In this study, a total of 309 students 77 female, 232 male; studied in Konya, Karaman, Trabzon, Ankara , which are continue the active sport life in different branches, were examined by a questionnaire. The athlets are from the University of Selcuk, KTU and Gazi University. The questionnaire is 3 parts personal questions, nutrition knowledge and habits . The results of this study demonstrate that; athlets have intermediate information about foods and their ingredients, the teim athelts have more information tan individuals in the nutrition and drinks before and during competition the individual athlets have more information for knowing foods ingredients and drinking water before competition. This study also showed that, it should be detailed/educated for foods and their importance on sport performance in sport education in our country
Aktif spor yapan öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma; Selçuk, Karadeniz Teknik ve Gazi Üniversitelerinin Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları’nda okuyan ve farklıbranşlarda aktif spor yapan toplam 309 öğrencinin 77 bayan, 232 erkek katılımıile yürütülmüştür. Öğrencilere III bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin I. bölümü kişisel bilgi sorularınıII. bölümü beslenme bilgisi sorularını, III. bölümü ise alışkanlıklara ilişkin sorularıiçermektedir. Araştırma sonuçlarıdeğerlendirildiğinde sporcuların gıdalarıve bu gıdaların içerdikleri besin maddelerini tanıma konusunda orta derecede bir bilgiye sahip oldukları, müsabaka öncesi yemek ve müsabaka arasında tercih edilen içecekler yönünden takım sporcularının, gıdaların içerdikleri besinleri tanıma ve müsabaka öncesi su içme konusunda ise bireysel sporcuların, daha bilgili olduğu saptanmıştır. Ülkemizde sporcu eğitiminde besinler ve sporcu performansındaki önemleri üzerinde daha detaylıbir şekilde durulmasıgerektiği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Issue: 14 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License