Kitap İncelemesi

BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-

Sayı: 42 29 Aralık 2017
PDF İndir
TR

BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-

Öz

20 yüzyılın sonlarından itibaren Türkiye’de yayıncılık hayatında, bilimsel çalışmalarda, sempozyumlarda önemli bir artışın yaşandığı dikkat çeker. Fakat yapılan çalışmaların, yayınların gereğince eleştirel bakışla değerlendirildiği, kontrol ve denetimden geçirildiği söylenemez. Özellikle sempozyumlarda sunularak yayımlanan bildirilerin, çoğu kez sempozyumların geniş bilim kuruluna sahip olmalarına rağmen, iyi bir şekilde denetlenebildiği iddia edilemez. Bu tespitten hareketle makalede Abdullah Cevdet’in Dilmestî-i Mevlâna Gazâlî’de Marifetu’llah-Rubâiyât-ı Gazâlî “Örfî”de Şiir ve İrfân adlı kitabının Dilmestî-i Mevlâna kısmı yeni yazıya aktarılarak Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlâna ve Mevlevîlik Ulusal Sempozyumu’nda sunulmuş ve bildiriler kitabında yayımlanmış metni üzerinde kimi belirlemelerde ve eleştirilerde bulunulacaktır. Bu yolla Türkiye’de yapılan sempozyumların, bilim ve hakem kurullarının, yapılan yayınların ne gibi problemler taşıdığı, işin ne derece ciddiye alındığı ya da alınmadığı gösterilmeye çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AYVAZOĞLU, Beşir, Peyami Hayatı Sanatı Felsefesi Dramı, Ötüken Neşriyat, İstanbul 1998. Abdullah Cevdet, Dilmestî-i Mevlâna Gazâlî’de Marifetu’llah-Rubâiyât-ı Gazâlî “Örfî”de Şiir ve İrfân, Kütüphâne-i İctihâd aded 44, Orhaniye Matba’ası, İstanbul 1921. Abdullah Cevdet, Dilmestî-i Mevlânâ Gazâlî’de Marifetu’llah-Rubâiyât-ı Gazâlî “Örfî”de Şiir ve İrfân, (Sadeleştiren ve baskıya hazırlayanlar: Erdoğan Erbay-Nimet Yıldırım-Ali Utku), Çizgi Kitabevi, Konya 2014. DEVELLİOĞLU, Ferit, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Aydın Kitabevi, Ankara 1982. HANİOĞLU, M. Şükrü, Bir Siyasal Düşünür Olarak Doktor Abdullah Cevdet ve Dönemi, Üçdal Neşriyat, İstanbul [tz]. HANİOĞLU, M. Şükrü, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, C. I, İstanbul 1988, s. 90-93. GÜNAYDIN, Yusuf Turan, “Abdullah Cevdet ve Dil-mestî-i Mevlâna’sı –Değerlendirme&Çevrimyazı Metin-”, Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlâna ve Mevlevîlik Ulusal Sempozyumu Bildiriler, S. Ü. Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, Konya 2007, s. 93-122. IRMAK, Sadi, Lirizmin İki Doruğu: Mevlâna ve Gazâlî, Konya Turizm Derneği Yayınları, Ankara 1976. Nâzım Hikmet, Nâzım ile Piraye Mektuplar 1, Adam Yayınları, İstanbul 1996. Nâzım Hikmet, Kuvâyi Milliye Şiirler 3 Kuvâyi Milliye Saat 21-22 Şiirleri Dört Hapishaneden Rubailer, Adam Yayınları, İstanbul 1997. OKAY, Orhan, “Abdullah Cevdet”, Dergâh Yayınları, C. 1, İstanbul 1977, s. 11-12. OKAY, Orhan, “Abdullah Cevdet”, Büyük Türk Klasikleri, C. 10, İstanbul 1990, s. 296-304. ÖZDEMİR, Kemal, Doktor Abdullah Cevdet’in Edebi Dünyası Abdullah Cevdet’in Şiirlerinin İncelenmesi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Erzurum 2003. SAFA, Peyami, Matmazel Noraliya’nın Koltuğu, Nebioğlu Yayınevi, İstanbul 1949. ÜLKEN, Hilmi Ziya, Türkiye’de Çağdaş Düşünce Tarihi, 3. Baskı, Ülken Yayınları, İstanbul 1992.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Kitap İncelemesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

3 Kasım 2017

Kabul Tarihi

26 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA
Gariper, C. (2017). BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 42, 99-112. https://izlik.org/JA68SE37WK
AMA
1.Gariper C. BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2017;(42):99-112. https://izlik.org/JA68SE37WK
Chicago
Gariper, Cafer. 2017. “BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 42: 99-112. https://izlik.org/JA68SE37WK.
EndNote
Gariper C (01 Aralık 2017) BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 42 99–112.
IEEE
[1]C. Gariper, “BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 42, ss. 99–112, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68SE37WK
ISNAD
Gariper, Cafer. “BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 42 (01 Aralık 2017): 99-112. https://izlik.org/JA68SE37WK.
JAMA
1.Gariper C. BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2017;:99–112.
MLA
Gariper, Cafer. “BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 42, Aralık 2017, ss. 99-112, https://izlik.org/JA68SE37WK.
Vancouver
1.Cafer Gariper. BİR METİN YAYINI ÜZERİNDE BAZI DİKKATLER: “ABDULLAH CEVDET VE DİL-MESTÎ-İ MEVLÂNA’SI –DEĞERLENDİRME&ÇEVRİMYAZI METİN-. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2017;(42):99-112. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68SE37WK

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi