Research Article

Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı

Number: 51 August 31, 2023
TR EN

Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı

Abstract

Şehirleşmenin tarihi Avrupa-merkezci biçimde yazılırken Batı ve Doğu şehirleri birbirinden tamamen ayrıştırılmakta, bu ayrıştırılma hiyerarşik bir ilişki zeminine yerleştirilmektedir. Batı şehrinin dezavantajlı, geri kalmış, irrasyonel, geleneksel ötekisi olarak inşa edilen Doğu şehri imajı, Avrupa’nın ilerlemeci ve gelişmiş, modern şehrinin yaratılabilmesi için ihtiyaç duyulan ötekiye çevrilmektedir. Bu bağlamda, düalist düşüncenin egemen olduğu Batı metafiziği, Batı-Doğu ayrımının şehirleşme olgusuna da yansıyarak Avrupa-merkezci bir tarihyazımını beslemektedir. Aydınlanmacı bir düşünür olan Weber de, dönemin düşünsel sınırları içinde gerçekleştirdiği analizlerinde şehirleşme olgusunu Avrupa-merkezci biçimde analiz etmiştir. Bu çalışmada da, Weber’in “Ekonomi ve Toplum” adlı eserindeki şehirleşme analizlerinin yapısökümcü bir okuması gerçekleştirilmiş, Batı-Doğu karşıtlığının şehirleşme olgusu bağlamında kurulduğu Avrupa-merkezci düşünsel çerçeve açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Postyapısalcı bir yaklaşımla hareket edilen çalışmada, Derrida’nın yapısöküm stratejisi yol gösterici olmuştur. Gerçekleştirilen yapısöküm neticesinde ötekileştirilen Doğu’nun inşasındaki kavramsal karşıtlıklar ortaya konmuş, Weber’in taraflı analizlerinin eleştirel bir okuması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda Weber’de Batı-Doğu karşıtlığının modern-geleneksel, rasyonel-irrasyonel, gelişmiş-geri kalmış, aktif-pasif kavramsal karşıtlıkları üzerinde kurulduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Weber, şehirleşme, şehir, ötekileştirme, yapısöküm, oryantalizm

References

  1. Ball, W. (2015). Avrupa'daki Asya ve Batı'nın Şekillenişi: Tek Dünyaya Doğru (A. A. Çağlayan, Çev.; Cilt. 2). Ayrıntı Yayınları.
  2. Bauman, Z. (1999). Sosyolojik Düşünmek (A. Yılmaz, Çev.). Ayrıntı Yayınları.
  3. Bellou, T. (2013). Derrida's Deconstruction of the Subject: Writing, Self and Other. Peter Lang.
  4. Benevolo, L. (1995). Avrupa Tarihinde Kentler (N. Nirven, Çev.). AFA Yayıncılık.
  5. Bookchin, M. (1999). Kentsiz Kentleşme: Yurttaşlığın Yükselişi ve Çöküşü (B. Özyalçın, Çev.). Ayrıntı Yayınları.
  6. Bradley, A. (2008). Derrida's Of Grammatology: An Edinburgh Philosophical Guide. Edinburgh University Press.
  7. Burik, S. (2009). The End of Comparative Philosophy and the Task of Comparative Thinking: Heidegger, Derrida and Daoism. State University of New York Press.
  8. Campbell, H. M. (Ed.). (2011). A History of Western Civilization: The Ascent of the West From Prehistory Through the Renaissance. Britannica Educational Publishing.
  9. Choat, S. (2010). Marx Through Post-Structuralism. Continuum.
  10. Clarke, S. (1991). Marx, Marginalism and Modern Sociology: From Adam Smith to Max Weber. Macmillan.
APA
Erdoğan, U., & Poyraz, T. (2023). Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 51, 188-205. https://doi.org/10.52642/susbed.1284812
AMA
1.Erdoğan U, Poyraz T. Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı. SUSBED. 2023;(51):188-205. doi:10.52642/susbed.1284812
Chicago
Erdoğan, Umut, and Tuğça Poyraz. 2023. “Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı Ve Doğu Şehirleri Ayrımı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 51: 188-205. https://doi.org/10.52642/susbed.1284812.
EndNote
Erdoğan U, Poyraz T (August 1, 2023) Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 51 188–205.
IEEE
[1]U. Erdoğan and T. Poyraz, “Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı”, SUSBED, no. 51, pp. 188–205, Aug. 2023, doi: 10.52642/susbed.1284812.
ISNAD
Erdoğan, Umut - Poyraz, Tuğça. “Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı Ve Doğu Şehirleri Ayrımı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 51 (August 1, 2023): 188-205. https://doi.org/10.52642/susbed.1284812.
JAMA
1.Erdoğan U, Poyraz T. Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı. SUSBED. 2023;:188–205.
MLA
Erdoğan, Umut, and Tuğça Poyraz. “Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı Ve Doğu Şehirleri Ayrımı”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 51, Aug. 2023, pp. 188-05, doi:10.52642/susbed.1284812.
Vancouver
1.Umut Erdoğan, Tuğça Poyraz. Ötekileştirilen Şehir: Weber’de Batı ve Doğu Şehirleri Ayrımı. SUSBED. 2023 Aug. 1;(51):188-205. doi:10.52642/susbed.1284812