BibTex RIS Cite

İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Türk Dünyası ve Türk Cumhuriyetlerine Yönelik Tutum ve Düşünceleri

Year 2009, Issue: 26, 357 - 377, 01.12.2009

Abstract

Tarih boyunca birçok devlet kurmuş ve geniş bir coğrafyada hüküm sürmüş Türk milleti zengin,tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Bu zengin mirası şimdiki ve gelecek nesillere aktarmakher Türk vatandaşının görevleri arasında olmalıdır. Bugün adı Kırgız, Kazak, Azeri, Özbek,Türkmen vb. ne olursa olsun hepsinin bir olduğunu, Türk olduğunu bilmek ve öğretmek durumundayız.18. yüzyılın sonuna doğru devletleşmiş ve bugün dünyanın en büyük gücü durumundakiAmerika’da hiç kimsenin ben Portekiz’im, Afrikalıyım, Hindu’yum, İspanyol’um,İngiliz’im dememesi için çalışmalar yapılmış “Amerikan” kimliği öne çıkarılmıştır. Artık odevlet içinde yaşayan herkes Amerikan’dır. Hatta dili, dini farklı insanlar Amerika’ya gidipçocuğunu orada dünyaya getirmekte ve Amerikan kimliğini taşımaktadır. Neden Amerikanolmak bu kadar pirim yapıyor da binlerce yıllık tarihi olan Türklük pirim yapmıyor, nedenfarklı dilden dinden ve ırktan insanlar Amerikan kimliğini taşıyor da aynı dilden, dinden,ırktan olmasına rağmen Türkler, parça parça ayrılıyor.Bu durumun düzeltilmesi için Türk dünyasının bilinmesi gerekiyor. İşte bu çalışmada ilköğretim7. sınıf öğrencilerinin Türk Dünyası ve Türk Cumhuriyetleri ile ilgili bakış açıları öğrenilmeyeçalışıldı. Öğrencilerin verdikleri cevaplara göre Türk Dünyasının bir bütün olduğu,kültürümüzün benzediği, ülkeler arasında işbirliğinin artırılması gerektiği gibi cevaplar görülmüştür.

The Attitude and the Opinion of the 7th Class Students of Primary School about Turkish World and Turkish Republics

Year 2009, Issue: 26, 357 - 377, 01.12.2009

Abstract

The Turkish nation that established many states and ruled in a large geographical location throughout history has a rich heritage of culture and history. Every Turkish citizen should have the responsibility to convey this heritage to today’s and future’s generations. We must teach the fact that whatever their names such as Kirghiz, Cossack, Azeri, Uzbek and Turcoman are, they are the same and we must know that they are Turks. There have been studies carried out for nobody saying. I’m Portuguese, African, Hindu, Spanish or English in the US which became a state towards the end of 18th century and a super power today. Identity of being American became superiority. Today every citizen that lives in that state is American. Even a person of different languages and religions goes to the US in order to give birth their children and has the identity of American. Whereas why being an American is at a premium but being a Turkish, having thousands years of history is not. Why people of different goes languages and races carry the identity of American but the Turkish of the same language, religion and race break into separate pieces. The Turkish world should be known to remove this separation. In this study, it has been tried to be learned about the point of views of the seventh grade students for the Turk and the Turk Republics. With regards to the answers given by the students, it has come out that the Turk world is unique, our cultures are alike, and cooperation between those countries should be increased

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29SM82FG
Journal Section Articles
Authors

Kadir Ulusoy This is me

Publication Date December 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 26

Cite

APA Ulusoy, K. (2009). İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Türk Dünyası ve Türk Cumhuriyetlerine Yönelik Tutum ve Düşünceleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(26), 357-377.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).