UNESCO’nun,
kültürlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarımı noktasındaki ilk adımı,
somut kültür varlıklarının korunmasına yönelik olmuştur. Obje/nesne ve
yapı/mimarî merkezli olan kültürel koruma programları zaman içerisinde
eleştirilmiş, insan ve yaşayan kültür olgularının kültürel miras çerçevesinde
değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda
UNESCO, mimarî veya doğal çevre gibi “somut” olan kültür ve doğa mirasının
yanında çoğu dille aktarılan, kuşaktan kuşağa, usta-çırak ilişkisi içinde ve
okul dışı koşullarda görerek öğrenilen “somut olmayan kültürel miras”ın da
korunması gerekliliğini benimsemiştir. Göç, kentleşme ve teknolojik gelişme
gibi olgulardan olumsuz etkilenen geleneksel Isparta ekmeği de somut olmayan
kültürel miras değerlerinden birisidir. Bu makalede; Isparta ekmeği etrafında
şekillenen somut olmayan kültürel mirasa “görünürlük” ve “süreklilik”
kazandırmak, sahip çıkmak, bu mirası korumak ve geleceğe aktarmak için
uygulanabilecek kültür politikalarına vurgu yapılmıştır. Bu kültür
politikalarının uygulanması sonucunda bahsedilen somut olmayan kültürel miras
değerinin turistik, eğitimsel ve ekonomik işlevlerinin yaratılacağından ve bu
işlevlerin artacağından bahsetmek mümkündür.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Sayı: 38 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi