BibTex RIS Kaynak Göster

Müzeyyel Gazellerde Fahriye

Yıl 2012, Sayı: 31, 33 - 53, 01.12.2012

Öz

Klasik Türk edebiyatının en önemli nazım şekli gazeldir. Gazelin hem şekil hem de temaolarak birçok türü bulunmaktadır. Gazelin bu türlerinden biri de “müzeyyel gazel”dir.Müzeyyel gazellerin methiye olarak kullanıldığı bilinmektedir.Ancak şairlerin eserleri incelendiğinde onların müzeyyel gazeli sadece bir methiye unsuruolarak kullanmadıkları görülmektedir. Birçok müzeyyel gazelde zeyiller şairin kendisiniövdüğü beyitlerden oluşmaktadır. Bu çalışmada müzeyyel gazellerin sadece bir memduha hitabenyazılmadığı, şairlerin kendilerini övme amacıyla da müzeyyel gazeller kaleme aldıklarıörneklerle gösterilmiştir. Bu şekilde müzeyyel gazelin sadece methiye aracı olmadığı ve birişlevinin de şairin kendisini övmesi olduğu dile getirilmiştir.

Fahriye in the Muzeyyel Ghazals

Yıl 2012, Sayı: 31, 33 - 53, 01.12.2012

Öz

Classical Turkish literature’s the most important form of poem is the ghazal. There are many types of ghazal in both form and theme. One of these types of ghazal is “muzeyyel ghazal”. Muzeyel ghazals are known to be used as an eulogy.  But when the poems are examined it seems that the poets do not use their muzeyyel ghazals only as an element of an eulogy. In many muzeyyel ghazals,  they are composed of verses in which the poets praise themself. In this study, it be shown with examples that muzeyyel ghazals are not only written to be addressed to the praised person by poets, but also they are written to praise the poets themselves.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA29EZ22DN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Osman Ünlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Ünlü, O. (2012). Müzeyyel Gazellerde Fahriye. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(31), 33-53.

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.