BibTex RIS Cite

Narrative in the Poems of Turkmen Poet Ata Atacanov

Year 2013, Issue: 34, 81 - 96, 22.06.2016

Abstract

One of the poets in Turkmen literature, Ata Atacanov was an important figure both in Turkmenistan and Turkic World in terms of his personality, ideas and works. His fluent and sincere style within a classical understanding is a crucial feature of his literary life. In his poems, which he wrote in a socialist understanding, he used “narrative” technique consisting of plot, time and place and this makes his poets didactic. The images he used to describe the environment and people carry the traces of Turkmen culture. In all his works, which he penned with a realist approach, he acts like a spokesman of Turkmen culture and people.

Türkmen Şair Ata Atacanov'un Şiirlerinde Tahkiye

Year 2013, Issue: 34, 81 - 96, 22.06.2016

Abstract

Türkmen edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Ata Atacanov, hem yaşadığı dönemdehem de ölümünden sonra şahsiyeti, fikirleri ve eserleri ile Türk dünyasında önemli izlerbırakmıştır. Klasik şiir anlayışının çevrelediği akıcı ve samimi üslubu Atacanov’un edebî şahsiyetininen önemli özelliğidir. Toplumcu bir anlayışla ele aldığı şiirlerinde, bir olay örgüsü,zaman, mekân ve şahıslardan oluşan “tahkiye” tekniğini kullanması Atacanov’un şiirlerinididaktik bir yapıyla karşımıza çıkarır. Seçtiği imgeler yoluyla didaktik anlayışını pekiştirenAtacanov’un çevre ve insan betimlemeleri Türkmen kültürünün derin izlerini taşır. Realist birtavırla ele aldığı tüm eserlerinde Atacanov, ait olduğu Türkmen kültürünün ve insanınınsözcüsü görevini üstlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID Array
Journal Section Articles
Authors

Vedat Yeşilçiçek

Erol Sakallı

Publication Date June 22, 2016
Published in Issue Year 2013 Issue: 34

Cite

APA Yeşilçiçek, V., & Sakallı, E. (2016). Türkmen Şair Ata Atacanov’un Şiirlerinde Tahkiye. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(34), 81-96.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).