Esansiyel yağların elde
edilmesi için kullanılan yöntemler basit, ayrımsal, vakum, su buharı
destilasyonu ve mikro dalga destekli hidrodestilasyon olarak
sınıflandırılabilir. Damıtma yöntemleri temelde kaynama derecesi farkına ve su
buharının çözücü ve taşıyıcı etkisine dayanmaktadır. Vakum, sürecin
hızlandırılması için kullanılmaktadır. Yöntemlerin başarısı vaks, flavonoid ve
coumarin gibi istenmeyen bileşiklerin, elde edilen esansiyel yağ içerisindeki
mevcudiyeti ve ne sebeple olursa olsun etken maddelerde meydana gelen
hasarlarla ilişkilidir. Düşük sıcaklıkta uygulanan su buharı destilasyonu etken
maddelerde meydana gelen hasar ve bozulmaların önüne geçse de istenmeyen
bileşiklerin esansiyel yağda bulunmasını engelleyememektedir. Mikrodalga
destekli hidrodistilasyon, yeni ve yüksek derecede saflık sağlanabilen bir
teknolojidir. Ancak esansiyel yağların ticari üretiminde kullanımı henüz tam
olarak oturtulamamıştır. Esansiyel yağlar yalnız sağlık ve gıda alanlarında
değil aynı zamanda gıda ve yem katkı maddesi olarak da yüksek bir kullanım
potansiyeli taşımaktadır. Bu derleme çalışmasında distilasyon yöntemlerinin
birbirlerine karşı avantaj, dezavantajları ve etken madde miktar ve kalitesi
üzerine etkilerinin tartışılması amaçlanmıştır.
Mikrodalga destekli distilasyon su distilasyonu super kritik sıvı ekstraksiyonu tıbbi bitkiler
Methods used for obtaining essential oils can be ranged as simple,
fractional, vacuum, water-steam distillations and micro-wave assisted hydro
distillation. Distillation methods are mainly based on the difference of
boiling degree or the solvent and transport effect of water-steam. Vacuum can
be used for accelerating the process. The success of the methods is related to
presence of undesirable compounds such as waxes, flavonoids, coumarone and
deterioration rate of active compounds for whatever reason. Low-temperature
water-steam distillation can avoid deteriorations but it cannot block the
presence of the undesirable compounds. Micro-wave assisted hydro distillation
is a new method resulting with the high degree pureness. But this method has
not been placed well in commercial production of essential oils. Essential oils
having a high potential to be used in medical care and food industry are also
used as a feed supplement with the antimicrobial and antioxidant effects. It is
aimed to discuss about the advantages, disadvantages of distillation methods
against each other and their effects on quantity and the quality of active
substances in this review.
Microwave-assisted extraction supercritical-fluid extraction medicinal plants water extraction
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2019 |
Submission Date | September 18, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 45 Issue: 1 |
Journal Owner: On behalf of Selçuk University Faculty of Science, Rector Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selcuk University Journal of Science Faculty accepts articles in Turkish and English with original results in basic sciences and other applied sciences. The journal may also include compilations containing current innovations.
It was first published in 1981 as "S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi" and was published under this name until 1984 (Number 1-4).
In 1984, its name was changed to "S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi" and it was published under this name as of the 5th issue.
When the Faculty of Letters and Sciences was separated into the Faculty of Science and the Faculty of Letters with the decision of the Council of Ministers numbered 2008/4344 published in the Official Gazette dated 3 December 2008 and numbered 27073, it has been published as "Selcuk University Journal of Science Faculty" since 2009.
It has been scanned in DergiPark since 2016.
Selcuk University Journal of Science Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License.