BibTex RIS Cite

Antalya'da İskân Edilen Muhacirler (1878-1923)

Year 2009, Issue: 26, 293 - 325, 01.12.2009

Abstract

1683’den itibaren Avrupa’dan çekilmeye başlayan Osmanlı Devleti, beraberinde göçhareketlerini de başlatmıştır. Osmanlı topraklarının hacmi daraldıkça, burada yaşayanMüslüman Türk nüfus, devletin hakimiyeti altında bulunan topraklara göç etmeyebaşlamıştır. Bunun yanında Rusların, Kafkasya’da uygulamış olduğu tehcir esnasında daönemli miktarda bir Müslüman nüfus, Osmanlı Devleti’ne sığınmıştır. Rumeli’den,Kafkasya’dan ve Girit’ten göç eden binlerce Müslüman Muhacir, Osmanlı topraklarınınmerkezi olan Anadolu’da iskan edilmiştir. Bu muhacirlerin Anadolu’da iskan edildiğişehirlerden biriside Antalya’dır. Antalya’ya sevk edilen muhacirler, buraya deniz yolu ilegelmişlerdir. Göçler sonucunda Antalya’da, muhacirlerin iskan edildiği yeni mahalle ve köylerteşekkül etmiştir. Antalya’da iskan edilen muhacirlerin devlet tarafından iaşeleri karşılanmış,ayrıca bunlara ikamet etmeleri için mesken ve bir miktar arazi verilmiştir. Ancak Antalya’yasevk edilen muhacirlerin beslenme ve barınmalarının karşılanması sırasında, bir takımproblemler de ortaya çıkmıştır. Fakat bu problemler merkezi ve mahalli yönetimin işbirliğiyapması neticesinde çözüme kavuşmuştur. Ayrıca Antalya’da iskan edilen bazı muhacirgrupları, iskan esnasında ve daha sonraki yıllarda muhtelif asayiş olaylarının meydanagelmesine de sebep olmuşlardır.

Emigrants Populated In Antalya (1878-1923)

Year 2009, Issue: 26, 293 - 325, 01.12.2009

Abstract

Ottoman State withdrawing from Europe since 1683 also started emigration movement. Ottoman Lands reducing caused; Muslim Turkish population emigration to the lands under State dominance. Furthermore, significant amount of Muslim population sheltered to Ottoman State during Russian deportation enforced in Caucasia. Thousands of Muslim Emigrant emigrating from Rumelia, Caucasia and Crete were populated in Anatolia that was the centre of Ottoman lands. One of the cities they have been populated in Anatolia was Antalya. Emigrants sent to Antalya by seaway. As a result of emigrations settling, new neighborhoods and villages occured in Antalya. Emigrants feeding was provided by the state settling in Antalya and also residence to live and sum land was given. Nevertheless during feeding and and sheltering of emigrants some problems occured. But these problems were solved by central and local government cooperation. Besides some emigrant groups settled in Antalya provoked various public crimes during and after populating years

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29SE96GK
Journal Section Articles
Authors

Ali Rıza Gönüllü This is me

Publication Date December 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 26

Cite

APA Gönüllü, A. R. (2009). Antalya’da İskân Edilen Muhacirler (1878-1923). Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(26), 293-325.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).