BibTex RIS Kaynak Göster

Mızıkçı Kelimesinin Kökeni Üzerine

Yıl 2003, Sayı: 13, 381 - 387, 01.12.2003

Öz

Ses olayları neticesinde ortaya çıkan fonetik kapanma, Türkçe kelimelerde anlamve köken bakımından kapanmayı da doğurur. Bu kapanmayı ortadan kaldırmak için sesbilgisi, anlam bilimi ve köken bilgisinin yardımına ihtiyaç vardır.Bu yazıda mızıkçı kelimesinin şifresi çözülmeye çalışılacaktır. Bunun için suv''su'' kelimesi ve türevleri çevresinde meydana gelen dallanmalara öncelikle bakılmasıgerekmektedir. Çünkü mızıkçı kelimesinin gövdesi olan mızık da bu ailedendir.Önce sıvık ''yumuşak kıvamlı, suyu fazla'' kelimesi s > c değişmesi neticesinde cıvık''fazla suyla karıştığı için biçimini koruyamayacak kadar sulanmış; soğuk ve cansıkıcı şakalar yapan (kimse)'' olmuş, bu kelime ise göçüşme yoluyla vıcık ''sulanarakkıvamı gevşemiş, yumuşamış'' şeklini almış ve vıcık'ta meydana gelen bazı ses değişmelerisonucunda da mızık ''cıvık; iyi pişmemiş ekmeğin hamur kalmış yeri; sözünde durmayan,cayan'' örneği ortaya çıkmıştır.suvık'ın mızık olmasına yol açan ses gelişmesinin basamakları şöyle sıralanabilir:suvık > sıvık > cıvık > vıcık > vızık > mızık. Bu kelimeler arasındaki anlam ilişkisi,suyun akışkanlık ve yumuşatıcılık özellikleriyle ilgilidir. Ancak bazılarının anlamındasoyutlama olmuştur. Mesela mızık ''sözünde durmayan, cayan'' örneğinin ilk anlamı ''cıvık''tır ve söz konusu kelime bu anlamıyla ağızlarda yer almıştır.

ON THE ORIGIN OF THE WORD “MIZIKÇI”

Yıl 2003, Sayı: 13, 381 - 387, 01.12.2003

Öz

The phonetic closing resulted from sound occurrences cause closing in the meaning and origin of the Turkish words. In order to prevent this closing it is needed for the help of phonetics, semantics and etymology. In this article we will strive to analyze the secret code of the word mızıkçı. Therefore it is important to look at branching out related to word suv “water” and its derivatives. This is because the stem of mızıkçı, that is mızık, is in that family. Firstly the word of sıvık “watery” becomes cıvık which means “watery; impertinent”. Then this word becomes vıcık which means “gooey”. At the end of some sound occurrences the word of vıcık turns to be mızık which means “watery”. It is possible to show the phases of sound occurrences in the sıvık > mızık replacement as follows: suvık > sıvık > cıvık > vıcık > vızık > mızık. The meaning relation between these words is concerning the characteristic of the water, which flows and softens something. However there became abstraction in the meaning some of these words. For instance the first meaning of mızık “who doesn’t keep his word” is cıvık and this word took place in the orals with this meaning

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32HV84VZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Kara Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Kara, M. (2003). Mızıkçı Kelimesinin Kökeni Üzerine. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(13), 381-387.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.