TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ

Number: 35 February 1, 2016
Doğan Uysal , Emel Ersun Aydemir
TR EN

TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ

Abstract

Bu çalışmada eğitimin ve dolayısıyla beşeri sermayenin önemi üzerine durulmuş, yükseköğretim kavramı incelenmiş, bireylerin eğitim seviyesinin artışıyla istihdam edilebilirliklerinin analizi yapılmıştır. Şimdiye kadar beşeri sermaye ile ilgili yapılan çalışmalarda beşeri sermayenin eğitim düzeyinin artışıyla ekonomik etkinliğinin arttığı yönünde sonuçlara ulaşılmıştır. Konunun önemine istinaden çalışmamızda eğitim sisteminin önemli bir yapı taşı olan yükseköğretim sistemi incelenmiştir. Bilimsel bilginin üretildiği ve bilgi maliyetinin yüksek olduğu yerlerden birinin üniversiteler olduğu göz önüne alınırsa üniversitelerin bilimsel bilginin önemi ve toplum dinamikleri için vazgeçilmez bir unsur olduğu gerçeği de daha iyi anlaşılacaktır. Eğitim sektörünün geliştirilmesi, kalitesinin arttırılması insan sermayesinin kalitesinin de yükseltilmesini gerektirecektir. İnsan sermayesinin kalitesinin arttırılması için bir takım yatırımların yapılması ve maliyetlere katlanılması gerekmektedir. Bu yatırımlarla toplum bir sonraki aşamaya ilerleyebilecek, ekonomik ve sosyal alanlarda birçok yeni ve iyi gelişmeler ortaya çıkabilecektir. Eğitim yatırımlarının topluma olan faydaları yanında bireylere olan faydaları da önemlidir. Bu faydaların başında bireyin aldığı eğitim düzeyi arttıkça istihdam edilebilirliği ve elde ettiği gelirin de artması gelmektedir. Kişinin eğitim düzeyini arttırabilmesi için katlanacağı maliyetle, gelecekte elde edeceği gelir karşılaştırılması yapılmaktadır. Lise mezunu bireyle üniversite mezunu bireyin gelecekte yakalayacağı iş imkânları, çalışacağı kurumlar ve elde edeceği gelirler farklı olmaktadır. Eğitimin bireysel faydalarının başında maddi ve manevi ömür boyu kazancın artması gelmektedir. Bu amaçlarla çalışmamızda yükseköğretimin gerekliliği, oluşturulma dinamikleri ve gelişim aşamaları, yükseköğretimin küresel gelişmeleri ifade edilmeye çalışılmış, ardından kısaca eğitimin işlevselliği ve üniversite mezunu olmanın bireysel ve sosyal kazançlara etkisi üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise 1994-2014 yıllık verileri kullanılarak genel lise mezunu, meslek lisesi mezunu ve üniversite mezunu bireylerin istihdam üzerine etkisi Türkiye ekonomisi çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Veriler Türkiye İstatistik Kurumu, Yüksek Öğretim Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı istatistikler veri tabanlarından elde edilmiş ve Eviews 8 programıyla modelleme yapılmıştır. Çalışmada öncelikle veri setleri için Augmented Dickey Fuller birim kök testi uygulanmış, En Küçük Kareler Yöntemine göre modelleme yapılmış ve Granger nedensellik testiyle değişkenlerin istihdam üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.

Keywords

Beşeri Sermaye,Yükseköğretim Kurumu,Eğitim,İstihdam,En Küçük Kareler Yöntemi.

References

  1. Afşar (2009) “Türkiye’de Eğitim Yatırımları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi”.
  2. Akalın, G. (1980). “Yükseköğretim Karma Malına Maliyet Fayda Analizinin Uygulanması”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, No:44, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, s. 70-77.
  3. Alcan, Can ve Pektaş (2015) “Türkiye’de İşgücü Piyasasındaki Hareketlilik Mikro Veriye Dayalı Analiz”
  4. Ay, A., Yardımcı, P., “Türkiye’de İçsel Ekonomik Büyüme ve Teknolojik Gelişmede Dış Ticaret ve Beşeri Sermayenin Rolü(1963-2002): Pesaran’ın Sınır Testi ile Bir Eş-Bütünleşme Analizi”, İktisat, İşletme ve Finans Dergisi, Yıl. 22, Sayı. 252, 99-115, (2007).
  5. Ay, A., Yardımcı, P., “Türkiye’de Beşeri Sermaye Birikimine Dayalı AK Tipi İçsel Ekonomik Büyümenin Var Modeli İle Analizi(1950-2000)”, Maliye Dergisi, Sayı: 155, Temmuz-Aralık 2008, s. 39-54.
  6. Becker, Garry. Human Capital, 2. Baskı, New York, 1975, s. 26’dan aktaran Akalın, s. 70.
  7. Blaug, Mark. Economics of Education, London, 1972, s. 52’den aktaran Akalın, s. 76.
  8. Ciritoğlu ve Eren (2013) “Türkiye’nin Nüfus ve Sosyal Yapısındaki Değişimlerin Hane Halkı Üzerindeki Etkileri”
  9. Çakmak ve Gümüş (2005) “Türkiye’de Beşeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme: Ekonometrik Bir Analiz (1960- 2002)”.
  10. Ersun Aydemir, E. (2013). “Yükseköğretimde Fayda-Maliyet Yönlü Bir Yaklaşım: Türkiye Örneği (2002-2006- 2010)”, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı.
APA
Uysal, D., & Ersun Aydemir, E. (2016). TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 275-284. https://izlik.org/JA72SJ32BP
AMA
1.Uysal D, Ersun Aydemir E. TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ. SUSBED. 2016;(35):275-284. https://izlik.org/JA72SJ32BP
Chicago
Uysal, Doğan, and Emel Ersun Aydemir. 2016. “TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 35: 275-84. https://izlik.org/JA72SJ32BP.
EndNote
Uysal D, Ersun Aydemir E (February 1, 2016) TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35 275–284.
IEEE
[1]D. Uysal and E. Ersun Aydemir, “TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ”, SUSBED, no. 35, pp. 275–284, Feb. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72SJ32BP
ISNAD
Uysal, Doğan - Ersun Aydemir, Emel. “TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 35 (February 1, 2016): 275-284. https://izlik.org/JA72SJ32BP.
JAMA
1.Uysal D, Ersun Aydemir E. TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ. SUSBED. 2016;:275–284.
MLA
Uysal, Doğan, and Emel Ersun Aydemir. “TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 35, Feb. 2016, pp. 275-84, https://izlik.org/JA72SJ32BP.
Vancouver
1.Doğan Uysal, Emel Ersun Aydemir. TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİM KAVRAMI VE YÜKSEKÖĞRETİMİN İSTİHDAM VE EKONOMİYE ETKİSİNİN ANALİZİ. SUSBED [Internet]. 2016 Feb. 1;(35):275-84. Available from: https://izlik.org/JA72SJ32BP