BibTex RIS Cite

Kemal Ümmî Dîvânı'nın Makâlât Adlı Yazması ve Dil Özellikleri

Year 2006, Issue: 20, 99 - 111, 01.12.2006

Abstract

Gerek Türkiye’de gerek dünyanın çeşitli kütüphanelerinde Kemal Ümmî Divanı’na aitelliden fazla yazma bulunmaktadır. Ancak bunların önemli bir kısmı ya tarihsiz, ya başısonu eksik ya da bunlar daha sonraki devirlerde istinsah edilmişlerdir. Bunlara ek olarakbelirlemiş olduğumuz yeni bir yazma ise Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Zeytinoğlu HalkKütüphanesi’nde 1089 numarada Makâlât adı ile kayıtlı bulunmaktadır. Bu, isitinsah tarihien eski olan üçüncü yazma durumundadır. Ses ve şekil bilgisi yönüyle çok önemli birdeğişikliğe uğramamıştır; Eski Anadolu Türkçesini çok iyi temsil etmektedir.Türkçesine ait kelimelerin sözlüğü verilmektedir

The Manuscript Of Kemâl Ümmi’s Dîvân Named ‘Makâlât’ And İt’s Lingual Features

Year 2006, Issue: 20, 99 - 111, 01.12.2006

Abstract

There are more than 50 manuscripts belonging to “Kemal Ümmi’s Divan” in varios libraries in Turkey and all over the world. However, an importent fraction of them are either without a spesific date or not comlate or copied in the following periods. İn addition to these documents, there is also another manuscript in Zeytinoglu Halk Kutuphanesi in Tavşanli town of Kutahya (Turkey), recorded as number 1089 under the title of “Makalat”. This manuscript is known to be the third oldest copied of all. Regarding phonetic and morphological aspects, it wasn’t exposed to any significant change, and thus, represents the Old Anatolian Turkish perfectly.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA32AS53CC
Journal Section Articles
Authors

Bilal Aktan This is me

Publication Date December 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Issue: 20

Cite

APA Aktan, B. (2006). Kemal Ümmî Dîvânı’nın Makâlât Adlı Yazması ve Dil Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(20), 99-111.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).