BibTex RIS Cite

SEÇMENLERİETKİLEME SÜRECİNDE SİYASAL REKLAMCILIK OLGUSU 1999 GENEL SEÇİMLERİ ÖRNEĞİ

Year 2006, Issue: 16, 139 - 157, 01.08.2006

Abstract

Günümüzde reklamcılığın önemli kollarından birini siyasal reklamcılık oluşturmaktadır. Tecimsel ticari reklamcılığın siyasete uygulanmasısonucunda toplumda işlerlik kazanmışolan siyasal reklamcılığa, özellikle seçim kampanyalarının, önemli bir parçasıgözüyle bakılmaktadır. Demokratik anlayışın egemen olduğu ülkelerde parti ya da adaylar seçmenlerden güven ve destek isterlerken; onlara bir takım ikna edici mesaj iletmek zorundadırlar. Amaç bir parti ya da adayıçok sayıda seçmene tanıtmak, diğer parti ve adaylar arasındaki ayrımıbelirtmek ve seçimi kazanmak olunca, siyasal reklamcılık önemli bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır. İşte bu çalışmada siyasal kampanyalar ve bu süreçte yer alan siyasal reklamcılık olgusundan hareketle partilerin seçim kampanyasıdöneminde yoğun olarak kullandıklarıgazete reklamlarıiçerik çözümlemesi yöntemi ile değerlendirilmiştir. 18 Nisan 1999 Genel Seçim Dönemi’nin örnek olay olarak ele alındığıçalışmada, Türk siyasi hayatının sağkesiminde yer alan Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi ile, sol tarafta yer alan Cumhuriyet Halk Partisi veDemokratik Sol Parti’nin 1-17 Nisan tarihleri arasında Sabah, Hürriyet, Cumhuriyet, Zaman ve Türkiye Gazeteleri’nde çıkan reklamlarıkarşılaştırmalıolarak analiz edilmiştir.

References

  • Bongrand, M. (1992). Politikada Pazarlama. (Çev. Fatoş Ersoy), İstanbul
Year 2006, Issue: 16, 139 - 157, 01.08.2006

Abstract

Today political advertising contitutes a considerable branch of advertising. Political advertising which is established in the social-political system as the application of commercial advertising to politics is seen as an important part of the election campaign. In countries with a more, democratical tradition, the parties or the candidates have to more appeal to their voters for trust and support by persuasive messaging. As the aim is to promote a party or a candidate to the widest possible voter and to distinguish the parties and candidates from the crowd and so winning the election, political advertising gains on crucial importance. In this study, the newspaper advertisements, those are using by political parties in political campaigns, analyzed by the method of content analysis. 1999 General Elections chosen as case study and 4 parties from right side Motherland Party ANAP and True Path Party DYP , and from left side Republican Public Party CHP and Democratic Left Party DSP newspaper advertisements published in Sabah, Hürriyet, Cumhuriyet, Zaman and Türkiye between 1-17 April analyzed comparatively

References

  • Bongrand, M. (1992). Politikada Pazarlama. (Çev. Fatoş Ersoy), İstanbul
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Şükrü Balcı This is me

Publication Date August 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Issue: 16

Cite

APA Balcı, Ş. (2006). SEÇMENLERİETKİLEME SÜRECİNDE SİYASAL REKLAMCILIK OLGUSU 1999 GENEL SEÇİMLERİ ÖRNEĞİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(16), 139-157.

24108 28027 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License