BibTex RIS Cite

XIX. Yüzyılın Ortalarında Çumra’nın Sosyo-Ekonomik Görüntüsü (10353 Numaralı Temettuat Defterine Göre)

Year 2008, Issue: 24, 253 - 276, 01.12.2008

Abstract

XIX. yüzyılın ortalarındaki idarî düzene göre Çumra, Konya Vilayeti merkez kazasına bağlıbir köy statüsündedir. Bu dönemde Çumra’da ikamet eden insanlar, Anadolu’nun pek çokyerinde olduğu gibi geçimini ziraat ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Bunların dışında bazıfaaliyetlere rastlanmakla birlikte bu faaliyetler temel geçim alanı olmaktan uzaktır. Üstelikşehir ve kasabalarda icra edilen sınaî ve ticari faaliyetlere de tesadüf edilmemektedir. Bu çerçevedeXIX. yüzyılın ortalarında Çumra’da yaşayan ailelerin, ortalama bir çift öküzü, bir binekhayvanı ve bir ineği ile yaklaşık 50 dönümlük arazilerinde asgari geçimlerine yetecek ölçektetahıl üretimi gerçekleştiren tipik bir Anadolu köylüsü olduğu söylenebilir. Bununla birlikte,hane başına düşen küçükbaş hayvanların fazlalığı ve kökboya bitkisi üretiminin yaygın veyoğun olarak yapılıyor olması gibi özellikler, Çumra Köyü’nü daha nitelikli kılmıştır.

Social And Economic Panorama Of Çumra In The Mid-19th Century (According To The Revenues And Expenditures Book No: 10353 )

Year 2008, Issue: 24, 253 - 276, 01.12.2008

Abstract

According to the administrative system in the mid-19th century, Çumra was a village affiliated to the central district of the Province of Konya. People who were settled in Çumra during this period earned their living from farming and animal husbandry as in many parts of Anatolia. Though some other activities are also observed, they are far from being the main means of subsistence. Moreover, industrial and commercial activities conducted in cities and towns are not encountered there, either. In this framework, it can be said that a typical family living in Çumra in the mid-19th century owned a couple of oxen, a beast of burden, a cow and engaged in subsistence farming in their farmland of about 50 acres. Nevertheless, features such as large numbers of sheep and goats per home and extensive farming of madder plant rendered the village of Çumra different from and better qualified

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29VE35SM
Journal Section Articles
Authors

Hüseyin Muşmal This is me

Publication Date December 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Issue: 24

Cite

APA Muşmal, H. (2008). XIX. Yüzyılın Ortalarında Çumra’nın Sosyo-Ekonomik Görüntüsü (10353 Numaralı Temettuat Defterine Göre). Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(24), 253-276.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).