Yoksulluğun Ailedeki Sosyalleştirme Süreçlerine ve Çocuklardaki Bilişsel Gelişim ve Okul Başarısı Üzerine Etkisi
Öz
Bu makale yoksulluğun ve ekonomik güçlüğün sosyalleştirme süreçleri ve çocukların ve ergenlerin bilişsel gelişmesi, bilişsel becerileri ya da okul başarısı üzerindeki etkisini ele almaktadır. Ekonomik güçlük ile ilgili aile stres modeli, yoksulluk ve ekonomik güçlüğün ekonomik baskıya yol açtığını ve ekonomik baskı yüksek olduğunda annelerin-babaların moral bozukluğu, endişe, kızgınlık ve yabancılaşma gibi duyguları hissederek üzüntüyü yaşama yönünde artan bir riskte olduğunu ileri sürmektedir. Yoksulluk ve ekonomik güçlük, annelerin-babaların onların iyi olmasına yarar ve katkı sağlamak için çocukları ile etkileşme ve onları sosyalleştirme yeteneğini azaltmaktadır. Düşük gelir ve yoksulluk, annelerin-babaların duygularını, davranışlarını ve ilişkilerini kötü olarak etkilemekte ve annelerin-babaların sıcaklığını, duyarlılığını ve gözetimini azaltarak ve ailede anne-baba-çocuk ilişkilerinde ve etkileşimlerinde çatışmayı, ilgi göstermeyen ve tutarsız sosyalleştirme uygulamalarını ve sert ceza kullanımını arttırarak ailenin işlevine, işlerliğine ve sosyalleştirme süreçlerine zarar vermektedir. Araştırmacılar yoksul ve morali bozuk annelerin-babaların okumada ve verimli, bol, zengin konuşmada çocuklarla meşgul olma ya da ev ödevinde çocuklara yardım etme gibi çocuklarında bilişsel becerilere ve okul başarısına katkı yapan bilişsel olarak teşvik eden çocuk yetiştirme uygulamaları ve etkinliklerle aktif olarak daha az meşgul olduklarına işaret etmektedir. Ekonomik güçlükle ilgili aile stres modeli, aileleri yoksulluğu ve ekonomik güçlüğü yaşadıklarında çocukların ve ergenlerin düşük zeka puanları, düşük bilişsel beceriler, düşük eğitimsel kazanım, düşük okul başarısı gibi olumsuz sonuçlara sahip olma yönünde artan riskte olduğunu ileri sürmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anand, P., Lea, S. (2011). “The Psychology and Behavioural Economics of Poverty”, Journal of Economic Psychology, 32: 284-293.
- Baker, C. E., Cameron, C. E., Rimm-Kaufman, S. E., Grissmer, D. (2012). “Family and Sociodemographic Predictors of School Readiness Among African American Boys in Kindergarten”, Early Education and Development, 23: 833-854.
- Bradley, R. H., Corwyn, R. F. (2002). “Socioeconomic Status and Child Development”, Annual Review of Psychology, 53: 371-399.
- Burchinal, M., Vernon-Feagans, L., Cox, M., Investigators, K. F. L. P. (2008). “Cumulative Social Risk, Parenting and Infant Development in Low-Income Rual Communities”, Parenting. Science and Practice, 8: 41-69.
- Burney, V. H., Beilke, J. R. (2008). “The Constraints of Poverty on High Achievement”, Journal for the Education of the Gifted, 31: 295-321.
- Collins, W. A., Maccoby, E. E., Steinberg, L., Hetherington, E. M., Bornstein, M. H. (2000). “Contemporary Research on Parenting: The Case of Nature and Nurture”, American Psychologist, 55: 218-232.
- Conger, R. D. Conger, K. J. Elder, G. H., Jr., Lorenz, F. O., Simons, R. L., Whitbeck, L. B. (1992). “A Family Process Model of Economic Hardship and Adjustment of Early Adolescent Boys”, Child Development, 63: 526-541.
- Conger, R. D., Conger, K. J., Elder, G. H., Jr., Lorenz, F. O., Simons, R. L., Whitbeck, L. B. (1993). “Family Economic Stress and Adjustment of Early Adolescent Girls”, Child Developmental Psychology, 29: 206-219.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Turhan Şengönül
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
5 Şubat 2019
Kabul Tarihi
18 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 47
Cited By
Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Bilişsel İşlevleri Uygulama Performanslarının Sosyoekonomik Düzeye Göre İncelenmesi
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.33206/mjss.900222Examination of psycho-motor development of children who were 6–36 months in the COVID-19 stay-at-home period
Scientific Reports
https://doi.org/10.1038/s41598-023-47865-4İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerinin İmgeleminde Eşitsizlik Olgusunun Resimler Üzerinden Analizi
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
https://doi.org/10.33206/mjss.1632993How do aging, socioeconomic status, and gender affect verbal fluency, cognitive skills, depression, and daily living activities in older people?
Applied Neuropsychology: Adult
https://doi.org/10.1080/23279095.2025.2502579Tıp Fakültesi Öğrencilerinin "Bilim, Sanat ve Tıp" Başlığı Altında Anlatılan Dersler Hakkındaki Görüşleri
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
https://doi.org/10.31020/mutftd.1682981