacı A, Topaç FO, Teksoy A, Özengin N, Başkaya HS (2010). Uluabat Gölü Fizikokimyasal Özelliklerinin Yönetmelikler Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering and Architecture, 15 (1), s: 149-157.
  • Egemen Ö (2006). Su kalitesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yayın no:14, 6. baskı, 150 s, Bornovaİzmir.
  • Egemen Ö, Sunlu U (1999). Su Kalitesi (Ders Kitabı). Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Yayın No:14. E. Ü. Basımevi, Bornova/İzmir.
  • Forsberg C (1998). Which policies can stop large scale eutrophication. Water Science and Technology, 7 (3), 193-200.
  • Güler İ, Çobaoğlu Z (1997). Su kirliliği. Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi, No: 43. 1. Baskı. 92 s. Ankara. ISBN 975-7572-60-8.
  • Henry R, Tundisi JG, Curi PR (1984). Effects of phosphorus and nitrogen enrichment on the phytoplankton in a tropical reservoir. Hydrobiologia, 118: 177-85.
  • Huber A, Bach M, Frede HG (2000). Pollution of surface waters with pesticides in Germany: modeling nonpoint source inputs. Agriculture, Ecosystems and Environment, 80, 191-204.
  • Kalyoncu H, Barlas M, Ertan ÖO, Çavuşoğlu K (2005). Aksu Çayının su kalitesi değişimi üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Endüstri Dergisi, 9-1.37-45.
  • Katip A, Karaer F (2011). Uluabat Gölü Su Kalitesinin Türk Mevzuatına ve Uluslararası Kriterlere Göre Değerlendirilmesi. Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering and Architecture, 16 (2), s: 25-34, 2011.
  • Kaya S, Pirinçci I, Bilgili A (1998). Çevre Bilimi ve Çevre Toksikolojisi. Medisan Yayın Serisi, Yayın No:36.
  • Lai XJ, Huang Q, Jiang JH (2012). Wetland inundation modeling of Dongting Lake using two dimensional hydrodynamic model on unstructured grids. Procedia Environmental Sciences, 13, 1091 – 1098.
  • Leblebici E, Seçmen Ö (2008). Türkiye Sulak Alan Bitkileri ve Bitki Örtüsü (2. Baskı). Ege Üniversitesi Yayınları Fen Fakültesi Yayın No:158, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Mutluay H, Demirak A (1996). Su Kimyası. İstanbul Üniv. Su Ürünleri Fak.. İstanbul.
  • Özdemir N (1994). Tatlı ve tuzlu sularda alabalık üretimi. Fırat Üniversitesi Yayınları, no: 35. 228 s. Elazığ.
  • Öztürk BY, Akköz C (2014). Apa Baraj Gölü (Çumra-Konya)’nün su kalitesi ve PCA analizine göre değerlendirilmesi. Biological Diversity and Conservation, 7/2, 136-147.
  • Reynolds CS (1993). The Ecology of Freshwater Phytoplankton. Chambridge Univ., 384 p.
  • Schwörbel J (1987). Einführung in die Limnologie. Gustav Fischer Verlag, 269 p. Stuttgart.
  • SKKY (2004). Su kirliliği kontrolü yönetmeliği, 31.12.2004 Tarih ve 25687 Sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • Tanyolaç J (2009). Limnoloji (Tatlısu Bilimi). Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
  • Taş B (2006). Derbent Baraj Gölü (Samsun) Su Kalitesinin İncelenmesi. Ekoloji, 15: 61, 6-15.
  • Taş B (2011). Gaga Gölü (Ordu. Türkiye) Su Kalitesinin İncelenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi/The Black Sea Journal of Sciences. İlkbahar/Spring 2011 Yıl/Year: 2 Cilt/Volume: 1 Sayı/Number: 3 Sayfa/Page 43-61.
  • TS 266 (2005). İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik. Sular-içme ve kullanma suları. Türk Standartları. Ankara.
  • Uslu O, Türkman A, (1987). Su Kirliliği ve Kontrolü. T.C Başbakanlık Çevre Genel Müdürlüğü Yayınları Eğitim Dizisi. 1. Ankara. 364s.
  • Ünlü A, Çoban F, Tunç MS (2008). Hazar Gölü su kalitesinin fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler açısından incelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 23 (1): 119-127.
  • Yılmaz F (2004). Mumcular Barajı (Muğla-Bodrum)'nın Fiziko-Kimyasal Özellikleri. Ekoloji, 13, 50,10-17.
  • Yaramaz Ö (1992). Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yüksek Okulu Yayınları, No:4. Bornova. İzmir.
  • Yarsan E, Bilgili A, Türel İ (2000). Van Gölü’nden Toplanan Midye (Unio stevenianus krynicki) Örneklerindeki Ağır Metal Düzeyleri. Turk J Vet Anim Sci., 24: 93–96.
There are 37 citations in total.

Details

Other ID JA57ZD85RU
Journal Section Research Articles
Authors

Baran Aşıkkutlu This is me

Cengiz Akköz This is me

Betül Yilmaz Öztürk This is me

Publication Date December 1, 2014
Submission Date December 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 39

Cite

APA Aşıkkutlu, B., Akköz, C., & Öztürk, B. Y. (2014). ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi(39), 1-9.
AMA Aşıkkutlu B, Akköz C, Öztürk BY. ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ. sufefd. December 2014;(39):1-9.
Chicago Aşıkkutlu, Baran, Cengiz Akköz, and Betül Yilmaz Öztürk. “ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, no. 39 (December 2014): 1-9.
EndNote Aşıkkutlu B, Akköz C, Öztürk BY (December 1, 2014) ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 39 1–9.
IEEE B. Aşıkkutlu, C. Akköz, and B. Y. Öztürk, “ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ”, sufefd, no. 39, pp. 1–9, December 2014.
ISNAD Aşıkkutlu, Baran et al. “ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 39 (December 2014), 1-9.
JAMA Aşıkkutlu B, Akköz C, Öztürk BY. ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ. sufefd. 2014;:1–9.
MLA Aşıkkutlu, Baran et al. “ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, no. 39, 2014, pp. 1-9.
Vancouver Aşıkkutlu B, Akköz C, Öztürk BY. ÇAVUŞÇU GÖLÜ’NÜN (KONYA/ILGIN) BAZI SU KALİTE ÖZELLİKLERİ. sufefd. 2014(39):1-9.

Journal Owner: On behalf of Selçuk University Faculty of Science, Rector Prof. Dr. Metin AKSOY
Selcuk University Journal of Science Faculty accepts articles in Turkish and English with original results in basic sciences and other applied sciences. The journal may also include compilations containing current innovations.

It was first published in 1981 as "S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi" and was published under this name until 1984 (Number 1-4).
In 1984, its name was changed to "S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi" and it was published under this name as of the 5th issue.
When the Faculty of Letters and Sciences was separated into the Faculty of Science and the Faculty of Letters with the decision of the Council of Ministers numbered 2008/4344 published in the Official Gazette dated 3 December 2008 and numbered 27073, it has been published as "Selcuk University Journal of Science Faculty" since 2009.
It has been scanned in DergiPark since 2016.

88x31.png

Selcuk University Journal of Science Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License.