Bu çalışmada, ticari ve ev yapımı yoğurt örneklerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının araştırılması amaçlandı. İlk olarak suşların izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı. Yoğurt kültürü bakterilerinden Streptococcus salivarius subsp. thermophilus’un izolasyonunda M17 agar (Merck) kullanıldı. İnoküle edilen plaklar 37°C’de 48-72 saat inkübe edildi. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus’un izolasyonunda ise de Man Rogosa Sharp Agar (MRS agar, Merck) kullanıldı. Plaklar 37°C’de 48-72 saat inkübe edildi. İzole edilen kolonilerin mikroskobik ve makroskobik incelemeleri yapıldı. Elde edilen 19 laktobasil ve 19 streptokok suşunun antibiyotik duyarlılık ve dirençliliklerinin belirlenmesi için Clinical and Laboratory Standards Institute tarafından önerilen disk difüzyon metodu uygulandı. Bu amaçla ticari olarak temin edilen 10 farklı antibiyotik diski kullanıldı. İnkübasyon süresi sonunda inhibisyon zon çapları ölçüldü. Streptokok suşlarının en fazla trimetoprim-sülfometaksazol (%84.21), sefotaksim (%31.57) ve gentamisin'e (%26.35) karşı dirençli olduğu belirlendi. Bu suşların tamamının kloramfenikol, vankomisin, ampisilin, eritromisin ve ofloksasin'e duyarlı oldukları gözlendi (%100). Laktobasil suşları trimetoprim-sülfometaksazol ve ofloksasin'e karşı %100, gentamisine karşı ise %52.6 oranında dirençli görüldü. Laktobasil suşlarının yedi antibiyotiğe karşı (kloramfenikol, vankomisin, rifampin, sefotaksim, ampisilin, tetrasiklin ve eritromisin) %100 oranında duyarlı oldukları belirlendi. Her iki suş grubu kıyaslandığında, vankomisin, eritromisin ve ampisilin'in bu suşlara karşı en etkili antimikrobik ajanlar oldukları gözlendi. Laktobasil suşlarının, gentamisin'e karşı direnç oranı, Streptokok suşlarına göre daha yüksek görüldü.
Yoğurt, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, laktik asit bakterileri, antibiyotik duyarlılık
Subjects | Science |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors |
|
Publication Date | October 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2016, Volume 42, Issue 2 |
Bibtex | @research article { sufefd289320, journal = {Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi}, issn = {}, eissn = {2458-9411}, address = {Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü 3. Kat No: 324, Selçuklu, 42250, KONYA}, publisher = {Selcuk University}, year = {2016}, volume = {42}, pages = {149 - 160}, doi = {}, title = {Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları}, key = {cite}, author = {Çelik, Hadan and Durak, Yusuf and Uysal, Ahmet} } |
APA | Çelik, H. , Durak, Y. & Uysal, A. (2016). Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları . Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi , 42 (2) , 149-160 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sufefd/issue/27503/289320 |
MLA | Çelik, H. , Durak, Y. , Uysal, A. "Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları" . Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 42 (2016 ): 149-160 <https://dergipark.org.tr/en/pub/sufefd/issue/27503/289320> |
Chicago | Çelik, H. , Durak, Y. , Uysal, A. "Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları". Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 42 (2016 ): 149-160 |
RIS | TY - JOUR T1 - Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları AU - Hadan Çelik , Yusuf Durak , Ahmet Uysal Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 149 EP - 160 VL - 42 IS - 2 SN - -2458-9411 M3 - UR - Y2 - 2016 ER - |
EndNote | %0 Selcuk University Journal of Science Faculty Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları %A Hadan Çelik , Yusuf Durak , Ahmet Uysal %T Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları %D 2016 %J Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi %P -2458-9411 %V 42 %N 2 %R %U |
ISNAD | Çelik, Hadan , Durak, Yusuf , Uysal, Ahmet . "Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları". Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 42 / 2 (October 2016): 149-160 . |
AMA | Çelik H. , Durak Y. , Uysal A. Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları. sufefd. 2016; 42(2): 149-160. |
Vancouver | Çelik H. , Durak Y. , Uysal A. Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi. 2016; 42(2): 149-160. |
IEEE | H. Çelik , Y. Durak and A. Uysal , "Bazı Ticari ve Ev Yapımı Yoğurtlardan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Duyarlılıkları", Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, vol. 42, no. 2, pp. 149-160, Oct. 2016 |