KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE

Number: 15 February 1, 2006
Bahtiyar Eroğlu , Esra Yaldız
TR EN

KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE

Abstract

Medreseler Türklerin İslamiyet Döneminde geliştirdikleri en önemli yapıtürlerindendir. Karaman’ın Ermenek ilçesinde yer alan Ermenek Tol Medrese, merkezi açık avlulu plan şemasına sahip olan, Karamanoğlu mimarisinin günümüze kadar ulaşabilmişen güzel örneklerinden biridir. Ermenek Tol Medrese, mimarlık tarihi ve sanat tarihi açısından üzerinde durulması, korunmasıgereken bir yapıdır. Tarihsel süreç içerisinde, toplumun sosyal ve ekonomik yapısındaki değişimin sonucu olarak mimari ve kentsel oluşumu da değişmektedir. Bu değişim süreci içerisinde, kültürel ve estetik değer taşıyan yapıtların korunmasıkavramıortaya çıkar. Koşulların ve değer yargılarının hızla değiştiği bir toplumda , zaman içerisinde yapıların işlevleri de değişebilmektedir. Tol Medrese; bu bağlamda ele alınarak koruma ve yeniden kullanım kapsamında değerlendirilmiştir. Günümüze kadar birkaç kez onarım görmüşolan yapı, şu an kullanılmamaktadır. Kültür mirasımızın bir ürünü olarak bakmak zorunda olduğumuz bu yapının, gelecek kuşaklara aktarılmasıkültür mirasının sürekliliğin sağlanmasıaçısından önem taşımaktadır. Temennimiz, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapının restorasyonu yapılarak; yeri, konumu, mekansal özellikleriyle bağdaşan yeni bir fonksiyon verilerek kullanıma açılmasıdır. Yapılan bu çalışmada işlev dönüşümüyle ilgili olarak öneride bulunulmuştur. Bir an önce gerekli önlemler alınıp, yapıya bir fonksiyon verilerek yaşatılmasısağlanmazsa, mimarlık tarihi açısından büyük bir kayıp olacağıilgili çevrelere iletilmek istenmiştir.

Keywords

Ermenek Tol Medrese,kültürel miras,yeniden kullanım

References

  1. ALTINOLUK Ü.,(1991), “ Özgün İşlevini Tamamen Yitiren Yada İşlevsel Olarak Eskiyen Yapıların Yeniden Kullanımı”; Tasarım Dergisi, Sayı 14, S:102-104, İstanbul.
  2. BARDAKÇI H. ,(1976), Bütün Yönleriyle Ermenek, Konya, S: 151-163.
  3. DÜLGERLER O.N.,(1995), Karamanoğulları Dönemi Mimarisi, Doktora Tezi, İTÜ S:128, İstanbul.
  4. FEİLDEN, M.B. (1994), Consevation of Historic Buildings, Formerly Director, İnternational Centre for the Study of the Preservation and the Restoration of Cultural Property (ICCROM), S: 263-267, Rome.
  5. GÖÇER, P.Ö. (2003). “Devingen Toplum Esnek Mekanlar İster”, Arredemonto Mimarlık Dergisi, Sayı 2003/02, İstanbul.
  6. KONYALI İ.H., (1967), Abideleri ve Kitabeleri ile Karaman Tarihi, İstanbul, S:715-721.
  7. KÖROĞLU H., (1999), Konya ve Anadolu Medreseleri, Konya, S:76-151.
  8. KUBAN D., (1994), 100 Soruda Türkiye Sanatı Tarihi, İstanbul, S:124-125.
  9. KULELİ E., (1998), Özgün İşlevini Sürdüremeyen Anıtların Yeniden Kullanım Sorunları , Yüksek Lisans Tezi, DEÜ , S:138, İzmir.
  10. KURAN, A. (1969), Anadolu Medreseleri, Cilt I., ODTÜ,Mimarlık Fakültesi Yayını, Yayın No:9, Ankara.
APA
Eroğlu, B., & Yaldız, E. (2006). KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 315-340. https://izlik.org/JA29PU99UP
AMA
1.Eroğlu B, Yaldız E. KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE. SUSBED. 2006;(15):315-340. https://izlik.org/JA29PU99UP
Chicago
Eroğlu, Bahtiyar, and Esra Yaldız. 2006. “KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 15: 315-40. https://izlik.org/JA29PU99UP.
EndNote
Eroğlu B, Yaldız E (February 1, 2006) KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 15 315–340.
IEEE
[1]B. Eroğlu and E. Yaldız, “KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE”, SUSBED, no. 15, pp. 315–340, Feb. 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29PU99UP
ISNAD
Eroğlu, Bahtiyar - Yaldız, Esra. “KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 15 (February 1, 2006): 315-340. https://izlik.org/JA29PU99UP.
JAMA
1.Eroğlu B, Yaldız E. KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE. SUSBED. 2006;:315–340.
MLA
Eroğlu, Bahtiyar, and Esra Yaldız. “KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 15, Feb. 2006, pp. 315-40, https://izlik.org/JA29PU99UP.
Vancouver
1.Bahtiyar Eroğlu, Esra Yaldız. KÜLTÜR MİRASININ SÜREKLİLİĞİ İÇİN ANITSAL BİNALARIN YENİDEN KULLANILMASI BAĞLAMINDA ERMENEK TOL MEDRESE. SUSBED [Internet]. 2006 Feb. 1;(15):315-40. Available from: https://izlik.org/JA29PU99UP