BibTex RIS Cite

Cem Sultan’ın Türkçe Divanı’nda Hacca Dair Unsurlar

Year 2008, Issue: 24, 177 - 186, 01.12.2008

Abstract

Bu makalede Cem Sultan’ın Divan’ında hac ile ilgili hangi unsurlara ne şekilde yer verdiğiortaya konulmaya çalışılmıştır. Çünkü diğer şair sultanlardan farklı olarak Cem Sultan haccagitmiş ve hacca dair unsurları şiirlerinde oldukça güçlü bir şekilde kullanmıştır. O bunu hayaleden değil gören ve yaşayandır. Bu durum onun şiirlerine de yansımıştır. Cem Sultan’ın Divan’ındakonuyla ilgili pek çok beyit bulunmaktadır. Bu beyitlerde hacca dair unsurlara hemgerçek anlamlarıyla yer verilmiş hem de bu unsurlar mecazî anlamlarıyla kullanılmıştır. Böyleliklegirdiği taht mücadelesinin ardından ölümüne kadar sürgün hayatı yaşayan Cem Sultan’ınhacca gidebilmiş olma ayrıcalığının şiirlerine nasıl yansıdığı açıkça görülmektedir.

Elements Related With Hajj In The Cem Sultan’s Turkish Divan

Year 2008, Issue: 24, 177 - 186, 01.12.2008

Abstract

It was studied to put forward in this article that in Cem Sultan’s Divan how he gave place to subjects related with hajj. Because unlike the other poet sultans, Cem Sultan went to hajj and he used elements related with hajj in a fairly strong way. He was not a person who was dreaming hajj, he was a person that was seeing and was living. This situation reflected to his poems. Lots of couplets which were related with this subject had been in Cem Sultan’s Divan. He used elements which related with hajj both their real means and their metaphors. In this way, Cem Sultan, who had lived in banishment until his death after throne struggle, reflected the privilege of going hajj to his poem and we see this in his poems clearly.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29VA27ZK
Journal Section Articles
Authors

Şerife Uzun This is me

Publication Date December 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Issue: 24

Cite

APA Uzun, Ş. (2008). Cem Sultan’ın Türkçe Divanı’nda Hacca Dair Unsurlar. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(24), 177-186.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).