Research Article

EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) JOKES IN THE CONTEXT OF ANATOLIAN REGIONS AND NEIGHBOURHOOD

Number: 41 May 31, 2017
TR EN

ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI

Abstract

Anlatmaya bağlı Türk halk edebiyatı türleri içerisinde yer alan fıkralar; mizahî unsurları, kısa ve yoğun anlatımı, güldürürken düşündüren özelliği ve sade bir dille anlatılmalarıyla diğer türlerden kolayca ayrılırlar. Türk fıkraları üzerindeki çalışmalar başta Nasreddin Hoca olmak üzere belli başlı tipler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ünü ulusal sınırların dışına taşmış Nasreddin Hoca fıkralarının yanında daha dar çevrelerde tanınan yöresel ve bölge tipleri de Türk fıkralarının zenginliğinin işareti olarak kabul edilebilir.
Bu bağlamda; Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Eğiste (Bağbaşı) Köyü/Mahallesi insanları üzerine öteden beri anlatılan fıkralar da yöresel ve bölge tipleri içerisinde daha önce ele alınmamış bir fıkra tipi olarak dikkat çekmektedir. Yöre insanının karşılaştığı olaylar karşısındaki tavrı; mizah, hazırcevaplık ve yöresel unsurlarla birleşince orijinal bir fıkra tipini ortaya çıkarmıştır. Makalemizde Eğiste (Bağbaşı)’den derlenen fıkralardan hareketle Eğisteli fıkra tipinin özellikleri, yörenin coğrafî ve kültürel özellikleriyle tip arasındaki ilişki, fıkra tipinin mizah unsurları gibi konular ele alınacak ve yöreden derlenmiş fıkralardan örnekler verilecektir.

Keywords

References

  1. --

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Authors

Aziz Ayva
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Türkiye

Muhammed Kalaycı
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı /KONYA
Türkiye

Publication Date

May 31, 2017

Submission Date

February 1, 2017

Acceptance Date

March 14, 2017

Published in Issue

Year 2017 Number: 41

APA
Ayva, A., & Kalaycı, M. (2017). ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 41, 119-136. https://doi.org/10.21563/sutad.317791
AMA
1.Ayva A, Kalaycı M. ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 2017;(41):119-136. doi:10.21563/sutad.317791
Chicago
Ayva, Aziz, and Muhammed Kalaycı. 2017. “ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, nos. 41: 119-36. https://doi.org/10.21563/sutad.317791.
EndNote
Ayva A, Kalaycı M (May 1, 2017) ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi 41 119–136.
IEEE
[1]A. Ayva and M. Kalaycı, “ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, no. 41, pp. 119–136, May 2017, doi: 10.21563/sutad.317791.
ISNAD
Ayva, Aziz - Kalaycı, Muhammed. “ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 41 (May 1, 2017): 119-136. https://doi.org/10.21563/sutad.317791.
JAMA
1.Ayva A, Kalaycı M. ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 2017;:119–136.
MLA
Ayva, Aziz, and Muhammed Kalaycı. “ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, no. 41, May 2017, pp. 119-36, doi:10.21563/sutad.317791.
Vancouver
1.Aziz Ayva, Muhammed Kalaycı. ANADOLU BÖLGE VE YÖRE TİPLERİ BAĞLAMINDA EĞİSTELİ/BAĞBAŞI (KONYA) FIKRALARI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 2017 May 1;(41):119-36. doi:10.21563/sutad.317791

Cited By

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).