BibTex RIS Cite

Activity Field of Çınaraltı

Year 2013, Issue: 34, 97 - 115, 22.06.2016

Abstract

As publishing agencies, the contribution of journals to the field to which they belong should not be underestimated. This contribution is usually realized by the actions of creation, introduction, or explanation and journals have been perceived as living organisms whether they are related to science or art. Whether they are still in circulation or the changing sale numbers do not diminish their values or contributions to their fields. With this principle, Çınaraltı, which is the subject of our study, was published between 1941 and 1948 and hosted significant activitiesIn this study, these activities were examined in two categories which are intellectual and literary. The poetics and politics of the journal were also examined in detail. Thus, publication principles and writers of Çınaraltı and the world view of those writers were determined and the contributions of this journal to Turkish intellectual life and literature were revealed.

Çınaraltı'nın Faaliyet Sahası

Year 2013, Issue: 34, 97 - 115, 22.06.2016

Abstract

Dergiler, ait oldukları sahaya katkıları küçümsenmemesi gereken yayın organlarıdır. Bu katkı;bazen yaratma, bezen tanıtma, bazen teferruatlandırma eylemleri ile gerçekleştirilir ve dergiler,ister bir bilim dalına ister bir sanat dalına ait olsun, canlı organizmalar olarak algılanagelirler.Onların yayımda olup olmamaları, şu ya da bu kadar sayı yapmış olmaları, değerlerinden vesahalarına yaptıkları katkıdan bir şey eksiltmez. Bu ilkeyle hareket ederek çalışmaya konu edindiğimizÇınaraltı, 1941-1948 yılları arasında yayımdadır ve önemli faaliyetlere ev sahipliğiyapmıştır. Çalışmada bu faaliyetler, fikrî ve edebî olmak üzere iki ana başlıkta incelenmiş, dergininşiir poetikası ve politikası üzerinde ise daha teferruatlı tahliller yapılmaya çalışılmıştır.Böylece Çınaraltı’nın yayın ilkeleri, yazar kadrosu ve bu kadronun dünyaya bakış açısı dabelirlenmiş; derginin Türk fikir hayatına ve yazınına katkıları ortaya konulmaya çalışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID Array
Journal Section Articles
Authors

Gökay Durmuş

Publication Date June 22, 2016
Published in Issue Year 2013 Issue: 34

Cite

APA Durmuş, G. (2016). Çınaraltı’nın Faaliyet Sahası. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(34), 97-115.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).