BibTex RIS Cite

KONYA DAĞKÖYLERİ AĞIZLARINDAN DERLENEN FİİLLER

Year 2006, Issue: 15, 97 - 106, 01.02.2006

Abstract

Dil bilim araştırma alanlarından biri de, halk ağzından söz derleme faaliyetidir. Bu derlemelerin sadece kullanılmak için yayımlanmasıgerektiği düşünülmemelidir. Elbette, bu derlemeler arasında yazıdilimizin eksiklerini karşılayan sözler bulunmaktadır. Nitekim, bu yolla halk ağzından yazıdilimize birçok kelime geçmiştir. Ama ağız derlemelerinden güdülen tek amaç bu değildir. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden derlenecek dil malzemeleri konunun uzmanlarınca değerlendirilip sınıflandırılacak ve böylece millî bir ağız haritasıoluşturma yönünde önemli adımlar atılmışolacaktır. Bunun için araştırıcılar, dil severler ve gönüllüler el birliği yapıp bu yurttaşlık görevine sarılmalıdırlar. Biz de, zaman zaman halk edebiyatıve halk bilimi ile ilgili saha derlemelerimiz sırasında derleme bölgelerimizin yerel söyleyişlerini uzun zamandan beri not ediyoruz. Konya’nın; Hadim, Bozkır, Taşkent, Ermenek ve Güneysınır ilçeleri genişbir coğrafyayıiçine almaktadır. Bu bölgelerde yaşayanlar da kendilerini dağlıolarak adlandırmaktadırlar. Burada yaptığımız saha derlemelerimiz sırasında, bölgenin kendine özgü bir ağız yapısının bulunduğunu gördük ve köydeki Mehmet Ali Köyü yerel söyleyişler ile fiilleri toplamaya başladık. Bu makalemizde, buradan tespit edilmiş65 adet fiilin bölgedeki söyleyişve anlamlarıüzerinde durulmuştur.

Year 2006, Issue: 15, 97 - 106, 01.02.2006

Abstract

The other of The Language Sciense Research is collecting the words from nation’s dialect. Not think, the anthologys only must us efor being published. Certainly, there are the words what thewritten languages’ lack to meet. Just as a lot of words pass to our written language with this way from people’s dialect. But, it’s not single eim to pursue a goal. The language’s material’s will evalvate and classify from various regions of Anatolia by experts and exactly like this, taking the steps from the standpoint of formating a national dialect of map. The researchers, language lovers and volunteers must join forces for it to embarce the citizen duty. We note, from time to time the folk literature and folk science during, thelocal way of saying of our anthologys regions. Hadim, Bozkır, Taşkent, Ermenek and Güneysınır what are Konya’s districts include a wide geography. The people who are living there to name moon tainneer. We saw the people who liwe in this regions have have a personal dialect construction and we started to total the local way of saying with verbs at this village. In this article, sixty five unit verbs have been fixed and have been tog way of saying and means on

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Aziz Ayva This is me

Publication Date February 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Issue: 15

Cite

APA Ayva, A. (2006). KONYA DAĞKÖYLERİ AĞIZLARINDAN DERLENEN FİİLLER. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(15), 97-106.

24108 28027 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License