Sosyal medya platformlarında ünlü bir rap şarkıcısı ve insan hakları aktivisti olarak Prince Ea lakabıyla tanınan, ama aslında bir antropolog olan Richard Williams, 2016 yılında günümüzün eğitim sistemini dava eden I Suid The School System adında yaklaşık altı dakikalık kısa bir film yayınlar. Williams, milyonlarca kişinin ilgiyle izlediği, çeşitli internet sitelerinde halen paylaştığı bu filmde, eğitimin insanların sahip olduğu birbirinden farklı yetenekleri, olanakları, bütünüyle özgür bir şekilde geliştirmeyi, bağımsız düşünebilen, özerk kişiler olarak yetişmelerine yardımcı olmayı, insanın ruhunu canlandırmayı amaçlaması gerektiğine dikkat çekmektedir. Ancak günümüzdeki eğitimin cansız bir hayaletten farksız olduğunu, işlevini yerine getirmediğini, hatta görevini kötüye kullandığını, insanı amaç olarak değil, araç olarak gördüğünü iddia ederek, bugünün eğitim anlayışını/sistemini, öğrencileri eğitmek adına robotlaştırmaktan, onların yaratıcılığını, özgünlüğünü öldürmekten dolayı suçlar ve dava eder. Williams’ın aktivist kimliğini başarılı bir şekilde yansıttığı bu kısa filmde, eğitimle ilgili verdiği kışkırtıcı mesajların dikkate değer olan yanı, milyonlarca kişiyi, eğitime/eğitimde olan bitene, insanın varlık yapısını oluşturan özelliklerin ve olanakların bilgisinden hareketle bakmaya, eğitimin çoğunlukla unutulan veya göz ardı edilen etik boyutunu görmeye, eğitimin anlamını düşünmeye, neliğini ve amacını sorgulamaya davet etmesidir.
İşte bu davete icabet eden bu çalışmada, öncelikle İngilizce education (eğitim) sözcüğünün Latince kökeni bağlamında educare ve educere olarak karşımıza çıkan anlamları, yani eğitimin iki farklı yüzü ele alınmakta, bu iki terimin anlam bakımından aralarındaki derin uçurumun, eğitilen açısından eğitimin amacına nasıl yansıdığı tartışılmaktadır. Buradan hareketle kişilerin, temelini insanın varlık yapısında bulan özelliklerini, olanaklarını bütünüyle geliştirebilmesine, yeteneklerini hayata geçirebilmesine, böylelikle kendini gerçekleştirebilmesine, etik ilişki değerlerini koruyarak insana yakışır bir şekilde yaşayabilmesine yardımcı olan ya da Williams’ın dile getirdiği gibi insanın ruhunu canlandıran bir eğitimin neliği sorgulanmakta ve bir hayaletten farksız dediği günümüzdeki eğitimin ne türden bir eğitim anlayışı olduğu ortaya konulmaktadır. Sonuç olarak ise insanın ruhunu canlandıran bir eğitimde hem educare hem de educere anlamında eğitimin dengeli bir şekilde, bir bütün olarak birlikte iş görmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir.
A famous rap singer and human rights activist on social media platforms, Richard Williams, also known by the nickname Prince Ea, is actually an anthropologist, and in 2016, he released a short, six-minute film called I Sued The School System, where he sues today’s education system. Seen by millions of people and still shared on numerous websites, the film draws attention to the fact that education should aim to freely develop different abilities and possibilities in people, help them grow as independent and autonomous thinkers, and invigorate their spirit. He claims, though, that today’s education is but a lifeless body, not fulfilling its duty and even misusing it, treating people as a means rather than an end. So, he accuses -and even sues- today’s educational understanding/system for robotization, killing students’ creativity and individuality. Reflecting his activism with this short film, Williams conveys some provocative messages about education. What is notable about his messages is that Williams invites millions of people to look at education and all that occurs within it from the perspective of human characteristics and potentials, seeing the often-forgotten or neglected ethical dimension of education, reflecting on its meaning, and questioning its nature and purpose.
Responding to his invitation, this article discusses the meanings of the word education, considering the two different aspects based on its Latin roots: educare and educere. The present study also tackles the wide gap between the meanings of these two terms, exploring how it reflects on the purpose of education for students. In this context, this article questions the nature of such an education that helps people develop characteristics and potentials based on the structure of human nature, put their abilities into practice, achieve self-realization, protect their ethical values, and live decently, or as Williams puts it, one that invigorates the human soul. We also try to reveal the true nature of today’s education, which he deems no different from a ghost. In its conclusion, the article suggests that such education that invigorates the human soul should involve training in two meanings of the word: both educare and educere.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Sosyoloji |
Authors | |
Publication Date | May 2, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 55 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi