BibTex RIS Cite

XX. Yüzyıl Başlarında Niğde Sancağının Nüfusuna Dair

Year 2006, Issue: 19, 193 - 210, 01.12.2006

Abstract

Niğde Sancağı Osmanlı Devleti’nde klasik dönemden başlayarak 1914 yılına kadar KonyaVilayetine bağlı bir idari birim olarak yer aldı. Niğde’nin nüfusuna ait ilk bilgiler 16. yüzyılaaittir. Bu yüzyıl itibariyle Niğde Sancağı’na bağlı Niğde, Hisar-ı Develi, Anduğu, Ürgüpkazalarından oluşmaktaydı. Aksaray ise ayrı bir sancaktı. Zaman içerisinde Aksaray Niğdesancağının bir kazası durumuna dönüştü.Osmanlı Devleti’nde vergi mükellefini belirlemeye yönelik sayımların dışında ilk nüfus sayımı1831 yılında yapılmıştır. Bu sayım yalnız erkek nüfusu içerdiğinden ve bazı sebepler yüzündenciddi anlamda sancağın nüfusunun tespit edildiğini söylemek zordur. Bu anlamda1881/92 sayımı daha somut bilgiler içermektedir. Sancaktaki mezhep ve etnik yapının bu sayımdayer almış olması dikkate değerdir. İzleyen sayımlarda bu kadar ayrıntı yer almamıştır.En son 1914 sayımı sonrasında eğitim programı çerçevesinde sancağa bağlı kazaların haneolarak nüfusları belirtilmiştir. Bazı köy ve kasaba nüfusların yer almaması bulunmaması resmibilgileri bir ölçüde sınırlıyorsa da, güncelliği bakımından göz ardı edilmemelidir.Osmanlı Devleti’nde Niğde sancağı için en son bilgiler 1915 ve 1916 yıllarına aittir. Sancaktakiokullar için hazırlanan raporda kasaba ve köylerin hane olarak nüfusları bulunmaktadır.Hane sayılarına göre ortalama bir nüfusa ulaşmak mümkün olabilmektedir.

About The Population Of Nigde Sancak At The Beginnings Of The 20 20th Century

Year 2006, Issue: 19, 193 - 210, 01.12.2006

Abstract

Nigde Sancak was took place as an administrative unit which bounded to Konya Vilayet since classical period untill 1914. The first information of the population of Niğde belongs to 16thcentury. Nigde Kaza was bounded to Niğde Sancak, which consist of Develı, Anduğu, Urgup. Aksaray was another individual kaza in same century. Aksaray was converted to a district of Nigde sancak in Konya Vilayet afterwards. The first census was made in 1831 in Ottoman Empire excluding the census which was counted designate the taxable people. It is difficult to say an accurate census due to fact that only counted males and other reasons were realized. Data were not showed accurate census. The census of 1881/92 was made, includes realistic data. It's worth to say that the ethnic and cultural constitution took place in this census. The following census did not contain this much data. The latest census took place in 1914 which includes kazas bounded sancak had amount of people as house by house. Although data of this census was limited and does not contain population of some villages and towns, it is very important for the current knowledge and data. The latest information for Niğde Sancak at Ottaman Empire belongs to 1915 and 1916. The report prepared for primary schools in sancak mentions about the population of people in villages and towns as a house. According to number of houses, it can be reach to an average population

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA32CB26DZ
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Kaya This is me

Publication Date December 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Issue: 19

Cite

APA Kaya, M. (2006). XX. Yüzyıl Başlarında Niğde Sancağının Nüfusuna Dair. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(19), 193-210.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).