GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ

Cilt: 26 Sayı: 3 1 Eylül 2011
PDF İndir
TR EN

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ

Öz

Bu çalışmada öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitleri ve bunların kullanımının gerekliliği anlatılmıştır. Daha sonra güneş enerjisinin yenilenebilir enerji kaynakları içindeki önemi vurgulanarak bu enerjiden yararlanma biçimlerinden önemli bir tanesi olan fotovoltaik sistemler incelenmiştir. Bu sistemlerin bileşenleri, malzemeleri, yapıları ve türleri anlatılmıştır. Fotovoltaik sistemler yapılarda kullanım biçimlerine göre gruplandırılmıştır. Bu kullanım biçimleri şekillerle ayrıntılı olarak ifade edilmiştir. Fotovoltaik sistemlerin yapılarda kullanımının avantajları ve dezavantajları sıralanarak sonuçta bu sistemlerin yapılarda kullanımının gerekliliği ifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alaçakır, B., “Güneş Pilleri”, Çevre ve Enerji Kongresi, Ankara, 277-282, 5-7 Haziran 1997.
  2. Alaçakır, B., “Didim’de Kurulan Şebeke Bağlantılı Güneş Pili Sisteminin Tanıtılması ve Performansının İncelenmesi”, Güneş Günü Sempozyumu, Kayseri, 25-27 Haziran 1999.
  3. Çelebi, G., 2002, “Bina Düşey Kabuğunda Fotovoltaik Panellerin Kullanım İlkeleri”, Gazi Üniversitesi Müh-Mim Fakültesi Dergisi, Cilt 17, No:3, ss. 17-33.
  4. Çelik, B.G., 2002, Fotovoltaik Modüllerin Mimaride Uygulama Olanakları-Eskişehir İçin Bir Örnek Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  5. Çıtıroğlu, A., 2000, Güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi, Makine Mühendisleri Odası Yayınları, Ankara, www.mmo.org.tr/muhendismakina/arsiv/2000/haziran/gunes.htm. Çolak, M., “Binalarda Güneş Pili Uygulamaları”, Güneş Mimarisi ve Güneş Enerjisi Sempozyumu, Antalya, 1997.
  6. Eiffert, P., Kiss, G.J., 2000, Building-Integrated Photovoltaic Designs for Commercial and Institutional Structures: A Sourcebook for Architects, www.nrel.gov/docs/fy00osti/25272.pdf.
  7. Goetzberger, A., Luther, J., Willeke, G., 2002, “Solar cells: past, present, future”, Solar Energy Materials & Solar Cells, Vol. 74, ss. 1-11.
  8. Göksal, T., 1998, Mimaride Güneş Enerjisi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2011

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 26 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Sayın, S., & Koç, İ. (2011). GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 26(3), 89-106. https://izlik.org/JA79KK65YU
AMA
1.Sayın S, Koç İ. GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ. sujest. 2011;26(3):89-106. https://izlik.org/JA79KK65YU
Chicago
Sayın, Selçuk, ve İlhan Koç. 2011. “GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 26 (3): 89-106. https://izlik.org/JA79KK65YU.
EndNote
Sayın S, Koç İ (01 Eylül 2011) GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 26 3 89–106.
IEEE
[1]S. Sayın ve İ. Koç, “GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ”, sujest, c. 26, sy 3, ss. 89–106, Eyl. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79KK65YU
ISNAD
Sayın, Selçuk - Koç, İlhan. “GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi 26/3 (01 Eylül 2011): 89-106. https://izlik.org/JA79KK65YU.
JAMA
1.Sayın S, Koç İ. GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ. sujest. 2011;26:89–106.
MLA
Sayın, Selçuk, ve İlhan Koç. “GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ”. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 26, sy 3, Eylül 2011, ss. 89-106, https://izlik.org/JA79KK65YU.
Vancouver
1.Selçuk Sayın, İlhan Koç. GÜNEŞ ENERJİSİNDEN AKTİF OLARAK YARARLANMADA KULLANILAN FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEMLER VE YAPILARDA KULLANIM BİÇİMLERİ. sujest [Internet]. 01 Eylül 2011;26(3):89-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79KK65YU

MAKALELERINIZI 

http://sujest.selcuk.edu.tr

uzerinden gonderiniz