Research Article

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi

Number: 45 April 29, 2021
Selcan Ünal , Bilge Afşar
TR

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi

Abstract

Sosyal güvenlik harcamalarının ekonomik büyümeye etkisi ile ilgili literatürde iki farklı görüş bulunmaktadır. Sosyal güvenlik harcamaları bir kamu harcamasıdır. Buna bağlı olarak, klasikler sosyal güvenlik harcamalarında gerçekleşecek artışın büyümeyi negatif etkileyeceğini savunur. Keynesyenlere göre ise bu tür harcamalardaki artış büyümeyi daha da artıracaktır. Çalışmanın amacı Türkiye’de sosyal güvenlik harcamalarının ekonomik büyümeye etkisinin olup olmadığını, etkisi var ise ne yönde olduğunu bulmaktır.
Çalışmada 1975 ile 2017 dönemi arasında sosyal güvenlik harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki zamansal nedensellik ilişkisi incelenmektedir. Sosyal güvenlik harcamaları değişkeni olarak konsolide bütçe içerisinde sosyal güvenlik harcamalarının yüzdesel oranı verisi ve ekonomik büyüme değişkeni olarak gayrisafi yurtiçi hasılanın bir önceki yıla göre yüzdesel değişim verisi kullanılarak analiz yapılmıştır.
Çalışmada Johansen (1988), Johansen ve Juselius (1990) ve Johansen (1991) çalışmalarında yer alan Johansen eşbütünleşme testi uygulanarak modeller için uzun dönemli ilişkiler araştırılmıştır. Bu araştırma neticesinde değişkenler arasında uzun dönem eşbütünleşme ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir. Sosyal Güvenlik Harcamalarında gerçekleşen her 1 puanlık artışın ekonomik büyümede 1.05 puan artışa sebep olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Değişkenler arasında nedensellik olup olmadığını araştırmak için Granger(1969) nedensellik testi yapılmıştır. Sosyal güvenlik harcamalarının ekonomik büyümenin nedeni olduğu fakat ekonomik büyümenin sosyal güvenlik harcamalarının nedeni olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 

Keywords

Türkiye, Sosyal Güvenlik Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Eşbütünleşme, Granger Nedensellik

References

  1. Alam , S., Sultana , A., & Butt, M. (2010). Does Social Expenditures Promote Economic Growth? European Journal of Social Sciences A Multivariate Panel Cointegration Analysis for AsianCountries, 44-55.
  2. Alper, Y. (2019). Sosyal Güvenlik Üzerine YAZILAR'ım. Ankara: Türk Metal Sendikası Araştırma ve Eğitim Merkezi Yayınları.
  3. Alper, Y., & Kılkış, İ. (2020). İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. Bursa: DORA .
  4. Altınöz, B., & Altuntaş, M. (2021). Türlerine Göre Transfer Harcamalarının Ekonomi Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye İçin Bir Uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 103-117.
  5. Baylan, M. (2019). Sosyal Güvenlik Harcamalarının Gelir Dağılımı Üzerine Etkisi: Türkiye Örneği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2579-2593.
  6. Bellettini, G., & Ceroni, C. (2000). Social security expenditure and economic growth: An empirical assessment. 249-275. doi:https://doi.org/10.1006/reec.2000.0231.
  7. Birinci, B. (2015). Sosyal güvenlik harcamalarının gelir dağılımı üzerine etkisi. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  8. Cammeraat, E. (2020). The Relationship Between Different Social Expenditure Schemes and Poverty, İnequality and Economic Growth. International Social Security Review, 101-123.
  9. Canbay, T., & Demir, M. (2013). Türkiye’ de Sosyal Güvenlik Açıkları ve Sosyal Güvenlik Ahlakı. Yönetim ve Ekonomi, 303-315.
  10. Dickey, D., & Fuller, W. (1979). Distribution of the Estimators for Autoregressive Time Series With a Unit Root. Journal of the American Statistical Association, 427-431.
APA
Ünal, S., & Afşar, B. (2021). Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 45, 430-439. https://doi.org/10.52642/susbed.929894
AMA
1.Ünal S, Afşar B. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi. SUSBED. 2021;(45):430-439. doi:10.52642/susbed.929894
Chicago
Ünal, Selcan, and Bilge Afşar. 2021. “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları Ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi Ve Granger Nedensellik Testi”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 45: 430-39. https://doi.org/10.52642/susbed.929894.
EndNote
Ünal S, Afşar B (April 1, 2021) Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 45 430–439.
IEEE
[1]S. Ünal and B. Afşar, “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi”, SUSBED, no. 45, pp. 430–439, Apr. 2021, doi: 10.52642/susbed.929894.
ISNAD
Ünal, Selcan - Afşar, Bilge. “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları Ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi Ve Granger Nedensellik Testi”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 45 (April 1, 2021): 430-439. https://doi.org/10.52642/susbed.929894.
JAMA
1.Ünal S, Afşar B. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi. SUSBED. 2021;:430–439.
MLA
Ünal, Selcan, and Bilge Afşar. “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları Ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi Ve Granger Nedensellik Testi”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 45, Apr. 2021, pp. 430-9, doi:10.52642/susbed.929894.
Vancouver
1.Selcan Ünal, Bilge Afşar. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Harcamaları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Eşbütünleşme Analizi ve Granger Nedensellik Testi. SUSBED. 2021 Apr. 1;(45):430-9. doi:10.52642/susbed.929894