Taahhütlü Abonelik Sözleşmesinin Sona Ermesi ve Sonuçları
Abstract
Bir sektörde faaliyet gösteren şirket sayısının fazlalığı ve gelişen teknolojinin sağladığı imkanlar, şirketleri agresif büyüme stratejileri izlemeye zorlamaktadır. Şirketlerin bu amaçla kullandıkları yollardan birisi de taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalma sözü veren müşterilere, sözleşme konusu mal ve/veya hizmet bedelinden indirim yapmaktır. Bu amaçla akdedilen sözleşmelere “taahhütlü abonelik sözleşmesi” adı verilmektedir. Taahhütlü abonelik sözleşmesinin ortaya çıkışı, tüketiciyi daha dezavantajlı bir duruma düşmüştür. Bu nedenle, Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin dördüncü bölümünde taahhütlü aboneliğe ilişkin esaslar belirlenmek suretiyle bu tür sözleşmelere taraf olan tüketiciler korunmak istenmiştir.
Bu konuda uygulamada en fazla uyuşmazlığın çıktığı husus, sözleşmenin sona ermesi ve sonuçlarıdır. Bu çalışmada da taahhütlü abonelik sözleşmesine ilişkin kavramsal bir çerçeve çizildikten sonra, sözleşmenin sona ermesi ve sonuçları üzerinde durulacaktır.
Keywords
References
- AÇIKGÖZ, Osman: Elektronik Haberleşme Sektöründe Genel İşlem Koşulları, Teleko-münikasyon Hukuku, Editör: Prof. Dr. Halil Akkanat, İstanbul 2017, s.1-53 (Açıkgöz, Elektronik).
- AÇIKGÖZ, Osman: Tüketicinin Korunması Çerçevesinde Mobil Haberleşme Abonelik Sözleşmesinde Genel İşlem Koşulları, İstanbul 2013 (Açıkgöz, Mobil).
- AKINCI, Şahin: Borçlar Hukuku Bilgisi, 10. Baskı, Konya 2017.
- AKKURT, Sinan Sami / ERDOĞAN, Kemal / TOKAT, Hüseyin: Borçlar Hukuku, Ankara 2018.
- AKKURT, Sinan Sami: Hukukî İşlemlerde Geçersizlik Olgusuna Genel Bir Bakış, Akde-niz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.4, S.1, 2014, s.99-131.
- ALTAŞ, Hüseyin: Telekomünikasyon Alanında Abonelik Sözleşmeleri, Prof. Dr. Ali Naim İnan’a Armağan, Ankara 2009, s.157-167 (Altaş, Abonelik).
- ALTAŞ, Hüseyin: Tüketici Haklarının Korunması Açısından Telekomünikasyon Sektöründe Tarife Seçimi, Prof. Dr. Fırat Öztan’a Armağan, C.1, Ankara 2010, s.211-222 (Altaş, Tarife).
- ARSEBÜK, Esat: Borçlar Hukuku, C.1, 2. Baskı, İstanbul 1943.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Law in Context
Journal Section
Research Article
Authors
Kemal Erdoğan
0000-0001-8648-1623
Türkiye
Publication Date
December 28, 2018
Submission Date
October 19, 2018
Acceptance Date
November 29, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 26 Number: 3
Cited By
ABONELİK SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN PARA ALACAKLARINA İLİŞKİN TAKİBİN BAŞLATILMASI USÛLÜ
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.34246/ahbvuhfd.609040ABONELİK SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN PARA ALACAKLARINA İLİŞKİN TAKİP USULÜ
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.51562/nkuhukuk.2025611TÜKETİCİNİN CAYMA HAKKI ÜZERİNE OLAN VE OLMASI GEREKEN HUKUK BAKIMINDAN BAZI DÜŞÜNCELER
Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
https://doi.org/10.15337/suhfd.1619134